Παρίσι: Ενας χρόνος από το μακελειό στο Charlie Hebdo

Με ένα αμφιλεγόμενο εξώφυλλο Θεού που κρατάει καλάσνικοφ στο περιοδικό Charlie Hebdo κι ένα εξίσου αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που οι επικριτές χαρακτηρίζουν ως θεμέλιο αστυνομικού κράτους,  συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έφοδο τζιχαντιστών που άφησε 12 νεκρούς  στα γραφεία του σατιρικού εντύπου στο Παρίσι.

Από το πρωί της Πέμπτης, πολίτες περνούν από τα γραφεία του Charlie Hebdo και αφήνουν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων, ενώ οι επετειακές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στην Πλατεία της Δημοκρατίας, όπου αναμένεται να  επαναληφθεί και το σκηνικό της μεγαλειώδους περσινής συγκέντρωσης με μήνυμα ότι η Γαλλία αψηφά τον τρόμο.

Με αφορμή την παρουσία του Γάλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, σε ειδική εκδήλωση των δυνάμεων ασφαλείας,  εντείνονται ωστόσο οι αντιδράσεις με  κυρίαρχο ερώτημα εάν η Γαλλία μετατρέπεται σε αστυνομικό κράτος.  Στον απόηχο των πολύνεκρων επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015, η κυβέρνηση προωθεί την μονιμοποίηση ορισμένων μέτρων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.  Πρόκειται για  νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα επιτρέπονται έφοδοι και κατασχέσεις τη νύχτα, ακόμα και για προληπτικούς λόγους,  ενώ οι αστυνομικοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα όπλα τους ακόμη κι αν δεν βρίσκονται σε κατάσταση άμυνας.

Παρίσι: Ενας χρόνος από το μακελειό στο Charlie Hebdo

« Εναν χρόνο μετά, ο δολοφόνος συνεχίζει να διαφεύγει» είναι ο τίτλος του επετειακού Charlie Hebdo που κυκλοφορεί με μαύρο εξώφυλλο και σκίτσο του Θεού με  καλάσνικοφ και αιματοβαμμένη περιβολή ενώ φέρει τριγωνικό φωτοστέφανο με τον «παντεπόπτη οφθαλμό».

Ο Λοράν Σουρισό, που έχει αναλάβει πλέον τη διοίκηση του σατιρικού περιοδικού, καταδικάζει όσους ήλπιζαν στον θάνατο του Charlie Hebdo επειδή «τόλμησε να περιγελάσει τη θρησκεία.

Εντονη  ήταν η αντίδραση του Βατικανού το οποίο μέσω της εφημερίδας L’Osservatore Romano, υπογραμμίζει ότι το Charlie Hebdo «χρησιμοποιεί τον Θεό για να αιτιολογήσει το μίσος», επιδεικνύοντας «πραγματική βλασφημία».

ΠΗΓΗ:Deutsche Welle

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος