Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου σε τρόφιμα και άλλα είδη, αποτελεί την αφορμή έντονης κριτικής στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η απάντηση του φιλικού Τύπου δεν είναι άλλη, από την επίθεση στον βενιζελισμό…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΗΤΑΙ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ

«Και όμως πρίν ακόμη φθάσωμεν εις την εφαρμογήν, πρίν ή αποκρυσταλλωθούν κάν εις αποφάσεις αι κυβερνητικαί σκέψεις, ήρξατο και η εκστρατεία ευθέως και άνευ πολλών περιφράσεων, καταλήξασα εις την συνηθισμένην επωδόν, εις την πατριωτικήν έκκλησιν όπως παραιτηθή η Κυβέρνησις. Να παραιτηθή λοιπόν η Κυβέρνησις, διότι έχει υπό μελέτην ωρισμένα μέτρα περιοριστικά και της κρατικής και της ιδιωτικής σπατάλης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ

«Η Κυβέρνησις ανήγγειλεν απλώς το γεγονός ως σημαίνον και πράγματι τούτο εσήμαινεν, άρσιν του οικονομικού αποκλεισμού. Και ανεκοίνωσεν, ότι η Αγγλική Κυβέρνησις παρέσχε την άδειαν προς σύναψιν Ελληνικού δανείου. Η κερδοσκοπία εθορυβήθη, κυριολεκτικώς κατεπτοήθη. Διατί; Διότι το γεγονός της άρσεως του αποκλεισμού έπειθεν ότι αι μεν οικονομικαί σχέσεις αποκαθίσταντο εις προτέραν κατάστασιν, αι δε πολιτικαί σχέσεις εισήρχοντο εις την οδόν της ομαλότητος και της προσεχούς διαρρυθμίσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΤΟ ΔΕΛΤΙΟΝ

«Αδυνατούμεν να πιστεύσωμεν εις την είδησιν, ότι όντως η κυβέρνησις σκέπτεται να εφαρμώση το δελτίον εις τα διάφορα τρόφιμα και τα άλλα είδη. Μόνον η πρώτη Απριλίου θα εδικαιολόγει την φήμην. […] Αυτοί είνε οι επαγγελθέντες την βελτίωσιν του παντός. Και δεν εννοούν να φύγουν πρίν ή τα παλιοκομματικά των συστήματα και αι ανήκουστοι εν παντί μικρότητές των καλύψουν την Ελλάδα με τέφραν και ερείπια»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΓΑΛΛΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΑΚΡΙΒΑ ΤΗΝ ΝΕΑΝ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΗΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑΝ. ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟΚΕΜΑΛΙΚΗΣ;
  • ΤΟ ΔΕΛΤΙΟΝ

«Αλλά το ζήτημα είνε αν το πρόγραμμα τούτο θ’ αποδεχθή ο λαός, όστις, ενώ μανθάνει ότι αρκεί να εξοικονομήση ολίγα ψυχία όπως ανέλθη η δραχμή, βλέπει να επικρατή φρενήρης σπατάλη εις την διαχείρισιν του δημοσίου χρήματος και όστις δεν αντιλαμβάνεται ουδεμίαν μέριμναν βαθυτέρας εξυγιάνσεως. Τα περιοριστικά δελτία καταναλώσεως δεν υπήρξαν κυρίως προσπάθεια συναλλαγματικής θεραπευτικής»

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΡΩΜΗΝ – Από το πρωθυπουργικόν ταξείδιον

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΟΙ ΑΓΓΛΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΓΓΛΟ-ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
  • Ο ΚΕΜΑΛ ΕΜΜΕΝΕΙ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ
  • Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΦΟΔΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ

«Διότι δεν είνε το ζήτημα της οικονομικής εξόδου εις το Αιγαίον, το οποίον αποτελεί τον πόλεμον και τον σκοπόν των Βουλγάρων. Την έξοδον ταύτην την οικονομικήν ουδέποτε ηρνήθη η Ελλάς, και είνε ετοίμη να πραγματοποιήση με όλην αυτής την ειλικρίνειαν συμφώνως προς τας υποχρεώσεις, τας οποίας ανέλαβε διά της Συνθήκης, άμα ως η Βουλγαρία εκτελέση νομιμοφρόνως όλους τους όρους αυτής»

  • Ο κ. ΜΠΡΙΑΝ ΚΑΙ Η ΑΓΚΥΡΑ. ΑΙ ΠΟΛΥΚΡΟΤΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑΝ. Η ΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΝ ΣΥΡΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΙΑ ΗΤΟ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ

«Όπως δε θριαμβεύει πάντοτε η αλήθεια όσον και αν διωχθή, όσον και αν κακοποιηθή, ούτω θριαμβεύει σήμερον η πολιτική του Στέμματος, ήτις υπήρξε πολιτική της αληθείας και της ειλικρινείας, και ως τοιαύτη υπήρξε και πολιτική του ελληνικού λαού. Εάν δε μέχρι σήμερον τα λείψανα του βενιζελισμού δεν έκρυψαν ακόμη το πρόσωπον εξ αισχύνης, τόσον το χειρότερον δι’ αυτούς. Ο ελληνικός λαός τους περιφρονεί και τους οικτείρει. Αλλ’ οι βενιζελικοί έν μόνον πρέπει να φοβούνται, μήπως η μετάνοια αυτών έλθη πολύ αργά, διότι τότε θα αποβή εις αυτούς ματαία»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ!

«Δηλητηριασταί της Κοινής Γνώμης δεν φιλοδοξούμεν να είμεθα. Αντιπαραβάλλοντες όμως τας δύο εποχάς, δεν δυνάμεθα να είμεθα ευχαριστημένοι. Αν υπάρχουν άνθρωποι τόσον ολιγαρκείς, ώστε να ευχαριστούνται με την σημερινήν κατάστασιν, τούτο σημαίνει ότι αυτοί είνε απαισιόδοξοι. Δεν ενθουσιάσθησαν, δεν ήλπισαν, δεν επερίμεναν. Και τώρα με την πραγματικότητα είνε ενθουσιασμένοι. Λυπούμεθα, αλλά δεν έχομεν την ψυχικήν δύναμιν να τους μιμηθώμνε. Οι αισιόδοξοι ήμεθα ημείς. Και διεψεύσθημεν. Το πράγμα είνε πολύ απλούν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ. ΜΑΚΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΠΡΙΑΝ-ΚΩΡΖΟΝ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ

  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΝ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΜΑΣ. Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Η ΑΔΥΝΑΤΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

«Συμμαχία σημαίνει επιχείρησιν, συμβιβασμόν, συγκερασμόν συμφερόντων επί τη προόψει ωρισμένων κερδών και ωφελημάτων τα οποία θέλουσι πραγματοποιηθή άμα τη επιτεύξει ενός κοινού σκοπού, ή άμα τη αποτροπή κοινού κινδύνου. Αλλ’ εν προκειμένω οποίος είνε ο κοινός αντικειμενικός σκοπός τον οποίον προτίθενται να πραγματοποιήσωσι διά κοινής δράσεως και δη στρατιωτικής εν Ευρώπη η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιον; Ουδείς τουλάχιστον προφανής τοιούτος διαγράφεται εις τον ορίζοντα»

  • Ο κ. ΠΑΠΟΥΛΑΣ ΕΛΑΒΕΝ ΑΔΕΙΑΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΟΚΤΩ ΗΜΕΡΩΝ. ΕΙΝΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣ

«Η πρότασις του κ. Λόϋδ Τζώρτζ περί μεγάλης Διασκέψεως διά την οικονομικήν ανόρθωσιν της Ευρώπης εγένετο παμψηφεί αποδεκτή υπό πάντων των εν τη Διασκέψει των Καννών αντιπροσώπων. […] Αλλ’ εάν ως φέρεται, κρατή η διάθεσις προς αμοιβαίας υποχωρήσεις, η εξεύρεσις του εδάφους επί του οποίου θα γίνη η συνάντησις των διαφόρων θελήσεων, θα επιτευχθή διά του συμβιβασμού, ο οποίος θα άρη κάθε αιτίαν διαστάσεως»

  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΩΝ ΚΑΝΝΩΝ. ΠΩΣ ΔΙΕΞΗΧΘΗ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

«Αντιπαραβάλλει όμως προς την εξωτερικήν επιτυχίαν του Βενιζέλου την εσωτερικήν του αποτυχίαν. Αλλά ποία είνε η αποτυχία αυτή; Θα παρατηρήσωμεν μόνον εις τον κ. Πώπ ότι είνε άδικον να εξετάζεται η εσωτερική του Βενιζέλου πολιτική εκ της περιόδου του 1917-20. Είνε άδικον, διότι η περίοδος αύτη δεν δύναται να χωρισθή της περιόδου του 1915-17, η οποία και μόνη είνε ένοχος του χωρισμού του Λαού και μόνη δημιουργός των παθών που ακόμη υπονομεύουν την γαλήνην της χώρας»

  • ΚΑΜΑΡΩΣΑΤΕ ΤΟΥΣ!

«Προπαρασκευάζουν μεθοδικώς τον Ελληνικόν Λαόν με δυσαρέστους προϋποθέσεις, ούτως ώστε να υποκύψη αγογγύστως εις όσας μέλλει να ακούση εθνικάς συμφοράς. Αυτοί είνε οι άνθρωποι που τον ελευθέρωσαν από την τυραννίαν. […] Ας τους καμαρώσουν όσοι τους επίστευσαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΙΣ

«Όταν το εθνικόν οικοδόμημα ηγείρετο συνεπώς επί σαθρών, αντιφυσιολογικών, κλονιζομένων βάσεων, οι κύριοι τιμηταί της παρούσης καταστάσεως, διατί δεν ήρθρωνον μίαν αλήθειαν, διατί δεν ετόνιζον μίαν ειλικρινή σκέψιν; Αλλά ποίμνιον, ακολουθούν τυφλώς τον ποιμένα του, έφθανον μέχρι της 1ης Νοεμβρίου, διά να εξυπνήσουν αίφνης ενώπιον μιας θλιβεράς δι’ αυτούς, ανησυχαστικής διά το Έθνος πραγματικότητος, ουχί πάλιν διά να ανανήψουν, και ενισχύσουν την κοινήν, υπέρ της αποκαταστάσεως των πραγμάτων, προσπάθειαν, αλλά διά να συνεχίοσυν το έργον των αμετανόητοι, το έργον δηλονότι της συσκοτίσεως και δηλητηριάσεως των συνειδήσεων;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 1921

ΠΡΩΙΝΗ

  • Ο ΛΑΟΣ ΑΓΡΥΠΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ

«Τα συμβάντα και τα συμβαίνοντα εν Κωνσταντινουπόλει και τα εν Κρήτη και τα εν Αμερική, αλλά και τα εν Αθήναις, έρχονται εύγλωττοι συνήγοροι εκείνων, οίτινες είχον αρχήθεν διατυπώσει την πεποίθησιν ότι ο βενιζελισμός δεν εξημερούται και ότι διά να σωθή ο Ελληνισμός εκ του άγους τούτου μία υπάρχει οδός και εν φάρμακον, η εκρίζωσις. Διότι το έργον της εξημερώσεως της αδιαλλάκτου βενιζελικής αγέλης δεν διαφέρει από το έργον της εξημερώσεως μιας αγέλης λύκων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

«Πρώτα ημείς ωμολογήσαμεν ότι δεν είνε επίγειος παράδεισος η μετεκλογική Ελλάς. Πρώτοι ημείς ωμολογήσαμεν ότι πολλά ίσως έγιναν λάθος. Πρώτοι ημείς ωμολογήσαμεν ότι εσωτερικά προβλήματα υπόκεινται προς επίλυσιν. Αλλά πάντα ταύτα δυνάμεθα να επιλύσωμεν ασφαλώς και συλλήβδην, κατά την φράσιν του κ. Πρωθυπουργού όταν προηγουμένως δώσωμεν εις την εξωτερικήν υπόθεσιν την τροπήν την οποίαν όλοι ευχόμεθα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΤΟ ΤΡΙΤΟΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΗΝ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1922
  • ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟΝ ΣΧΕΔΙΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑΝ
  • Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΩΝ κ.κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΚΑΙ ΓΟΥΝΑΡΗ
  • ΤΙ ΚΑΤΕΡΓΑΖΕΤΑΙ

Ώστε όταν ο μαινόμενος βενιζελισμός, ως Αίας μαστιγοφόρος, τύπτων το κενόν, κηρύσσει εις την Αμερικήν και εις την Αφρικήν την Ελληνικήν Δημοκρατίαν, έχει τα σχέδιά του και βάλλει από σκοπού. Ζητεί να παραστήση εις τους φίλους της Ελλάδος, ότι ούτε ο λαός της Ελλάδος έχει εδραίας και ισχυράς τας πεποιθήσεις, ούτε το υπ’ αυτού ανορθωθέν καθεστώς είναι ακλόνητον»

  • ΑΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΙ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΟΣ ΛΙΠΟΤΑΚΤΟΥ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ‘’ΣΚΡΙΠ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

«Όσον αφορά τας Ελληνικάς αξιώσεις, αξιώσεις νικητών άλλως τε και εντολοδόχων αυτών τούτων των Μεγάλων Δυνάμεων, δεν είνε δυνατόν να μειωθούν ούτε και επ’ ελάχιστον, έστω και αν ακόμη πρόκειται να υποστή η Ελλάς νέας και μεγαλητέρας θυσίας διά τον τελικόν θρίαμβον των δικαίων της»

  • Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. ΠΩΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΗ ΤΟ ‘’ΔΕΛΤΙΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΩΣ’’. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΡΑΛΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος