Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 8 Ιανουαρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες αναφορικά με τις προτάσεις που φέρεται να ετοιμάζει ο Λόρδος Κόρζον και τη δημοσιοποίηση της πρόθεσής του για εκκένωση της Σμύρνης, διαδέχεται η διάψευσή της…  Προβληματισμό έχουν προκαλέσει και οι δηλώσεις Πουανκαρέ, οι οποίες σύμφωνα με τα δημοσιεύματα σχολιάζονται ‘’μετά πολλής δυσμενείας’’  από τον ευρωπαϊκό τύπο. ‘’Υπό τοιαύτας συνθήκας η ειρήνη της Ευρώπης κάθε άλλο παρά εξασφαλίζεται, πολύ δε ολιγώτερον η συμφωνία των συμμάχων επί της λύσεως των εκκρεμών Ευρωπαϊκών ζητημάτων’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 8 Ιανουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΤΙ ΣΥΝΕΒΟΥΛΕΥΣΕΝ Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

«Κατά την δήλωσιν του κ. Ε. Βενιζέλου, η Ελλάς θα περιωρίζετο εις ωχύρωσιν και κατοχήν όλων εκείνων των σημείων, άτινα εξησφάλιζον αποκλειστικώς τα εδάφη τα διεθνώς κατακυρωθέντα αυτή διά της συνθήκης των Σεβρών. […] Τα ‘’συμμαχικά επιτελεία’’ μελετήσαντα και πρότερον τοιούτον δεδομένον, είχον αποφανή ότι θα ήρκουν 50 χιλιάδες στρατού, ίνα συγκρατήσωσιν ασφαλώς τα κατεχόμενα μέχρι του σημείου εκείνου υπό της Ελλάδος. Τούτου γενομένου να δηλώση έπειτα η Ελλάς, ότι ουδενός βήματος θα έκαμνεν υποχώρησιν χάριν των ιδίων συμφερόντων αλλά και ουδενός βήματος πορείαν επί τα πρόσω άνευ συμμαχικής εντολής και υποστηρίξεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 8 Ιανουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
  • ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

«Η μεγαλοϊδεατοσύνη δεν είνε τίποτε άλλο παρά μία άλογος όρεξις, λέγει κάποιος σοφός. […] Η Μικρασιατική πολιτική διά την Ελλάδα είνε σαν ένα πολυδάπανο αυτοκίνητο για ένα νοικοκύρη ιδιώτη»

  • Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΣ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ ΑΔΙΕΞΟΔΟΝ

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 8 Ιανουαρίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ – Η Δ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ. ΑΝΑΓΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ

«Το κόμμα των φιλελευθέρων οφείλει να θεωρήση τον αρχηγόν του ως οριστικώς αποχωρήσαντα της πολιτικής και να οργανωθή. […] Λέγων οργάνωσιν δεν εννοώ μόνον τον σχηματισμόν διευθύνσεως ολοκλήρου του κόμματος κατά τρόπον δημοκρατικόν, δηλ. δι’ εκλογής, αλλά και τον καθορισμόν των γενικών γραμμών της πορείας του κόμματος κατόπιν δημοσίας συζητήσεως υπό των εκπροσωπούντων τας κατά τόπους φιλικάς πολιτικάς ομάδας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 8 Ιανουαρίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ. ΜΕΛΕΤΙΟΥ. Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΥΠΗΡΞΕΝ ΕΓΚΑΡΔΙΩΤΑΤΗ
  • ΔΙΑΤΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΙΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

«Η ζωή των πολιτικών κομμάτων δεν εκδηλούται μόνον κατά την περίοδον των εκλογών. Αυτή είνε καθαρώς νεοελληνική θεωρία, δι’ ης τα κόμματα μόνον κατά τας εκλογάς φαίνονται κινούμενα και δρώντα, πρότερον δε ή μετ’ αυτάς, ή ασχολούνται με τον χορτασμόν των στελεχών ή παραδίδονται εις νάρκην αδιάσειστον. Ατυχώς, μέχρι τούδε, τοιαύτην γραμμήν ηκολούθησαν οι φιλοδοξούντες να αναλάβουν την διοίκησιν του κόμματος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 8 Ιανουαρίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΙΣ ΕΝ ΛΟΝΔΙΝΩ ΕΚ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΟΑΝΚΑΡΕ

ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΟΑΝΚΑΡΕ

«Αλλά προς το παρόν ο κ. Ποανκαρέ, πλειοδοτών εις την Συνθήκην της Αγκύρας, ην υπέγραψεν ο κ. Μπριάν, και αγνοών την Συνθήκην των Σεβρών, παρέχει την εντύπωσιν ότι, κατά την κρατούσαν γαλλικήν αντίληψιν, ουχί η Ελλάς αλλά η Τουρκία ηγωνίσθη εις το πλευρόν της Γαλλίας, ότι δεν είνε οι Έλληνες οίτινες ηγωνίσθησαν μετ’ αυτής και αγωνίζονται και τώρα μόνοι διά τα δικαιώματα της ανθρωπότητος, αλλά ο Μουσταφά Κεμάλ, ο αρχιδολοφόνος της Ανατολής»

  • Η ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ – Ο ΠΟΛΥΚΡΟΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΝ ΚΑΝΝΑΙΣ

ΠΩΣ ΤΑ ΕΙΠΕ ΚΑΘΑΡΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑΝ. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. Η ΓΑΛΛΙΑ, ΤΑ ΣΟΒΙΕΤ ΚΑΙ Η ΑΓΚΥΡΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 8 Ιανουαρίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΘΑ ΜΟΝΟΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΜΑΣ

«Ο Λαός πρέπι να γνωρίζη επί πλέον, ότι ΠΛΗΣΙΑΖΟΜΕΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ. Ότι διατρέχομεν την τελευταίαν φάσιν των σκληροτάτων και αιματηροτάτων περιπετειών μιάς ολοκλήρου δεκαετίας […] Βεβαίως εάν αι χιόνες τακούν και η Τουρκία δεν έχει υποκύψη προ των αποφάσεων της Ευρώπης και η Άγκυρα δεν αναγνωρίση τα εθνικά μας δίκαια και δεν καταθέση τα όπλα, η ελλάς θα την εξαναγκάση εις υπακοήν και αναγνώρισιν συντρίβουσα εν ανάγκη τας δυνάμεις της και καταρρίπτουσα την ημισέληνον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 8 Ιανουαρίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ κ. ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ

«Οφείλομεν να έχωμεν υπ’ όψιν μας ότι η Γαλλία εμμένει ακλονήτως εις την Συνθήκην της Αγκύρας. Και ότι διαπραγματευομένη μετά της Αγγλίας προς καταρτισμόν της αγγλογαλλικής συμμαχίας, θα επιδιώξη εκ των πρώτων την αγγλικήν αναγνώρισιν της Γαλλοκεμαλικής Συνθήκης. […] Το συμφέρον της αγγλογαλλικής συμμαχίας θα κυριαχήση απαραιτήτως των ελληνικών βλέψεων. Και εάν η αγγλογαλλική συμμαχία πραγματοποιηθή, τα ελληνικά συμφέροντα θα υποστώσι μοιραίως εν Μικρά Ασία ουσιωδεστάτην μείωσιν. Τοιούτον είνε το συμπέρασμα εκ των προγραμματικών δηλώσεω της Κυβερνήσεως Πουανκαρέ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 8 Ιανουαρίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΑΓΓΛΟ-ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ

«Ο ειδικός ανταποκριτής του ‘’Παρατηρητού’’ εις τας Κάννας βεβιαοί, ότι αι διά το Ανατολικόν ζήτημα προτάσεις, τας οποίας θα υποβάλη ο λόρδος Κόρζων εις την διάσκεψιν των Υπουργών των Εξωτερικών, περιλαμβάνουν την εκκένωσιν της ζώνης της Σμύρνης εκ μέρους των Ελληνικών στρατευμάτων, την διατήρησιν της ονομαστικής Τουρκικής κυριαρχίας, με επιτόπιον αυτονομίαν, διεθνείς εγγυήσεις αλλά και εγγυήσεις διά την προστασίαν των Χριστιανικών μειοψηφιών ολοκλήρου της Μικράς Ασίας»

  • ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΩΤΙΚΟΝ
  • ΙΤΑΛΙΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 8 Ιανουαρίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΠΩΣ ΕΣΩΘΗ Η ΠΑΤΡΙΣ

«Η διαφορά υπέρ ημών είνε ότι εν μεν τη Σερβία και Ρουμανία η βενιζελική πολιτική εφηρμόσθη χωρίς μεγάλην αντίδρασιν, ήχθη δε εις επιτυχίαν, αφού πρώτον τα Κράτη ταύτα διήλθον από πλήρη σχεδόν εξαφάνισιν. Εις την Ελλάδα όμως η πολιτική αυτή εφηρμόσθη κατόπιν πολλών και κολοσσιαίων αντιδράσεων και διά της εφαρμογής της πολιτικής αυτής το Κράτος ανήχθη από το βάραθρον, εις το οποίον το είχε ρίψει η αντίθετος πολιτική, και πετών από θριάμβου εις θρίαμβον έφθασεν εγγύτατα εις την πραγματοποίησιν των εθνικών ονείρων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 8 Ιανουαρίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΜΕΤΑ ΤΑΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ

«Ο συνολικός τόνος των δηλώσεων του κ. Πουανκαρέ χαρακτηρίζεται ιδιαίτατα από αδιάλλακτον εμμονήν εις τας γαλλικάς εκείνας αντιλήψεις, αι οποίαι επανειλημμένως μέχρι τούδε προεκάλεσαν γενικώς ασυμφόρους προστριβάς μετά της Γαλλίας […] Είναι,. Εν πάση περιπτώσει, ευχάριστον το γεγονός ότι η επί του Ανατολικού συζήτησις θα προηγηθή των λοιπών. Εντός βραχέος θα εξακριβωθή διά ταύτης η τροπή, την οποίαν τούτο θα λάβη εις τας σέψεις εκάστου των δυναμένων να επινοήσουν λύσιν αυτού μόνιμον και εκτελεστήν. Και τότε θα είναι εις θέσιν και το Έθνος να λάβη τας αποφάσεις του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 8 Ιανουαρίου 1922

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΤΙ ΘΑ ΠΑΘΟΥΝ ΑΝ ΕΦΕΥΓΕΝ Ο ΓΟΥΝΑΡΗΣ

«Το συμπέρασμα, εις το οποίον θα καταλήξουν οι φρονιμώτεροι μεταξύ των αντιπολιτευομένων, θα είνε, ότι ο Δημήτριος Γούναρης, είνε ο καλλίτερος προστάτης, τον οποίον σήμερον έχουν απέναντι της καθημερινώς ογκουμένης αγανακτήσεως του Ελληνισμού ολοκλήρου. […] Αυτή είνε η αληθής κατάστασις, την οποίαν δεν βλέπουν, δυστυχώς δι’ αυτούς, οι βενιζελικοί. Διότι, εάν την έβλεπον, θα εγνώριζον τους κινδύνους, τους οποίους θα διατρέξουν εκ της ανατροπής του κ. Γούναρη»

  • Η ΚΑΚΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 8 Ιανουαρίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΕΠΕΜΒΑΣΙΣ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΥΛΗΣ

«Θα επιτρέψωμεν μόνον εις την Τουρκίαν, αποπειραθείσαν επέμβασιν εις τα πράγματα ημών, ν’ αξιώση παρά τε των εν Κωνσταντινουπόλει και ημών την έκφρασιν ευγνωμοσύνης, διότι ακουσίως, αδοκήτως υπέμνησεν, ούτω πολιτευομένη, οποία συγκομίζουσι και επικλώθουσιν αι διαιρέσεις, αι διαστάσεις, αι συρράξεις. Αρκουμένη εις τούτο η Πύλη, ας έχη υπόψη, ότι ουδέποτε θ’ ανεχθώμεν την επέμβασιν αυτής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 8 Ιανουαρίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΘΑ ΕΥΡΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΝ

«‘Έτσι ο βενιζελισμός συνετέλεσεν ώστε οι αντίπαλοί του, αμιλλώμενοι προς αυτόν τον πατριωτισμόν και εις εθνικήν δημοκοπίαν, να αφήσουν να τους διαφύγη η ευκαιρία που τους παρουσιάζετο να δώσουν εις τον λαόν μίαν καλήν ειρήνην και να συνεχίσουν τον πόλεμον. […] Ο εκτός της εξουσίας βενιζελισμός είνε εξ ίσου υπεύθυνος και εξ ίσου ένοχος της συνεχίσεως του πολέμου με τον κυβερνώντα παλαιοκομματισμόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 8 Ιανουαρίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΣΥΝΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΚ ΝΕΟΥ ΘΑ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΝ ΜΕΛΕΤΙΟΝ
  • ΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΚΚΕΝΩΣΙΣ ;

«Ή λοιπόν θα συζητηθή κατ’ αναπόδραστον ανάγκην το Ανατολικόν ζήτημα, και ο Ελληνικός Στρατός θα παραμείνη αναποφεύκτως ως ο εκτελεστής της αναμενομένης αποφάσεως, ή η Αγγλία θα εγκαταλείψη τα μέχρι τούδε διαλαληθέντα σχέδιά της και θα επιδιώξη την επαναφοράν της Τουρκίας εις την προτέραν αυτής δύναμιν, εις το πρώην αυτής καθεστώς. Εν τοιαύτη περιπτώσει το Εθνικόν μας ζήτημα θα αποτύχη. [..] Τότε δε πράγματι εξ όλης της πολυετούς φασαρίας του παγκοσμίου πολέμο θα εξέλθη πραγματικός νικητής η Τουρκία! Είναι δυνατόν να γίνη τοιούτόν τι; Όχι βεβαίως! Ώστε ούτε η εκκένωσις είνε δυνατή»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 8 Ιανουαρίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΜΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΙΣ ΤΟΥ ‘’FAIRPLAY’’ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΠΩΣ ΕΙΡΓΑΣΘΗ Η ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 1921. ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟ 1922. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΗ

  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ

«Ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός τύπος σχολιάζει μετά πολλής δυσμενείας τας εν τη γαλλική Βουλή δηλώσεις του κ. Πουανκαρέ. […] Υπό τοιαύτας συνθήκας η ειρήνη της Ευρώπης κάθε άλλο παρά εξασφαλίζεται, πολύ δε ολιγώτερον η συμφωνία των συμμάχων επί της λύσεως των εκκρεμών Ευρωπαϊκών ζητημάτων»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος