Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 1 Ιανουαρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Το νέο έτος, αρχίζει με πολλά σύννεφα. ‘’Αλλ’ η ανθρωπίνη αισιοδοξία έχει πηγάς αστειρεύτους’’ και όλοι ελπίζουν ότι το 1922 θα οδηγήσει ‘’προς το τέρμα’’ και θα μείνει στην ιστορία ως ‘’το έτος της ειρήνης’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 1 Ιανουαρίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

«Είνε αληθές ότι αι πρώται ημέραι της εμφανίσεως του νέου ενιαυτού είνε κεκαλυμμέναι υπό πυκνής αχλύος. Κρίσις διπλωματική, μη σοβηθείσα εισέτι, οξυνθείσα μάλλον, διατρέχει την Ευρώπην και εκ της αισίας λύσεως της κρίσεως ταύτης αναμένομεν και ημείς την επαλήθευσιν των προσδοκιών μας. Θα απολήξη εις καταστροφήν η κρίσις; Θα μεταβληθή εις ερεβώδη νύκτα η πυκνή αχλύς των ημερών αυτών; Η αρκετά κλονισθείσα μέχρι τούδε τάξις του κόσμου παντός θα ανατραπή ολοτελώς και θα αντικρύσωμεν το χάος της εσχάτης συγχύσεως; Ιδού τα αγωνιώδη ερωτήματα τα προκύπτοντα εκ των διατρεχόντων κινδύνων. Αλλ’ η ανθρωπίνη αισιοδοξία έχει πηγάς αστειρεύτους»

  • Η ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΙΣ ΤΟΥ 1921

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 1 Ιανουαρίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΤΟ ΛΗΞΑΝ ΕΤΟΣ

«Και εν ακόμη έτος ερρίφθη εις την δίνην της αιωνιότητος και του απείρου. Ήλθεν, όπως πάντοτε, με πολλάς ελπίδας και απέρχεται με την παγκόσμιον αποδοκιμασίαν. Έσχε την τύχην των προκατόχων του. […] Ας ελπίσωμεν εν τούτοις ότι ο Θεός, όστις υπήρξε πάντοτε επιεικής κριτής, δεν θα εγκαταλείψη τον τόπον και ότι κατά το αρχόμενον έτος ο σημερινός ζοφερός ορίζων θα αιθριάση και θα ίδωμεν πάλιν ευτυχείς στιγμάς εν τω εθνικώ ημών βίω»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 1 Ιανουαρίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1920 – 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1921

«Το Λαϊκόν κόμμα, το οποίον επηγγέλθη και καινοτομίας άγαν ριζοσπαστικάς, ώστε να φθάνη και εις τα όρια του Μπολσεβικισμού, άμα κατέλαβε την αρχήν, μετεβλήθη εις καθαράν απολυταρχίαν, η δε λεγομένη Συνέλευσις εξήντλησεν όλην αυτής την ζωτικότητα εις την ατελεύτητον τυραννολογίαν, και τας περί αποζημιώσεων μερίμνας, αναμιχθείσα δ’ εις την διοίκησιν, επί τη βάσει των παραδόσεων, των πορεπαναστατικών Βουλών, εξεχώρησεν εις την Κυβέρνησιν το νομοθετικόν και ελεγκτικόν αυτής καθήκον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 1 Ιανουαρίου 1922

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΜΑΣ ΕΥΡΙΣΚΕΙ ΨΥΧΡΑΙΜΟΥΣ

«Η παραίτησις της Κυβερνήσεως του κ. Μπριάν, ήτις ανηγγέλθη την νύκτα της χθές, ουδένα παρακολουθούντα και γνωρίζοντα τα πράγματα, εξέπληξεν. Ήτο μία φυσική συνέπεια της άκρως τολμηράς αντιθέσεως προς την Αγγλικήν πολιτικήν, από της οποίας επήγασεν εν Γαλλία ο σφοδρός ιμπεριαλισμός, όστις εδημιούργησε τας πεπλανημένας ελπίδας και τας χιμαίρας των εν τη Βουλή και τη Πολιτεία σωβινιστικών ομάδων»

  • ΧΑΙΡΕΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΜΙΘΕΟΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 1 Ιανουαρίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ 1921

«Το κυριώτατο χαρακτηριστικό του χρόνου που επέρασε και το οποίον κυρίως διακρίνει το 1921 εις ό,τι αφορά την πάλη των τάξεων από το 1920 και πολύ περισσότερο από το 1919 είνε το γεγονός, γεγονός παγκόσμιο, με βαθειές και εκτεταμένες συνέπειες, ότι η Αστική τάξις, η οποία από του 1917 υπέστη μίαν διαρκή επιθετικήν δράσιν εις όλας σχεδόν τας χώρας από την Εργατικήν τάξιν, ανέλαβεν αυτή την επιθετικήν ενέργειαν και πήρε στα χέρια της την πρωτοβουλία στον αγώνα των τάξεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 1 Ιανουαρίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΤΟ ‘’ΣΚΡΙΠ’’ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΣ ΤΟΥ ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ
  • ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΝΟΣ ΑΙΩΝΟΣ

«Δεν κλείει σήμερον έν έτος μόνον. Κλείει ολόκληρος αιών ενός πολιτικού και εθνικού βίου της Ελλάδος. […] Ας ευχηθώμεν ίνα κατά το αρχόμενον έτος η Μεγάλη Ελλάς, συμπληρούσα την εσωτερικήν αυτής ανάπλασιν και πραγματοποιούσα τους εθνικούς αυτής πόθους, ανέλθη κατά τον αρχόμενον νέον αιώνα του πολιτικού και εθνικού της βίου εις την ακμήν της δόξης και του μεγαλείου, το οποίον προ ενός αιώνος συνεχίζει μεγαλειωδώς το πνεύμα και η ψυχή του Ελληνικού λαού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 1 Ιανουαρίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΡΜΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος