Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Αντιφατικά τα τηλεγραφήματα από τις Κάννες, ως προς το αν συζητήθηκε ή όχι το Ανατολικό ζήτημα, ο κυβερνητικός Τύπος στην Ελλάδα αναφέρεται συνεχώς στις προσπάθειες Γούναρη, αλλά ‘’έως πότε οι πυροεχνίται του κυβερνητικού ρουκετοποιείου φαντάζονται, ότι ο Ελληνικός Λαός θα θαμβώνεται από τα χημικά παρασκευάσματα του εργαστηρίου των;’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΘΟΥΝ ΑΙ ΑΡΧΑΙ

«Αλλ’ από την δράσιν των λαϊκών οργανώσεων πρέπει επίσης ν’ αποκλεισθή και πάσα επέμβασις εις την λειτουργία ν των κρατικών υπηρεσιών. Αι πολιτικαί οργανώσεις οφείλουν να περιορισθούν εις το δικαίωμα του ελέγχου, όχι κυρίως των δημοσίων οργάνων, αλλά των αντιπροσώπων του λαού. Πάσα δε περαιτέρω επέμβασίς των αποτελεί έκνομον αντιποίησιν δικαιωμάτων άνευ ουδεμιάς εντολής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΚΑΙ ΗΜΕΙΣ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΩΜΕΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ…

«Η Ελλάς δεν θα σφίξη καμμίαν φιλικήν χείρα παρά αν δείξη, ότι συμμερίζεται νομιμοφρόνως την κοινήν ευθύνην διά την διευθέτησιν της γενικής κρίσεως, έστω και αν αυτή ουδέν οφείλει εις αυτήν. Αλλ’ αι υποχρεώσεις της διαγράφονται εκ του παρόντος και εκ του μέλλοντός της. Φυσικά θ’ αποβλέψη εις την εξασφάλισιν της μελλούσης σταδιοδρομίας της θυσιάζουσα μέρος τι εκ του παρόντος. Η άποψις αύτη δεν πρέπει να διαφεύγη την προσοχήν του Ελληνικού λαού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΔΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗΝ

«Η κυβέρνησις λοιπόν έχει το καθήκον να στρέψη σύντονον την προσοχήν της προς την Θράκην. […] Μόνον προ της επιδείξεως της ισχύος θάνακοπούν αι ενέργειαι των Τούρκων και των Βουλγάρων και θάποτρέψωμεν νέαν ρήξιν και νέας περιπετείας.  […] Αναμφισβητήτως πάσα πολεμική περιπλοκή εν Θράκη θα συνεπήγετο μοιραίως διασάλευσιν της πανευρωπαϊκής ειρήνης λόγω των αλληλοσυγκρουομένων γενικών συμφερόντων. Τούτο είνε το καθήκον της κυβερνήσεως. Ας μη μετέρχεται και εν τω ζητήματι τούτω την πολιτικήν της στρουθοκαμήλου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΟΙ ΚΕΜΑΛΙΚΟΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ – ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ Ο ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΚΕΜΑΛ – Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ ΘΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΗ
  • ΚΑΝΝΑΙ

«Διά τα μεγάλα προβλήματα, άτινα απασχολούσι την Ευρώπην κατά την στιγμήν ταύτην, δεν αρκούσι μόναι αι λύσεις των Κυβερνήσεων. Απαιτείται και η συγκατάθεσις των λαών, άνευ της οποίας η ‘’ανοικοδόμησις’’, ήν επαγγέλεται η Διάσκεψις των Καννών, θα παραμείνη ευγενές, αλλ’ απραγματοποίητον όνειρον. Πότε δ’ αι Κυβερνήσεις έσχον το θάρρος να είπωσι προς τους λαούς, οίτινες κυλίονται ακατασχέτως προς το βάραθρον, την αλήθειαν; Ή πότε εφρόντισαν να τους προπαρασκευάσωσι δι’ αυτήν;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • ΜΕ ΤΟ ΕΞΠΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!

«Εφ’ όσον δε ο Κεμάλ ακριβώς επιδιώκει πώς να μας ρίψη εις την θάλασσαν και οι φίλοι του και οι εχθροί μας, προκατειλημμένοι ή πλανώμενοι, δεν παύουν να προλέγουν ότι η Ελλάς δεν θα δυνηθή να κρατηθή στρατιωτικώς εις Μικρασίαν, η Κυβέρνησις, της οποίας προΐσταται ο κ. Γούναρης, θα διέπραττεν έγκλημα εσχάτης προδοσίας, εάν δεν έπραττε το παν διά να διαψεύση και απογοητεύση τους δυσοιώνους τούτους προφήτας και εάν άφηνε και μίαν ημέραν να παρέλθη, χωρίς να φέρη εις τα Στρατεύματα του Μετώπου της ξηράς και της θαλάσσης αδιάκοπον και έντονον το ρεύμα πάσης ηθικής και υλικής ενισχύσεως»

  • ΚΡΙΣΙΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ. ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ
  • Ο κ. ΜΠΡΙΑΝ ΚΑΙ Η ΑΓΚΥΡΑ. ΑΙ ΠΟΛΥΚΡΟΤΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑΝ. ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΤΗΣ ΚΙΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ Η 1Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΡΙΑΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΗ !

«Ο κ. Δ. Γούναρης ειργάσθη ‘’κατά το δυνατόν’’ εν Ευρώπη. Το πιστεύομεν, διότι ουδείς δύναται να πράξη τι υπέρ τας δυνάμεις του. Ας προφθάση τώρα να εργασθή ‘’κατά το δυνατόν’’ και εν Ελλάδι. Ελπίζομεν ότι εις το έδαφος αυτό αι δυνάμεις του θα δυνηθούν ν’ αποδώσουν κάτι. Τουλάχιστον θα εκμηδενίσουν άλλες δυνάμεις, τας των συνεργατών του, και θα διατηρήσουν, έστω και εις τον μέσον όρον, την λειτουργίαν του Κράτους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΡΟΥΚΕΤΤΑ

«Ηκούσατε τον κ. Γούναρην αναμιγνυόμενον εις την Διάσκεψιν των Καννών; Αλλοίμονον! […] Και τα πυροτεχνήματα των κυβερνητικών διήρκεσαν και εφώτισαν την ελληνικήν κοινήν γνώμην με τα ποικίλα και ζωηρά χρώματά των, όσον διαρκούν και φωτίζουν όλαις αι ρουκέτταις. Αλλ’ έως πότε οι πυροεχνίται του κυβερνητικού ρουκετοποιείου φαντάζονται, ότι ο Ελληνικός Λαός θα θαμβώνεται από τα χημικά παρασκευάσματα του εργαστηρίου των; Έως πότε νομίζουν ότι θα χάρτη ο Λαός τα ασύστολα ζωντανά ψεύματα;»

  • ΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΙ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ. Η ΝΕΑ ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΔΕΝ Θ’ ΑΣΧΟΛΗΘΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ

«Είνε καιρός πλέον, παρά τον ποσοτικόν πατριωτισμόν, να ακμάση εν τη ελληνική συνειδήσει και ετέρου χαρακτήρος πατριωτισμός, καθαρώτερον ποιοτικώς. Έχομεν ήδη πρό ημών ζώσαν έτι μίαν θανάσιμον συνέπειαν του ποσοτικού πατριωτισμού, τουτέστι της ακράτου και αλλόφρονος επιδιώξεως αυτού, τον ελληνικόν διχασμόν. Ας χρησιμεύση τούτο ως εν έτι μάθημα διά την τοιαύτην απροσανατόλιστον κατεύθυνσιν των προσπαθειών μας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΩΝ ΚΑΝΝΩΝ
  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

«Τα μέχρι τούδε εκ Καννών τηλεγραφήματα είνε αντιφατικά όσον αφορά την υπό του Ανωτάτου Συμβουλίου συζήτησιν του Ανατολικού ζητήματος. Η πληροφορία, ότι θα συζητηθή ή συνεζητήθη τούτο, επανειλημμένως διεψεύσθη εν μέρει ή εν τω συνόλω»

  • ΑΝΑΤΙΜΗΣΙΣ ΧΡΕΩΓΡΑΦΩΝ ΕΙΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

«Άς μη θελήσουν να καταστούν αίτιοι νέων εθνικών συμφορών, αδιαντρόπως χαρακτηρίζοντες τον ενδεχόμενον υπέρ ελευθερίας αγώνα των αλυτρώτων Ελλήνων, ως αγώνα στρεφόμενον κατά των ελευθέρων Ελλήνων, ενώ πραγματικώς θ’ αντιμετωπίζη την επαναδρομήν της Τουρκικής δεσποτείας. Άς μη ζητήσουν να θάψουν το Γένος εκ της μικροφιλοδοξίας του να μη ίδουν τους εδνιαφερομένους να εξανίστανται κατά της σκληράς τύχης που τους προετοιμάζει η διεθνής αδικία»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΤΕΡΟΙ

«Τούτο μόνον γνωρίζομεν. Ότι ο κ. Βενιζέλος τοσούτον συχνά συγχέει τα όρια της πατριωτικής του δράσεως με τα όρια των προσωπικών του υπολογισμών και εκδικήσεων, ώστε ευλόγως προκαλεί δυσπιστίας, και όταν ίσως θα ήθελε και θα ηδύνατο να εργασθή ειλικρινώς υπέρ της Ελλάδος και των αντιπάλων του…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 1921

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΠΕΡΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ

«Οι δε ισχυριζόμενοι, ότι το δάνειον παρέχεται αποκλειστικώς διά πολεμικούς σκοπούς, ουδέν άλλο πράττουν ή να ανοηταίνουν. Διθότι πρώτιστος σκοπός και πρώτιστον συμφέρον της Ελλάδος, είνε να επιβάλη την ειρήνην. Διότι την ειρήνευσιν ζητεί ο Ελληνισμός όπως επιδοθή εις το έργον του πολιτισμού και της ευημερίας, αλλ’ ο επιζητών την ειρήνην ουδέποτε επιτυγχάνει ταύτην εάν δεν είνε καλώς έτοιμος και προπαρασκευασμένος προς πόλεμον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΘΑ ΣΥΝΕΠΡΑΤΤΟΜΕΝ ΑΠΟ ΤΟΥ 1915 ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΝΤ ΑΝ ΕΓΕΝΟΝΤΟ ΔΕΚΤΑΙ ΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ

«Ο πρωθυπουργός Γούναρης, όστις είχε διαδεχθή τον Βενιζέλον επρότεινε την είσοδον της Ελλάδος εις την Αντάντ υπό τον όρον όπως αύτη του εγγυηθή την ακεραιότητα του Ελληνικού εδάφους και καθορίση ως σκοπόν του πολέμου εν τη εγγύς Ανατολή την οριστικήνδιάλυσιν της Τουρκίας. […] Αν η Αντάντ απήντα με ένα ναι εις τας βολιδοσκοπήσεις αυτάς του Γούναρη ο Κωνσταντίνος θα ευρίσκετο εις το πλευρόν μας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΛΕΝΙΝ

«Η αστική Ευρώπη καλεί τον πρόεδρον της Δημοκρατίας των Σοβιέτ να λάβη μέρος εις την διεθνή οικονομικήν διάσκεψιν της Γενεύης που θα μελετήση τον τρόπον της οικονομικής ανασυγκροτήσεως της Ευρώπης, η οποία σφαδάζει ακόμη υπό τα οικονομικά ερείπια που συνεσώρευσεν ο μέγας ευρωπαϊκός πόλεμος. […] Προ της καταστάσεως ταύτης, της ολοέν επιδεινουμένης, πρό του ολοέν φοβερώτερον εμφανιζομένου αδιεξόδου, η αστική Ευρώπη συνησθάνθη ήδη, ότι δεν είνε δυνατή η οικονομική του κόσμου ανασυγκρότησις άνευ της συμμετοχής όλων των παραγόντων που παίζουν ένα ρόλον μέσα εις την οικονομικήν της ζωήν. […] Έτσι ευρέθη η Ευρώπη αναγκασμένη να καλέση την Ρωσσίαν εις την διεθνή οικονομικήν συνδιάσκεψιν της Γενεύης»

  • ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΓΓΛΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑΣ
  • Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ

«Εκ τοιούτου επιτακτικού καθήκοντος αφωρμωμένη η Ιεραρχία του Οικουμενικού Θρόνου, προήλθεν εις την μεγάλην αυτής απόφασιν να θεωρήση μη γενόμενα τα εν Κων/πόλει διαπραχθέντα, διά την παρωδίαν της Πατριαρχικής εκλογής και να προβή αυτή κατά τους νομίμους τύπους και τους εθνικούς κανονισμούς εις την εκλογήν Πατριάρχου. […] Τι θα επακολουθήση μετά την εκτέλεσιν της αποφάσεως ταύτης είνε εντελώς αδιάφορον. […] Το σχίσμα διήνοιξαν ήδη οι περί τον εγκάθετον αμυνίται. Και την διαίρεσιν την επέφερον διά της ανταρσίας των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΒΟΥΛΓΑΡΙΣΜΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

«Υπάρχουν λοιπόν θετικαί πληροφορίαι ότι επίκειται εισβολή αθρόων Βουλγαρικών συμμοριών και κομιτατζήδων εις την Θράκην; […] Όσον και αν η Κυβέρνησις είνε απησχολημένη με την κρίσιμον σοβαρότητα των εθνικών μας ζητημάτων, διατελούντων ήδη υπό την συζήτησιν του Ανωτάτου Συμμαχικού Συμβουλίου, δεν πρέπει να αφήση τους νέους αυτούς Βουλγαρισμούς να παρέλθουν εντελώς απαρατήρητοι, έστω και αν πρόκειται να αναχαιτίση μόνον την κεκτημένην Βουλγαρικήν θρασύτητα»

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΓΟΡΑ ΝΑΥΛΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος