Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Ενώ συνεχίζονται οι αποτυχίες στο διπλωματικό επίπεδο, στην εσωτερική πολιτική σκηνή παραμένει η διχαστική πολιτική αντιπαράθεση. Και στα σενάρια της κυβερνητικής αλλαγής,  προστίθεται αυτό της αλλαγής προσώπων αλλά όχι κομμάτων. Λιγοστοί επιμένουν να επιχειρηματολογούν ‘’διατί θα νικήσωμεν’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

«Την κυβέρνησιν θα διαδεχθώσιν οι έχοντες την ψυχήν ισχυράν εν τω πόθω της Εθνικής κατισχύσεως και την βούλησιν κλόνητον προς εξεύρεσιν των μέσων της επιτυχίας του επιδιωκομένου σκοπού. Δι’ έργα τοιαύτης επιβολής απαιτούνται ουχί Μετερνίχοι και Ταλεϋράνδοι διπλωματικής περινοίας αλλά Τυρταίοι και Φερραίοι της πολιτικής, ικανοί να εμπνεύσωσιν εις τα πλήθη την ιδίαν πίστιν. Ο υπέρ πατρίδος φανατισμός δεν εμπνέεται, όμως, διά της καπηλείας των οσίων. Κινεί τούτον η πίστις των απολογητών της σωτηρίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΠΟΥ ΘΑ ΦΘΑΣΩΜΕΝ

«Εάν δε εξακολουθήση η εφαρμοζομένη ήδη πολιτική της παλαιοντολογικής ‘’οικονομικής ελευθερίας’’ και των παλαιοκομματικών λογαριασμών, θα φθάσωμεν πολύ συντόμως εις κοινωνικούς συγκλονισμούς, μέλλοντας και αυτήν ίσως την διατήρησιν της στρατιωτικής ισχύος του κράτους να καταστήσουν προβληματικήν»

  • ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΧΑΟΣ – ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΔΙ’ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟΝ

«Οριστικώς χαμένη η Β. Ήπειρος. Χαμένη η Δωδεκάνησος. Καταδικασμένη η Μ. Ασία. Ακρωτηριασμός ακόμη και της Θράκης! Και ανήκουστον οικονομικόν βάραθρον. Και πλήρης εξάρθρωσις και έκπτωσις! Ιδού τα ύψιστα αγαθά, εις ά ωδήγησαν οι ελευθερωταί της 1ης Νοεμβρίου και αναστηλωταί της αυτοτελείας! Και ήδη πώς ενατενίζουν προς την κατάστασιν; […] Καλλιεργούν την φοβεράν εσωτερικήν διαίρεσιν και το απαίσιον μίσος μεταξύ του λαού. Δεν αρκούνται εις την εξωτερικήν κατατρόπωσιν, αλλ’ οδηγούν και εις την αναρχίαν. Ούτω θα είνε τέλειον το έργον των! Έργον δαιμόνων καταστροφής»

  • ΟΧΙ ΠΛΕΟΝ ΡΥΤΙΔΕΣ

Διά την αρχιτεκτονικήν του προσώπου. Πώς διορθώνονται η στραβές και η μεγάλες μύτες. Η μέθοδος του ιατρού Μπουργκέ κατά των ρυτίδων

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο ΚΕΜΑΛ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΕΚΒΙΑΣΗ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗΝ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΝ. ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • ΕΞΙΛΑΣΜΟΣ

«Ενώ η ‘’Γ’ των Ελλήνων Εθνική Συνέλευσις’’; […] Εάν δεν θέλη να ταφή υπό την κατάραν του Έθνους. Εάν δεν θέλη να υποστή τας συνεπείας της μυκωμένης λαϊκής θυέλλης, δεν έχει παρά να αυτοδιαλυθή το ταχύτερον. Προς τούτου όμως είνε υποχρεωμένη να αποδοκιμάση πανηγυρικώς εις την Βουλήν τους διαχειρισθέντας την εθνικήν υπόθεσιν. Μόνον τοιουτοτρόπως θα εξιλεωθή ενώπιον του ελληνικού λαού, του οποίου παρεβίασε την εντολήν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΝΗΟΨΙΩΝ

«Εις την άρσιν της απαγορεύσεως των νηοψιών αποδίδομεν ασιγκρίτως μεγαλειτέραν σπουδαιότητα και από την συνομολόγησιν του δανείου. Εάν θέλωμεν να τερματισθή το ταχύτερον ο πόλεμος, πρώτος όρος είνε η στείρευσις των πηγών του εφοδιασμού του εχθρού. Η ολοσχερής αποκοπή ή εις το ελάχιστον περιορισμός των θαλασσίων αρτηριών του εχθρού και η τύφλωσις των λιμένων του δι’ ων ανεφοδιάζεται, ήθελε καταφέρει το καιριώτερον κτύπημα εις την καρδίαν του»

  • ΑΝΟΙΞΑΤΕ ΤΑΣ ΠΥΛΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΔΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ
  • ΔΙΑΤΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΩΜΕΝ

«Αλλ’ ο κ. Γούναρης έρχεται κομιστής επιλύσεως ενός σπουδαιοτάτου ζητήματος, του οικονομικού, εκ του οποίου εξαρτώνται, αν ουχί αποκλειστικώς, αλλά κατά τρόπον σπουδαίως συντελεστικόν, όλα τα άλλα ζητήματα. […] Όταν δε τοιαύτης σπουδαιότητος και τοιαύτης εκτάσεως οικονομική αρωγή παρέχεται υπό της Αγγλίας προς ημάς, εις ουδένα επιτρέπεται να αμφιβάλλη, ότι η δύναμις του Ελληνισμού εν τη Ανατολή και η Κρατική Ελλάς, δεν θα αφεθούν ποτέ μόναι εις την διεξαγωγήν του μεγάλου και σκληρού αγώνος, τον οποίον διεξάγουν. […] Τα πάντα δεικνύουν, ότι η νίκη είνε μεθ’ ημών»

  • ΟΧΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΚΛΟΝΗΤΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ

«Από τρία σημεία της κατεχομένης υπό του Ελληνικού στρατού Μ. Ασίας, από την Σμύρνην, από το Ουσάκ, από το Αφιόν Καραχισσάρ –διά να μη αναφέρωμεν παρά τα μεγαλείτερα- απευθύνονται προς την Ελληνικήν Κυβέρνησιν και προς τας Μεγάλας Δυνάμεις αι ευχαί των Μουσουλμάνων κατοίκων υπέρ της διατηρήσεως της Ελληνικής διοικήσεως. […] Τώρα εις τους Μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Μ. Ασίας προστίθενται και οι πληθυσμοί της Θράκης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΑΥΤΗ ;

«Δεν είναι μόνον ανέντιμον να λησμονή κανείς την υπογραφήν, την οποίαν έθεσεν εις εν συμβόλαιο διά να συνάψη ευθύς αμέσως άλλο άκρως αντίθετον του πρώτου, ως έπραξαν οι Παρίσιοι, λησμονήσαντες τας Σεβράς διά να δημιουργήσουν την Άγκυραν. Είναι και επιζήμιον και από ηθικής και από υλικής απόψεως…»

  • Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΦΥΓΑΔΕΥΣΙΝ ΤΩΝ ΚΑΡΒΟΥΝΩΝ. ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

«Δεν δυνάμεθα πλέον να επιτύχωμεν λύσιν του Μικρασιατικού δι’ αυτοδυνάμου ενεργείας. Δεν δυνάμεθα πλέον να αξιώσωμεν όρους, προβάλλοντες την ταυτόχρονον και ίσην επίλυσιν αμφοτέρων των ζητημάτων. Δεν δυνάμεθα να αγνοήσωμεν την ύπαρξιν Θρακικού ζητήματος και να θεωρήσωμεν ως μόνον προς επίλυσιν εναπομένον ζήτημα το Μικρασιατικόν. […] Η αναγνώρισις της ιδίας ημών ανεπαρκείας προς αυτόνομον επίλυσιν του Μικρασιατικού υπήρξεν η κυριωτάτη αφορμή της αναθεωρήσεως

  • Ο ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΕΠΙΜΟΝΩΣ ΤΟΝ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΝ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ

Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΣ ΤΩΝ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΩΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ‘’ΡΑΣΤΙΝΙΑΚ’’

Αι αντιθέσεις των Συμμάχων. Η Ιταλία έχει απόλυτον ανάγκην ενός νέου Καβούρ

  • Η ΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Η παρεχομένη εν τοις Σχολείοις της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Το Αρσάκειον Πατρών

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

«Η Ελλάς δεν έχει να ωφεληθή, αλλά τουναντίον να πάθη εκ της αμβλυωπίας εκείνων, οι οποίοι την κυβερνούν και εκ της ορθής αλλ’ απράκτου αντιλήψεων εκείνων, οι οποίοι προείδον τας συμφοράς. Τα πρακτικώς ωφέλιμον είνε να κατατοπισθώμεν κυβερνώντες και κυβερνώμενοι προς την πραγματικότητα και ν’ αντιτάξωμεν ενιαίον το μέτωπον της αμύνης κατά των νέων κινδύνων των εναπειλούντων ημάς. […] Εκείνα τα οποία είνε πολύ ενδεχόμενον να υποστώμεν ακόμη, εφ’ όσον εθελοτυφλούμεν, καθήκον έχομεν να τα προσέξωμεν καλώς και να τα προλάβωμεν διά ταχείας και αποτελεσματικής ενεργείας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΘΕΣΕΩΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

«Εις τον κ. Γούναρην, πολλά προσπαθήσαντα και πολλαπλώς μοχθήσαντα, θα απέμενε τότε η πατριωτική υποχρέωσις να ενισχύση εκτός στενών κομματικών υπολογισμών, διά των κομματικών του δυνάμεων, εν τη Εθνοσυνελεύσει, τον πολιτικόν, εις ον η χώρα θα έκρινεν ότι ώφειλε να αναθέση την διακυβέρνησίν της. Και η υπηρεσία αύτη, ην θα έστεργε να παράσχη ο κ. Γούναρης προς την πατρίδα του, εν μια ανωμάλω πολιτική και εθνική περιόδω, δεν θα ήτο εκ των ελαχίστων υπηρεσιών, ας ο κ. Πρωθυπουργός, και ως πολιτικός και ως Έλλην, προώρισται να πορσφέρη εις την Ελλάδα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1922

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ
  • ΜΗΝ ΚΟΠΙΑΖΕΤΕ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ

«Διότι η Ελληνική νίκη είνε γεγονός, το οποίον καμμία διπλωματία δεν δύναται να ανατρέψη. Το μόνον, το οποίον ενδέχεται να χρειασθή, θα ήτο ίσως η συμπλήρωσις αυτής της νίκης. Και εις τούτο ο κ. Γούναρης θα εύρη σύμφωνον τον Ελληνισμόν ολόκληρον και πρωτίστως τους ήρωας του Μικρασιατικού μετώπου, οίτινες είνε οι μόνοι πραγματικοί δημιουργοί της Μείζονος Ελλάδος. Αυτή είνε η αλήθεια, την οποίαν μολονότι γνωρίζουν οι Γάλλοι, προσποιούνται ότι δεν την βλέπουν και την οποίαν δεν θέλει να αναγνωρίση ο Βενιζελισμός μολονότι διαισθάνεται τας διαθέσεις της Λαϊκής ψυχής!»

  • Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΥΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΑ ΑΝΤΑΝΤ

«Η είσοδος ημών, φερ’ ειπείν, εις την Μικράν Αντάντ θα είχεν ως αποτέλεσμα την συμμετοχήν ημών εις τους εκκρεμείς λογαριασμούς μετ’ Αυστριακών, Ούγγρων, Γερμανών, Ρώσσων, των νεκροφανών της σήμερον, των κολοσσών της αύριον. Τοιαύτη απόφασις θα εδικαιολογείτο, εάν η μικρά Αντάντ μας υπεστήριζεν εμπράκτως ου μόνον εις την κύρωσιν της συνθήκης των Σεβρών, αλλά και εις την αυτονόμησιν των υπολοίπων υποδούλων Ελλήνων, και την απαλλαγήν αυτών των σφαγέων των συμφώνως και τη αρχή του αυτοπροσδιορισμού, αλλά και δυνάμει δικαίου πολέμου και των κολοσσιαίων θυσιών, ας υπέστημεν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ
  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

«Ό,τι εν τούτοις φαίνεται πιθανώτερον είναι τούτο ότι θα παραιτηθή η κυβέρνησις Γούναρη, όχι όμως και το γουναρικόν κόμμα από την αρχήν. Ο κ. Γούναρης έχει ήδη και άλλοτε χρησιμοποιήσει την μέθοδον αυτήν αντικατασταθείς κατά τύπους από τον κ. Καλογερόπουλον. […] Ο λαός δεν ζητεί αλλαγήν προσώπων της κυβερνήσεως. Ο λαός θέλει και έχει ανάγκη αλλαγής πολιτικής. Θέλει ειρήνην. Θέλει περισυλογήν και οικονομικήν ανόρθωσιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΚΕΜΑΛΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΦΘΑΣΕΝ ΕΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ
  • ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΚΩΡΖΟΝ

«Αλλά διά την μη επίτευξιν εισέτι οριστικής λύσεως του Ανατολικού – Ελληνικού ζητήματος και διά την εξακολούθησιν ακόμη της ελλρεμότητος θα ήτο άδικον εντελώς να κατηγορηθή η Κυβέρνησις του κ. Γούναρη, ήτις αναλαβούσα μίαν κληροδοσίαν βεβαρυμένην με τόσας υποχρεώσεις ανυπερβλήτους, ηγωνίσθη με όλην αυτής την ψυχικήν δύναμιν και επί θυσία ακόμη της δημοτικότητός της όπως μη εγκαταλείψη ταύτην σχολάζουσαν και τα Ελληνικά συμφέροντα έκθετα προδίδουσα και το Ελληνικόν όνομα. Αι δε δηλώσεις του Άγγλου υπουργού των Εξωτερικών διαπιστούσιν ότι τα Ελληνικά συμφέροντα έχουσι και άλλους Συνηγόρους ισχυρούς χάρις εις την πολιτείαν της Ελληνικής Κυβερνήσεως»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος