Ισπανία: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών – Συνεχής αύξηση κρουσμάτων στην Βόρεια Ισπανία

Ο χρόνος που φαίνεται να είχε κερδίσει η Ισπανία, με τα μειωμένα κρούσματα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο και ειδικότερα τις ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται πως αρχίζει να τελειώνει. Και αυτό, γιατί εμφανίζεται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Στο κόκκινο βρίσκονται, 5 από τις 17 Αυτονομίες- ειδικότερα στην Βόρεια Ισπανία.

Συγκεκριμένα, η Χώρα των Βάσκων, η Ναβάρρα, η Αραγόν, η Καστίγια και Λεόν και η Αστούριας εμφανίζουν πολύ υψηλούς δείκτες κρουσμάτων επταημέρου, που κυμαίνονται από 400-1000 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού  γεγονός που αυξάνει και τον συνολικό γενικό δείκτη επταημέρου της Ισπανίας ο οποίος φθάνει τα 197,62 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Ο συνολικός δείκτης των τελευταίων δύο εβδομάδων αγγίζει πλέον τα 381,26 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Εικόνα σαφώς καλύτερη από την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά δεν παύει να είναι ανησυχητική και ενόψει των Χριστουγέννων.

Στα νοσοκομεία, η κατάσταση παραμένει σταθερή με το 5,11% του συνόλου των κλινών να καλύπτονται από ασθενείς Covid και στις ΜΕΘ καλύπτεται το 12,60% του συνόλου των κλινών. Είναι φανερό πλέον ότι τα νέα κρούσματα είναι σαφώς με πιο ελαφρά συμπτώματα και δεν υπερφορτώνουν τα νοσοκομεία καθώς το 89,6% του πληθυσμού άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο. Παράλληλα τουλάχιστον 9 εκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού έχει λάβει και την τρίτη δόση.

Σε ότι αφορά στην παραλλαγή Ομικρον , ως αυτή την ώρα και με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας τα κρούσματα ανέρχονται στα 38 και από αυτά τα 19 δεν είχαν ποτέ ταξιδέψει στην Νότια Αφρική ούτε είχαν έλθει σε επαφή με ταξιδιώτες στην γειτονική ήπειρο.

Επιπλέον, από αύριο Τετάρτη ξεκινούν και οι μαζικοί εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας από 5-11 ετών, που ανέρχονται στα 3,3 εκατομμύρια του πληθυσμού της Ισπανίας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ότι η συνεχής και αδιάλειπτη χρήση της μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, η απόσταση ασφαλείας αλλά και η αποφυγή συνωστισμών είναι τα βασικά συστατικά πρόληψης.

Οι συστάσεις προς τον πληθυσμό είναι να αποφύγουν τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια με πολλούς συνδαιτημόνες και πολλές εταιρίες έχουν ήδη ακυρώσει τα καθιερωμένα “χριστουγεννιάτικα δείπνα” που οργάνωναν για τους εργαζόμενούς τους τον μήνα Δεκέμβριο. Ανοικτές παραμένουν όμως οι υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές σε όλη την επικράτεια.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή, Μαδρίτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος