«Έφυγε» η μούσα του Αλμοδόβαρ Βερόνικα Φορκέ

Στην ηλικία των 66 ετών έφυγε σήμερα η μούσα του Πέδρο Αλμοδόβαρ Βερόνικα Φορκέ.

Το Ελληνικό κοινό τη γνώρισε ως την «Κίκα» στην ομώνυμη ταινία. Λίγα χρόνια νωρίτερα είχε παίξει στο «Ματαντόρ» όπως και στην άλλη ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Μια ζωή Ταλαιπωρία» (που πριν δύο χρόνια βγήκε ξανά σε επανέκδοση κινηματογραφικά και στην Ελλάδα). Πλέον, η υπέροχη κωμική περσόνα με το ισπανικό ταπεραμέντο δεν είναι ανάμεσα μας.

Η Verónica Forqué Vázquez-Vigo, ήταν γεννημένη την 1 Δεκεμβρίου του 1955 στη Μαδρίτη. Ενεργό μέλος του κινήματος της movida, προσωπική φίλη και πρωταγωνίστρια του Πέδρο Αλμοδόβαρ, μούσα του βραβευμένου με Όσκαρ Φερνάντο Τρουέμπα. Η συμμετοχή της στος ταινίες του «Sé infiel y no mires con quién (Ελεύθερη μετάφραση: Να είσαι άπιστος και να μην σε αφορά σε ποιόν)» όπως και στο «El año de las luces» (Ελεύθερη μετάφραση: Η χρονιά με τα φώτα) χάρισαν αμίμητες και αξεπέραστες ατάκες. Υπήρξε όμως και μια σεξοβόμβα που δεν φοβήθηκε να τσαλακωθεί ιδιαίτερα στους κωμικούς ρόλους που επέλεγε όπως αυτούς στο «¿Por qué lo llaman amor cuando quieren decir sexo?» (ελεύθερη απόδοση: Γιατί το λένε αγάπη όταν θέλουν να πουν σεξ;) και το «salsa Rosa». Το ελεύθερο πνεύμα της, το καυστικό χιούμορ της, ο αυτοσαρκσμός της την είχε μετατρέψει σε ένα αέναο gay symbol με φανατικούς λάτρεις από την LGBT κοινότητα.

Στο Netflix υπάρχουν διαθέσιμες κάποιες ακόμα ταινίες της όπως το «Η γιαγιά μου είναι λεσβία, ε και;», το ανεπίσημο spin off του «Στην Μαμά μου αρέσουν τα κορίτσια», και σύντομα θα προστεθεί και το «Βασίλισσες», και τα δύο ταινίες με θέμα ζευγάρια ομόφυλων. Επίσης συμμετέχει σε μικρό ρόλο και στην ταινία «Toc Toc».

Η υπηρεσία έκτακτης βοήθειας έλαβε ένα τηλεφώνημα σήμερα στις 12.49 που ανέφερε μια απόπειρα αυτοκτονίας στην οδό Victor de la Serna στον αριθμό 7. Δυστυχώς, λίγες στιγμές αργότερα, απλά διαπιστώθηκε πως η ηθοποιός ήταν ήδη νεκρή. Πριν από δύο χρόνια πρωταγωνιστούσε στη μίνι σειρά «Τρεις Μέρες Χριστουγέννων» μαζί με την άλλη μούσα του Αλμοδόβαρ, τη Βικτόρια Αμπρίλ, που είχαν παίξει μαζί και στην ταινία του «Κίκα». Για τον Αλμοδόβαρ η ταινία «Κίκα» είχε ιδιαίτερη σημασία αφού Κίκα έλεγαν χαϊδευτικά την πολυαγαπημένη του μητέρα (Φρανσίσκα ήταν το όνομα της), η οποία μάλιστα παίζει και ένα μικρό ρόλο στο πλευρό της αδικοχαμένης ηθοποιού.

Για τις 24 Δεκεμβρίου είχε προγραμματιστεί η πρεμιέρα της νέας χριστουγεννιάτικης ταινίας της με τίτλο «1.000 Χιλιόμετρα ως τα Χριστούγεννα». Και οι δύο Χριστουγεννιάτικες οπτικοποιημένες ιστορίες ήταν παραγωγές του Netflix. Επίσης ήταν προγραμματισμένη να κάνει πρεμιέρα και μια ταινία μικρού μήκους πάλι με θέμα τα Χριστούγεννα και με τίτλο «Είναι Χριστούγεννα». Όμως πιά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά χωρίς την ίδια.

Η πιο πρόσφατη τηλεοπτική της παρουσία ήταν στο celebrity Master Chef, όπου από την τελευταία δοκιμασία αποχώρησε πλήρως εξουθενωμένη. Ζήτησε να αφήσει την ποδιά της και να τη συγχωρέσουν που φεύγει απρόσμενα.

Εδώ το συγκινητικό βίντεο αποχώρησης της.

«Αντίο στη Βερόνικα Φορκέ. Πριν χρόνια είχαμε δουλέψει μαζί και θυμάμαι μια γυναίκα γλυκιά, πνευματώδη και πολύ καλή παρέα» έγραψε στο tweeter o Antonio Banderas δημοσιεύοντας μια φωτογραφία μαζί της.

«Έφυγε» η μούσα του Αλμοδόβαρ Βερόνικα Φορκέ

«Από όλους τους συνεργάτες της εταιρίας El Deseo, θα θέλαμε να στείλουμε την αγάπη μας στην οικογένεια της Βερόνικα σε αυτές τις στιγμές θλίψης. Το κενό που αφήνει στις ζωές μας αλλά και στον κινηματογράφο, είναι αναντικατάστατο. Ήταν μια μοναδική ηθοποιός και μια προσωπικότητα που δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε πόσο μεγάλη τιμή ήταν για εμάς που δουλέψαμε και συμπορευτήκαμε μαζί. Καλό ταξίδι Βερόνικα. Η El Deseo (αλλά και «το πάθος» όπως αποδίδεται) ήταν και δικό σου σπίτι». Η εταιρία El Deseo ανήκει στον Πέδρο και τον Ογουστίν Αλμοδόβαρ.

«Έφυγε» η μούσα του Αλμοδόβαρ Βερόνικα Φορκέ

Η Ρόσυ Ντε Πάλμα ανέβασε στο τουίτερ της ένα σκίτσο που οπτικοποιεί την κατάθλιψη και ο Χαβιέρ Κάμαρα (όπως και αρκετοί ακόμα ηθοποιοί από το σύμπαν του Αλμοδόβαρ) ανέβασαν φωτογραφίες της στέλνοντας το αντίο τους στη βιρτουόζα ηθοποιό που βασανιζόταν χρόνια από την κατάθλιψη.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος