Την πρόσφατη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας θα συζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη είπαν διπλωματικές πηγές στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Η συνεδρίαση, που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, συγκαλείται μετά από αίτημα των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Αλβανίας, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές.
Το βορειοκορεάτικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε χθες Πέμπτη ότι δοκιμάστηκε επιτυχώς υπερηχητικός πύραυλος την προηγουμένη.
Την εκτόξευση παρακολούθησαν κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών της Κορέας και επιστήμονες. Ο πύραυλος έπληξε τον προκαθορισμένο στόχο, που απείχε κάπου 700 χιλιόμετρα, σε αυτή τη δοκιμή «στρατηγικής σημασίας», σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας.
Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια δοκιμή που αναγγέλλει η Πιονγκγιάνγκ μέσα σε τέσσερις μήνες. Τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωνε την εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου Hwasong-8.
Ο όρος υπερηχητικός αναφέρεται σε ταχύτητες πενταπλάσιες από αυτές του ήχου, ή περίπου 6.180 χιλιομέτρων ανά ώρα. Τα όπλα αυτού του είδους είναι γενικά δύσκολο να αναχαιτιστούν.
Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ανέφεραν προχθές Τετάρτη πως εκτοξεύθηκε τουλάχιστον ένας πύραυλος.
Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου τον Οκτώβριο, κάτι τυπικά απαγορευμένο δυνάμει αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ.
Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αναπτύσσει πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές εδώ και χρόνια, αψηφώντας τις ασφυκτικές διεθνείς κυρώσεις.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνεδριάσει επίσης την Τρίτη ή την Τετάρτη για να συζητήσει σχετικά με την κατάσταση στο Σουδάν, όπου ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ παραιτήθηκε την Κυριακή, διαπιστώνοντας την αποτυχία του να άρει το πολιτικό αδιέξοδο εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων και αιματηρής καταστολής τους μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος