Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η τουρκική προπαγάνδα συνεχίζει ανενόχλητη το έργο της στην Ευρώπη. Η ελληνική διπλωματία παραμένει απούσα, ενώ ‘’η Γαλλική πολιτική αποβαλλούσα την συνείδησιν της αληθείας, έχει πλέον κύριον έργον αυτής την ασέβειαν κατά του δικαίου’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΔΙΑ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ

«Από το τρομερόν δίλημμα, όπερ θα τεθή ενώπιον του Στέμματος μετά την αναπόδραστον και μοιραίαν ανατροπήν των νυν κυβερνώντων, μία μόνη υπάρχει οδός διαφυγής. Η προ της συγκροτήσεως της Συνελεύσεως, η προ της αναπτύξεως ενώπιον αυτής των πεπραγμένων παραίτησις της κυβερνήσεως ταύτης. […] Διότι εάν όταν η κυβέρνησις ανατραπή εν τη Συνελεύσει, τότε το Στέμμα ή θα αναγκασθή να παραδοθή αιχμάλωτον εις τας αξιώσεις του κόμματος των Φιλελευθέρων ή να εμφανίση εαυτό κεχωρισμένον από την εν τη χώρα πολιτικήν μερίδα ήτις εκπροσωπεί τα συμφέροντα και συγκεντρώνει την εμπιστοσύνην της Αγγλίας και της Γαλλίας»

  • Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΪΝΣΤΑΪΝ. ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ

Τι νομίζει η Επιστήμη. Τι θέλει ο Αϊνστάϊν. Και περί αστέρων

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

«Φαίνεται ότι κρίνεται προτιμητέα η έμμεσος φορολογία, διά την ευχέρειαν πιθανώς την οποίαν παρουσιάζει κατά την βεβαίωσιν και την είσπραξιν. Αλλ’ η φορολογία της καταναλώσεως δεν πρέπει να υπερβαίνη το όριον της οικονομικής αντοχής της μεγάλης μάζης, ήτις καλείται να την καταβάλη. Διότι εν εναντία περιπτώσει θα έχη ως αποτέλεσμα, αντί της αυξήσεως των εισπράξεων την μείωσιν της καταναλώσεως, την λαθραίαν τοιαύτην και την ελάττωσιν συνεπώς του ειδικού εσόδου του δημοσίου, του προερχομένου εκ ταύτης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΑΛΗΘΕΙΑ

«Διατρέχομεν υψίστως κρισίμους στιγμάς, καθ’ ας πρέπει είπερ ποτε και άλλοτε να λέγεται η αλήθεια. Και η αλήθεια είνε, ότι ουδέποτε κυβερνήται ωδήγησαν ένα λαόν εις την καταστροφήν με τόσην ασυνειδησίαν, με όσην οι νυν διοικούντες την Ελλάδα, η αλήθεια είνε, ότι ουδέποτε δι’ εν έθνος επρόβαλαν τόσον ωμοί και τόσον απροκάλυπτοι και τόσον φοβεροί κίνδυνοι, ως οι νυν επικρεμάμενοι κατά της Ελλάδος […] Αναλογίζονται, ότι αείποτε τόσον θυελλωδέστεραι είνε αι εξεγέρσεις των λαών, όσον μακροτέρα η ανοχή και η αναμονή των;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΕΙΣ ΤΙ ΑΠΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥΣΟΥΦ-ΚΕΜΑΛ. ΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

«Κατά τας πληροφορίας του τουρκικού τύπου, ο υπουργός των Εξωτερικών της Αγκύρας Γιουσούφ Κεμάλ, μεταβαίνων εις Ευρώπην, θα υποβάλη εις τας Συμμάχους Κυβερνήσεις μακρόν υπόμνημα, περιέχον τας αξιώσεις των κεμαλικών  διά την συνομολόγησιν της ειρήνης»

  • ΕΙΡΗΝΗ

«Βαθεία πλάνη τυφλώνει τους εν Ευρώπη φίλους και προστάτας του Κεμάλ. Πιστεύουσιν ότι η Άγκυρα δύναται να συνεχίση τον αγώνα επί μακρόν, ενώ η Ελλάς, εξηντλημένη εκ της προσπαθείας της, θα ενέδιδεν εκούσα άκουσα εις το ‘’εθνικόν συμβόλαιον’’. Έχομεν την υποχρέωσιν να τους εξαγάγωμεν της επικινδύνου προκαταλήψεως, αποδεικνύοντες ότι αγών αμύνης δεν υπερβαίνει τας δυνάμεις και τους πόρους μας και ότι ουχί η Ελλάς, αλλ’ η Τουρκία θα εξήντλει εις τα χαρακώματά μας την υπολειπομένην στρατιωτικήν και οικονομικήν ικμάδα της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΣΟΒΑΡΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΔΙΑ ΤΟ ΙΝΔΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ
  • Η ΕΚΚΕΝΩΣΙΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ. ΕΚΚΕΝΩΣΙΣ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΒΑΛΑΝΤΙΩΝ

«Ω! άνθρωποι του Σηκουάνα! Δεν θέλομεν ούτε τα δίκαιά μας να αναγνωρίσετε, ούτε να συγκινηθήτε διά την τύχην των Χριστιανών. Να συλλογισθήτε μόνον τα ιδικά σας, τα οικονομικά συμφέροντα και την ιδικήν σας επιρροήν εις την Ανατολήν. Τι άνεμος θα τα εσάρωνεν εάν ο Κεμάλ κατήρχετο ποτέ εις Σμύρνην. […] Εκκένωσις της Μικρασίας υπό της Ελλάδος –εάν ήθελε ποτέ συμβή- ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΗ ΠΟΤΕ- θα ήτο πρώτα-πρώτα εκκένωσις των Γαλλικών θυλακίων, υπέρ των οποίων κόπτεται!»

  • ΑΠΟΡΘΗΤΟΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ. ΤΟ ΗΘΙΚΟΝ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΙΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ. ΑΔΥΝΑΤΟΣ ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΝΙΚΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟΝ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΝ ΠΟΛΕΜΟΥ

«Ελληνικόν εύδρομον συνέλαβε προ ημερών εγγύς των ακτών της Μικράς Ασίας πλοίον υπό Γαλλικήν σημαίαν κατόφορτον από λαθρεμπόριον πολέμου, μεταξύ του οποίου γαιάνθρακες και πετρέλαιον […] Το εκπληκτικόν είνε τούτο, ότι η Γαλλική Κυβέρνησις διέταξε τον ενταύθα επιτετραμμένον αυτής να απαιτήση παρά της Ελληνικής Κυβερνήσεως την απόδοσιν και του πλοίου και του φορτίου […] Η Γαλλική πολιτική αποβαλλούσα την συνείδησιν της αληθείας, έχει πλέον κύριον έργον αυτής την ασέβειαν κατά του δικαίου»

  • Η ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΕΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Η ΙΔΕΑ ΠΕΡΙ ΝΕΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΕΞΗΓΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ

«Εν ώ οι πράκτορες του Κεμάλ και οι φίλοι του εν Ευρώπη και της Ελλάδος οι εχθροί περιφέρουν εις τα γραφεία των εφημερίδων και εις τους αντιθαλάμους των πολιτικών το ‘’Εθνικόν Συμβόλαιον’’ της Αγκύρας ως κείμενον, το οποίον πρέπει να ληφθή πάντως υπ’ όψιν, η Ελληνική Αποστολή συζητεί υπό εχεμύθειαν και λησμονεί, ότι προέρχεται από κάποιαν χώραν, ήτις κατοικείται υπό λαού, δικαιουμένου επί τέλους να ζητήση την τιμήν του αίματος και των θυσιών του. Και αυτό είνε το έγκλημα της Ελληνικής Αποστολής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΛΥΤΡΩΤΩΝ
  • Η ΝΕΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΩΝ !

ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΕΡΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ, ΕΝ ΑΡΘΡΟΝ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΕΛΑ. ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΜΑΝΙΦΕΣΤΑ ΚΑΙ Η ΣΧΕΙΑΖΟΜΕΝΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!!

«Εν τούτοις, ας ησυχάσουν οι άνθρωποι του κυβερνητικού συγκροτήματος. Ούτε μανιφέστα κυκλοφορούν, ούτε ανατροπαί σχεδιάζονται παρά των Φιλελευθέρων. Τας ανατροπάς κατεργάζονται αι πράξεις του κυβερνητικού συγκροτήματος, και από αυτάς να φοβούνται»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

«Από ημερών η Κυβέρνησις στερείται οιασδήποτε αξίας αναγραφής πληροφορίας περί της εξελίξεως του ελληνικού ζητήματος και της μεγίστης διπλωματικής ζυμώσεως, ήτις τελείται σήμερον καθ’ άπασαν την Δυτικήν Ευρώπην. Κατόπιν της διαπιστώσεως ταύτης, είνε προφανές ότι τόσον αι απαισιόδοξοι κρίσεις όσον και τα αισιόδοξα συμπεράσματα φέρουν εξ ίσου την αυτήν σφραγίδα απολύτου αυθαιρεσίας»

  • ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΙ ΑΙ ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ; ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΕΙΡΗΝΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

«Αλλά το γεγονός της συνεννοήσεως της Αγκύρας μετά των κινδυνωδεστάτων και αδιαλλάκτων στοιχείων των Βαλκανίων θα ήτο κακός οιωνός διά την ειρήνην της Χερσονήσου, αν αι Δυνάμεις της Αντάντ διέπραττον την απερισκεψίαν να επιτρέψουν εις την Εθνικιστικήν Τουρκίαν να επανέλθη εις τον Έβρον και να έχη κοινά σύνορα μετά της Βουλγαρίας»

  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΥΗΣ
  • Η ΥΠΟΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΝΑ ΟΜΙΛΗΣΗ Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ !

«Ο Άγγλος Πρωθυπουργός φέρεται ειπών προς τον κ. Γούναρην ότι η Αγγλία και αι άλλαι αυτής Σύμαχοι Δυνάμεις, είνε αδύνατον να βοηθήσουν την Ελλάδα, εφ’ όσον αύτη κυβερνάται υφ’ ών κυβερνάται. […] Εφ’ όσον ο κ. Γούναρης ήτο σημαιοφόρος της ‘’αυτοτελείας’’ ηδύνατο να παρίδη τας γνώμας και του Άγγλου και του Γάλλου πρωθυπουργού. Αλλ’ αφ’ ής στιγμής την ‘’αυτοτέλειαν’’ ο κ. Γούναρης την έπνιξε εις τα ρείθρα του Σαγγαρίου και εκλιπαρεί την υποστήριξιν των δύο Μεγάλων Δυνάμεων υπέρ των Ελληνικών δικαίων, πώς είνε δυνατόν να σωθή εκ των απειλούντων αυτήν κινδύνων, όταν ο πρωθυπουργός της Αγγλίας δηλοί προς τον Ελληνικόν Λαόν ότι δεν δύναται να συνεργασθή μετά των ‘’ανεπιθυμήτων’’;

  • ΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΕΜΑΛΙΚΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
  • ΜΙΑ ΕΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ

«Είναι λυπηρόν το θέαμα Πρωθυπουργού Κράτους, περιερχομένου τας πρωτευούσας των Ισχυρών και αγωνιώντος ίνα εξεύρη δάνειον προς προσωρινήν μεν συντήρησιν ημών, εξακολούθησιν δε του αναληφθέντος Εθνικού αγώνος, όταν ημείς εδώ σπαταλώμεν και ευημερώμεν!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ
  • ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

«Εις την Ιταλικήν πολιτικήν σήμερον ήρχισεν επικρατούν πνεύμα ψυχραιμίας και συνέσεως. […] Σήμερον εις την Ιταλίαν ήρχισαν να αποδίδουν μεγίστην σημασίαν εις τον Ελληνικόν παράγοντα, όσον αφορά την εξυπηρέτησιν των Ιταλικών συμφερόντων εις την Ανατολήν. Τόσον το καλλίτερον και δι’ ημάς και διά την Ιταλίαν. Η ελληνική πολιτική οφείλει να αναζητήση εν τω μέτρω των Ελληνικών δυνάμεων, το κατάλληλον έδαφος συνεννοήσεως και τότε θα εξευρεθούν και τα σημεία εκείνα, επί των οποίων θα δυνηθή να υψωθή μία καλή Ελληνο-Ιταλική συνεννόησις, ήτις θα αποβή εξυπηρετική των συμφερόντων αμφοτέρων των Λαών»

  • ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΩΜΕΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Ο ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΤΟΥ

«Προκαλεί κατάπληξιν ο ενθρονιστήριος λόγος του πρώην Κιτίου. Και προκαλεί την κατάπληξιν, διότι εισηγείται κακά δαιμόνια, διότι αποτελεί άρνησιν απαραμίλλων αγώνων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, δι’ ών αύτη, ανέκαθεν Ελληνική, διετήρησεν απαρασαλεύτως, και Οικουμενική γενομένη, την φωτοβόλον αυτής Ελληνικήν χροιάν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΔΙΑΤΙ Η ΦΘΙΣΙΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗΝ ΤΑΞΙΝ
  • Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΕΙΝΕ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ. Η ΦΘΙΣΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΤΟΥΣ ΘΕΡΙΖΟΥΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΗΡΧΙΣΑΝ ΧΘΕΣ ΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
  • ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΠΕΡΙ ΗΜΩΝ. ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΤΑ ΝΕΦΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΕΩΣ

«Αλλ’ ακριβώς το γεγονός της Βουλγαροκεμαλικής συνεννοήσεως είνε η ασφαλεστέρα ένδειξις ότι ουδέποτε η πολυπαθής Βαλκανική χερσόνησος θα εύρη την ησυχίαν της, εις περίπτωσιν καθ’ ήν η Αντάντ διαπράξη το σφάλμα να επαναφέρη την εθνικιστικήν Τουρκίαν εις τον Έβρον και να έχη κοινά σύνορα μετά της Βουλγαρίας. Ακριβώς διά τούο επείγει η σύναψις συμπαγούς συμμαχίας μεταξύ Ρουμανίας, Σερβίας και Ελλάδος, των τριών κυριωτέρων Δυνάμεων των Βαλκανίων προς υπεράσπισιν του σημερινού Βαλκανικού καθεστώτος εναντίον πάσης επιθέσεως»

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΚ ΣΟΥΗΔΙΑΣ. ΝΑΥΤΙΛΙΑ – ΕΜΠΟΡΙΟΝ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος