Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Το ερώτημα της διάδοχης κατάστασης, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, τίθεται ολοένα περισσότερο από τον ημερήσιο Τύπο, ενώ η κυβερνητική αποστολή παραμένει στο εξωτερικό. Μία παράμετρος η οποία αναδεικνύεται από μερίδα του Τύπου είναι η δυνατότητα ελληνοϊταλικής συνεννόησης. Απέλπιδες προσπάθειες αποτροπής των μοιραίων εξελίξεων…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΕΝΩΠΙΟΝ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ

«Σήμερον το προέχον είνε η εκ προοιμίων λύσις της διαδοχής της Κυβερνήσεως. […] Το Στέμμα και η Εθνοσυνέλευσις θα αναλάβωσι την προς τούτο ευθύνην. Θα έλθη όμως στιγμή καθ’ ήν ολόκληρος η ευθύνη της υποδείξεως κυβερνητών θα βαρύνη του θρόνου την μέριμναν και θα ενδείξη το πρόγραμμά του εν σειρά παρεξηγήσεων, εάν η κυβέρνησις πέση μετά ψήφον της Συνελεύσεως. […] Η κυβέρνησις εκπεσούσα ήδη εν τη δημοσία συνειδήσει, ας απέλθη της αρχής ίνα προληφθή και η αναπόδραστος ανωμαλία περί ής ποιούμεθα λόγον, μη σωρευθώσι δ’ ευθύναι πρωτοβουλίας εις το Στέμμα εν τη αναζητήσει των διαδόχων αυτής μετά ψήφον της Συνελεύσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΣ

«Η ναυαγήσασα απόπειρα του κ. Τουότσι εις Άγκυραν διά την σύναψιν μονομερούς συνθήκης μετά του κεμαλικού κράτους, επανέφερε την Ιταλίαν εις τα παλαιά σχέδια, διά των οποίων επδίωξε και επέτυχε την αναγνώρισιν ζώνης οικονομικής επιρροής εν Νοτίω Ανατολία. […] Παρά ταύτα όμως, αι ελληνικαί βλέψεις εν Μικρά Ασία δεν φαίνονται συγκρουόμεναι αθεραπεύτως προς τας ιταλικάς. Πρέπει δε να ελπίσωμεν ότι θα ευρεθή τρόπος συμβιβασμού αυτών, δεδομένου ότι ο ελληνικός στρατός αποτελεί την μόνην δύναμιν, ήτις ανέλαβε την εφαρμογήν των Συνθηκών, υπέρ της οποίας ενδιαφέρεται και η Ιταλία»

  • ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΕ ΑΔΙΑΦΟΡΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

«Σύμπας ο ελληνικός λαός διαμαρτύρεται, ως είς άνθρωπος, διά την σκοπουμένην ανίερον καταπάτησιν των δικαίων του. Και πρέπει να ελπίζωμεν, ότι η διαμαρτυρία του θα γίνη ακουστή από τους ισχυρούς, οίτινες δεν πρέπι να λησμονούν, ότι διά της καταφώρου αδικίας θέλουν νέα εναύσματα εις τον παγκόσμιον πόλεμον. Η πυρίτις είνε ξηρά πάντοτε εις την Ανατολήν!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΛΕΧΘΗ ΥΠΟ ΤΟΥ κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ

ΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΕΜΒΡΙΑΝΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΠΟΙΟΣ ΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ. ‘’ΟΥΤΕ ΕΞ ΠΕΝΝΑΣ ΔΙΑ ΤΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣ ΣΑΣ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ
  • ΠΡΟ ΠΑΣΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΝΑ ΚΛΗΘΗ Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

«Η αναβληθείσα Ανατολική Διάσκεψις ενδέχεται να συγκληθή εντός του μηνός και προ της Διασκέψεως της Γενούης. Αλλ’ εν τω μεταξύ η Ελλάς δικαιούται και υποχρεούται ν’ αναγνωρίση το Κυβερνητικόν έδαφος επί του οποίου θα κινηθή. Και ο κ. Γούναρης δεν δύναται να παραστή εις την Διάσκεψιν ως πρωθυπουργός αν δεν ήθελε να κριθή άξιος της εμπιστοσύνης της Συνελεύσεως και άνευ νέας εντολής, ήτις θα εχάραττε σαφώς τον κύκλον της ενεργείας του και θα παρείχεν όλα τα μέσα της εθνικής δράσεως»

  • ΑΙ ΔΥΟ ΚΛΕΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΕΑΝ ΕΠΙΠΤΟΝ ΤΑ ΔΑΡΔΑΝΕΛΛΙΑ. Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ
  • ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

«Εις την Ιταλικήν πολιτικήν σήμερον ήρχισεν επικρατούν πνεύμα ψυχραιμίας και συνέσεως. […] Σήμερον εις την Ιταλίαν ήρχισαν να αποδίδουν μεγίστην σημασίαν εις τον Ελληνικόν παράγοντα, όσον αφορά την εξυπηρέτησιν των Ιταλικών συμφερόντων εις την Ανατολήν. Τόσον το καλλίτερον και δι’ ημάς και διά την Ιταλίαν. Η ελληνική πολιτική οφείλει να αναζητήση εν τω μέτρω των Ελληνικών δυνάμεων, το κατάλληλον έδαφος συνεννοήσεως και τότε θα εξευρεθούν και τα σημεία εκείνα, επί των οποίων θα δυνηθή να υψωθή μία καλή Ελληνο-Ιταλική συνεννόησις, ήτις θα αποβή εξυπηρετική των συμφερόντων αμφοτέρων των Λαών»

  • ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΩΜΕΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΙ ΤΟΥ κ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ

«Μεταξύ της Ιταλίας και ημών υπάρχει βαθυτάτη διαφορά σκέψεων και σχεδίων, της οποίας μία μόνον άποψις είνε το Δωδεκανησιακόν ζήτημα. […] Πώς κατώρθωσε να μείνη ενθουσιασμένος ο κ. Μπαλτατζής; Επαναλαμβάνομεν ότι θα ηδύνατο να δοθή η αρκετά καθησυχαστική εξήγησις, ότι η ευχαρίστησις του κ. Μπαλτατζή προορίζεται διά την εσωτερικήν κατανάλωσιν, ότε δεν υπάρχει αντίρρησις να συγχωρηθή η μικρά αυτή πολιτική μανούβρα. Αλλ’ εις την Ιταλίαν δεν είνε υποχρεωμένοι οι άνθρωποι να λαμβάνουν υπ’ όψιν την διανοητικήν ικανότητα του συνομιλητού των. Δι’ αυτούς ο κ. Μπαλτατζής είνε ο υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΑΠΟΘΕΩΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ

‘’ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΡΕΞΩ ΠΡΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΓΟΛΓΟΘΑΝ’’. ΤΟ ΠΟΡΣΚΥΝΗΜΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗΝ ΠΥΛΗΝ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

  • ΟΥΔΕΝ ΑΓΑΘΟΝ ΕΞ ΑΥΤΗΣ…

«Να συνέλθη η Εθνοσυνέλευσις διά να κάμη τι; Αναμφιβόλως διά να επιδοκιμάση η πλειονότης αυτής την πολιτικήν της Κυβερνήσεως. […] Να συνέλθη η Εθνοσυνέλευσις! Αλλ’ ουδέν αγαθόν εξ αυτής, πολύ δε ολιγώτερον η σωτηρία…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Ο ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑΝ ΣΥΖΗΤΗΣΙΝ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ

«Ο κ. Πουανκαρέ επιδιώκει, όπως συνεχισθούν αι κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις επί του Ανατολικού ζητήματος διά της διπλωματικής οδού, υποστηρίζει δε την άποψιν ότι η σχετική Διάσκεψις πρέπει να συγκληθή τότε μόνον, όταν επιτυγχανομένης συμφωνίας μεταξύ των Δυνάμεων, θα πρόκειται να κληθούν εις αυτήν οι εμπόλεμοι διά την ανακοίνωσιν των αποφάσεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΕΠΙΚΑΙΡΑ
  • Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ – ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

«Από της σήμερον εγκαινιάζομεν μίαν ειδικήν στήλην, εις την οποίαν θα παραθέτωμεν περιλήψεις της αρθρογραφίας του Αθηναϊκού τύπου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΛΕΓΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

Συνέντευξις μετ’ επιφανούς Άγγλου διπλωμάτου. Ωραία ανέκδοτα και ενδιαφέρουσαι πολιτικαί σκέψεις

«Το συμπέρασμά μου, απήντησεν ο σπινθηροβόλος Άγγλος, προφέρων τας λέξεις του αραιά και εντόνως, είνε ότι ο κ. Γούναρης λέγει πώς είνε πολιτικός, αλλά πολιτικός δεν είνε. Και μάθετέ το οι Έλληνες…»

  • Η ΜΙΚΡΑ ΑΝΤΑΝΤ ΚΑΙ Η ΓΕΝΟΥΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΜΟΝΟΝ ΕΣΩΘΕΝ Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ

«Μοιρολατρική προσδοκία έξωθεν μεταβολών μετά ματαίων μεμψιμοιριών διά τας αλλεπαλλήλους αναβολάς των Διασκέψεων είναι αναξία έθνους ευρώστου, συναισθανομένου τον προορισμόν του και με αποθέματα παντοίων δυνάμεων. Η Κυβέρνησις έχει οφειλήν προς το έθνος να το διαφωτίση περί των ενεργειών της και περί των αντιλήψεών της διά την περίπτωσιν της παρατάσεως της εξωτερικής εκκρεμότητος, διά να δυνηθή και αυτό να λύση την εκκρεμότητα των αποφάσεών του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΑΥΘΕΝΤΙΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΔΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ
  • ΖΗΤΗΜΑ ΜΟΝΟΝ ΑΝΤΟΧΗΣ

«Αν η Ελλάς έχη ανάγκην ειρήνης, μεγαλειτέραν αυτής ανάγκην έχει η Τουρκία και μάλιστα η Κεμαλική. Πρόκειται κατά συνέπειαν να ίδωμεν ποίος θα υποκύψη πρώτος, και είμεθα πλέον ή βέβαιοι, ότι ούτος δεν θα είνε ο Ελληνισμός, όστις ΕΙΝΕ ΝΙΚΗΤΗΣ και όστις κατέχει όλα τα φρούρια του εχθρού. […] Ιδού, λοιπόν, τι είνε εκείνο το οποίον αυξάνει την δυσφορίαν και την απόγνωσιν των εν Αγκύρα, και ιδού πού θα οφείλεται ο πολιτικός και στρατιωτικός θάνατος του Κεμάλ, αν η τελευταία περί αυτού φήμη επαληθεύση και απορρίψη, ως λέγεται, ούτος τας Συμμαχικάς περί ειρήνης προτάσεις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗΝ;

ΤΑ ΠΙΕΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ. Η ΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ. Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ

«Σοβαρώς πιστεύετε ότι οι εσωτερικοί λόγοι οι οποίοι υπαγορεύουν την επάνοδον είνε ανώτεροι των υπαγορευόντων την εδώ παραμονήν; Καθ’ ην δε στιγμήν η Ελλάς προδικάζεται πρέπει ν’ απουσιάζη εξ Ευρώπης εκείνος ο οποίος θα ηδύνατο να την αντιπροσωπεύση χωρίς να ζητή εκάστοτε οδηγίας εξ Αθηνών;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

«Τι άλο αποτελεί η διαπραγμάτευσις αύτη παρά χρεωκοπίαν, ομολογίαν χρεωκοπίας και δη υπό τας χειρίστας των περιστάσεων με Διεθνή Έλεγχον, απομονωμένοι διεθνώς και με στρατιωτικόν μέτωπον ανοικτόν και επιστράτευσιν 250.000 ανδρών; Εκεί κατηντήσαμεν με τους ‘’ελευθερωτάς’’! Αλλά ας ίδωμεν τι θα λάβη η Ελλάς, εάν θελήση να φθάση μέχρι αυτού του σημείου του εξευτελισμού, ώστε να δεχθή υπό τους όρους τούτους δάνειον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΥΗΣ
  • ΤΟ ΜΕΓΑ ΟΠΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Η δύναμις αύτη του Ελληνικού λαού, του Ελληνισμού σύμπαντος, είναι το μέγα όπλον της Ελλάδος. Αλλά Ελληνικού λαού ηνωμένου και αδιαιρέτου, Ελληνικού λαού όχι Γουναρικού ή Στρατικού ή Καλογεροπουλικού, Ελληνικού λαού αχωρίστου εν τη Εθνική Ιδέα και αδιασπάστου εν τω εθνικώ αγώνι. […] Αυτήν την δύναμιν, αυτό το όπλον, το μέγα και επίφοβον εις τους εχθρούς του Ελληνισμού είναι ανάγκη άρα γε να το εξασθενίζωμεν και αχρηστοποιούμεν διά των ακαίρων μεταξύ ημών αντεγκλήσεων;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΡΑΠΙΣΜΑ

«Και η Αμερικανική Γερουσία δι’ αποφάσεώς της επί της προτάσεως ταύτης εκφράζει τον αποτροπιασμόν της και καταδικάζει του Οθωμανούς εν γένει της Ανατολής διά την κτηνωδίαν των, ταυτοχρόνως δε αιτείται όπως ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επιστήση την προσοχήν των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων επί των θηριωδιών του Πόντου, προς τον σκοπόν όπως ληφθώσι επαρκή και δραστήρια μέτρα συμφώνως προς την συνθήκην των Σεβρώ διά την εφαρμογήν και διεκδίκησιν των δικαίων, τα οποία εχορηγήθησαν εις τας φυλετικάς και θρησκευτικάς μειονότητας της Ανατολής διά της ειρημένης συνθήκης»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος