Έρευνα-Κορονοϊός: Οι υγρές μάσκες μπορούν να συγκρατήσουν τα αναπνευστικά σταγονίδια

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας έχουμε μάθει να ζούμε με τις προστατευτικές μάσκες προσώπου. Ιοί, όπως ο SARS-CoV-2, μπορούν να μεταδοθούν με σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα μας κατά την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Οι μάσκες συγκρατούν τα σταγονίδια και αποτελούν βασικό μέτρο περιορισμού της διασποράς της λοίμωξης.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Physical Review Fluids», αποδεικνύει ότι οι μάσκες οι οποίες είναι υγρές είτε λόγω βροχής είτε λόγω ιδρώτα, μπορούν επίσης να μπλοκάρουν τα ιικά σωματίδια. Τη μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές ρευστοδυναμικής από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Ινστιτούτο Επιστημών της Ινδίας.

Τον Μάιο του 2021, ο Abhishek Saha, καθηγητής μηχανολογίας και αεροδιαστημικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Σαν Ντιέγκο) μαζί με μια άλλη επιστημονική ομάδα, δημοσίευσε μια εργασία στο «Science Advances» σχετικά με το πόσο αποτελεσματικές είναι οι μάσκες στο να εγκλωβίζουν τα μεγάλα αναπνευστικά σταγονίδια. Τα πειράματα αυτά οδήγησαν στο ερώτημα αν μια υγρή μάσκα είναι εξίσου αποτελεσματική.

Ο ερευνητής σύστησε μια νέα ομάδα για να προσομοιώσει την πρόσκρουση αναπνευστικών σταγονιδίων σε τρεις διαφορετικές μάσκες: μια χειρουργική και δύο υφασμάτινες με διαφορετικό πάχος. Έσταξαν υγρό με μια σύριγγα πάνω στη μάσκα μέχρι να αυτή να γίνει υγρή, και στη συνέχεια παρακολούθησαν πώς τα στρώματα των σταγονιδίων αλληλεπιδρούσαν με το υλικό, χρησιμοποιώντας μια κάμερα υψηλής ταχύτητας που κατέγραφε την πρόσκρουση με 4.000 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Τόσο οι υφασμάτινες όσο και οι χειρουργικές μάσκες αποδείχτηκαν αποτελεσματικές, αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Οι χειρουργικές μάσκες έχουν μια εσωτερική επίστρωση από πολυτετραφθοροαιθυλένιο που είναι υδρόφοβη, που σημαίνει ότι απωθεί το νερό. Έτσι, όταν ένα σταγονίδιο προσκρούσει στο υδρόφοβο στρώμα, σχηματίζει σταγόνες αντί να απορροφηθεί. Έτσι, οι υγρές μάσκες δυσκολεύουν τα αναπνευστικά σταγονίδια να διεισδύσουν και να διαφύγουν.

Έρευνα-Κορονοϊός: Οι υγρές μάσκες μπορούν να συγκρατήσουν τα αναπνευστικά σταγονίδια
(Bagchi et al)

Οι υφασμάτινες μάσκες, ωστόσο, είναι υδρόφιλες, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφούν το υγρό. Εάν ένα σταγονίδιο προσκρούσει σε μια στεγνή υφασμάτινη μάσκα, μπορεί ενδεχομένως να περάσει μέσα από το πλέγμα της. Αλλά σε μια υγρή μάσκα, οι πόροι είναι ήδη γεμάτοι, γεγονός που δυσκολεύει τη διέλευση περισσότερων σταγονιδίων. «Αυτό το ήδη υπάρχον υγρό στους πόρους της μάσκας παρέχει πρόσθετη αντίσταση ενάντια στα σταγονίδια», εξήγησε ο Saha.

Παρόλα αυτά, τονίζουν οι επιστήμονες, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να φοράμε υγρές μάσκες. Εάν η μάσκα μας βραχεί ενώ βρισκόμαστε έξω θα πρέπει να την αλλάξουμε όταν θα έχουμε την ευκαιρία.

ΠΗΓΗ: Popular Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος