Ισπανία – Τεστ αντιγόνου: Οι πωλήσεις εκτοξεύονται παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών

Μαδρίτη – Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Η συνεχής άνοδος των κρουσμάτων του έκτου κύματος πανδημίας που διανύει η Ισπανία, έχει πυροδοτήσει την πώληση αυτοδιαγνωστικών τεστ αντιγόνου. Τον Νοέμβριο, όταν η καμπύλη της επιδημίας άρχισε να ανακάμπτει ξανά, περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια τεστ πωλήθηκαν στα φαρμακεία, 115% περισσότερα από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία συμβούλων υγείας, Iqvia. Και όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα η αγοραστική τάση συνεχίζει να αυξάνεται. Όμως οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι αυτά τα τεστ μπορεί να δώσουν ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα και να δημιουργήσουν λανθασμένο αίσθημα ασφάλειας.

Τα τεστ αντιγόνου διανέμονται στα φαρμακεία χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή από το περασμένο καλοκαίρι. Αυτά τα τεστ εντοπίζουν την παρουσία πρωτεϊνών του ιού και, σύμφωνα με την Ισπανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (AEMPS), υπάρχουν περίπου είκοσι τύποι τέτοιων τέστ στην αγορά. Η εταιρεία συμβούλων Iqvia έχει καταγράψει ότι, το 2021, 8,7 εκατομμύρια τεστ έχουν διανεμηθεί στα φαρμακεία, αλλά οι πωλήσεις κυμαίνονται παράλληλα με την καμπύλη της επιδημίας.

Μάλιστα, σε αυτήν την κατεύθυνση, η πρόεδρος της Αυτονομίας της Μαδρίτης, Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο, ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες δωρεάν τεστ για κάθε κάτοικο της περιοχής «ώστε σε περίπτωση κοινωνικών συγκεντρώσεων αυτές να γίνονται με ασφάλεια», είπε. Αλλά οι επιδημιολόγοι δυσπιστούν για τη μαζική χρήση αυτού του τύπου τεστ, επειδή μπορεί να οδηγήσει, προειδοποιούν, «σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας».

Τα τεστ αντιγόνου δεν είναι αλάνθαστα. Μπορούν να δώσουν ψευδώς αρνητικά και ψευδώς θετικά. Εγγραφο του συμβουλευτικού οργάνου του υπουργείου Υγείας προειδοποιεί, ότι «τα αρνητικά αποτελέσματα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μόλυνσης». Αυτό αποδείχτηκε, και στη Μάλαγα όπου πριν λίγες ημέρες 80 εργαζόμενοι στην Υγεία μολύνθηκαν μαζικά σε δείπνο παρά το γεγονός ότι όλοι τους πριν είχαν κάνει τεστ αντιγόνου. Επίσης, σε τρεις συναυλίες στην Καταλονία , τον περασμένο Ιούνιο, τουλάχιστον 2.000 θεατές μολύνθηκαν παρά το γεγονός ότι είχαν πραγματοποιήσει τεστ αντιγόνου πριν την είσοδό τους σε αυτές.

«Αν έχετε συμπτώματα και είστε θετικοί, είστε σχεδόν σίγουρα θετικοί. Εάν έχετε συμπτώματα και το τεστ είναι αρνητικό, είναι προτιμότερο να το επιβεβαιώσετε με PCR γιατί αυτό το τεστ ανιχνεύει μόνο υψηλά ιικά φορτία και αν σας πιάσει στην αρχή της μόλυνσης, στην περίοδο επώασης, μπορεί να μην ανιχνεύσει το ιικό φορτίο», υποστηρίζει ο Salvador Peiró, επιδημιολόγος στο Ίδρυμα για την Προαγωγή της Υγείας και Βιοϊατρικής Έρευνας της Κοινότητας της Βαλένθια.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος