«Πλαστικό: το πραγματικό τέρας της θάλασσας» στο DOC AFTER

Το ωριαίο, βραβευμένο ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γερμανίας 2012,  (Plastic: The Real Sea Monster), προβάλλει η ΕΡΤ1 και η εκπομπή DOC AFTER, την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016, στις 00:30.

Τα πλαστικά επιπλέουν. Έτσι αρχίζει η ιστορία μας. Εκατομμύρια τόνοι πλαστικού φτάνουν στον ωκεανό κάθε χρόνο, από ποταμούς και ακτές, καράβια και εξέδρες. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν μελετήσει το φαινόμενο και έχουν φτάσει σε ανησυχητικά συμπεράσματα. Τα πλαστικά κατακερματίζονται σε μικροσκοπικά κομματάκια στο θαλασσινό νερό μολύνοντάς το με τοξίνες. Τα ψάρια και τα θαλασσοπούλια καταπίνουν τα πλαστικά κομματάκια, μεταφέροντας τα συστατικά τους στη διατροφική αλυσίδα. Ακόμη χειρότερα, τα πλαστικά δεν βιοδιασπώνται και παγιδεύονται σε τεράστιες δίνες, δημιουργώντας χωματερές. Μερικές απ’ αυτές έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από την Ισπανία και την Πορτογαλία μαζί. Αυτά είναι γνωστά μέχρι τώρα, ενώ παραμένουν πολλά ερωτηματικά. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι τα τελευταία 20 χρόνια, το πλαστικό παραμένει σταθερό στις θαλάσσιες χωματερές και τόνοι πλαστικού αγνοούνται. Πού έχει χαθεί το πλαστικό; Οι επιστήμονες βρίσκονται στα πρόθυρα της επίλυσης ενός μυστηρίου, που θα μπορούσε να αποκαλύψει μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές της εποχής μας.

Το ντοκιμαντέρ έχει πάρει το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος L’ Oiseau et de la nature France 2013.

«Πλαστικό: το πραγματικό τέρας της θάλασσας» στο DOC AFTER
Τα τελευταία 20 χρόνια, το πλαστικό παραμένει σταθερό στις θαλάσσιες χωματερές…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος