Εφιαλτική η κατάσταση στη Μαντάγια – Κινητές ιατρικές μονάδες ζητά ο ΠΟΥ (vid)

Τα δεινά που υποφέρουν οι κάτοικοι της πολιορκημένης πόλης Μαντάγια δεν συγκρίνονται με αυτά σε καμία άλλη πόλη από αυτές που έχουν επισκεφθεί οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές αποστολές στη Συρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Σάγιαντ Μάλικ, σε τηλεδιάσκεψη από τη Δαμασκό.

Οι κάτοικοι λιμοκτονούν

«Αυτό που είδαμε ήταν φρικτό, δεν υπήρχε ζωή. Επικρατούσε άκρα ησυχία. Αξιόπιστες πληροφορίες έκαναν λόγο για ανθρώπους που είχαν πεθάνει από την πείνα (…) Αυτό που είδαμε στην Μαντάγια δεν συγκρίνεται (…) με την κατάσταση πουθενά αλλού στη Συρία», σημείωσε.

Την ίδια ώρα η αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ελίζαμπεθ Χοφ ζήτησε από τη συριακή κυβέρνηση άδεια για την αποστολή κινητών ιατρικών μονάδων και ιατρικών ομάδων στην πολιορκημένη Μαντάγια για να κάνουν μια αποτίμηση, πηγαίνοντας «από πόρτα σε πόρτα», της έκτασης του υποσιτισμού στην πόλη και να απομακρύνουν ή να προσφέρουν επιτόπου ιατρική φροντίδα στις χειρότερες περιπτώσεις.

Αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει διεθνή βοήθεια εισήλθε τη Δευτέρα στην Μαντάγια, στην οποία -λόγω της πολιορκίας της από τις κυβερνητικές δυνάμεις- χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι εδώ και μήνες χωρίς προμήθειες σε τρόφιμα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για θανάτους από την πείνα.

Ο ΠΟΥ μετέφερε στην πόλη 7,8 τόνους φαρμάκων, σύμφωνα με την Χοφ.

«Η γιατρός είπε ότι έχει κοπεί το γάλα στις μητέρες που θηλάζουν και τα μωρά δεν χορταίνουν», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πολλοί άνθρωποι είναι πολύ αδύναμοι λόγω του υποσιτισμού τους για να βγουν από τα σπίτια τους.

«Υπάρχει ανάγκη να πάμε από πόρτα σε πόρτα με την Ερυθρά Ημισέληνο, αν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να το επαληθεύσουμε και να εξασφαλίσουμε ότι θα τους παρασχεθεί επειγόντως θεραπεία», υπογράμμισε.

Παράλληλα με την βοήθεια στη Μαντάγια, ο ΠΟΥ παρέδωσε 3,9 τόνους βοήθειας στη Φούα και την Καφράγια, δύο σιιτικές κοινότητες που πολιορκούν οι αντάρτες, σε απόσταση άνω των 300 χλμ. στη Δαμασκό στην επαρχία Ιντλίμπ, στο ΒΔ τμήμα της χώρας.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό:  EPA/ICRC

Σχετικές ειδήσεις:
Συρία: Εικόνες φρίκης στην Μαντάγια – 400 λιμοκτονούντες χρήζουν άμεσης μεταφοράς
Συρία: Προελαύνουν οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Λαττάκεια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος