Χίος: Ιονιστές και κλειστά σχολεία στην αντιπαράθεση για τις σχολικές κοινότητες

Την ώρα που ο Δήμος Χίου, δια των Προέδρων των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών Παιδείας περιμένουν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Παιδείας έτσι ώστε να εξετάσουν το θέμα της τοποθέτησης συσκευών καθαρισμού αέρα στις αίθουσες σχολείων, ήδη υπάρχουν Δήμοι που από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουν προχωρήσει στην προμήθειά τους.


Αυτό επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Παράταξης «Συμμαχία Αξιών» στα Συμβούλια των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου.

Τονίζοντας ότι με την «επιστολή προειδοποίησης» που έστειλαν οι πρόεδροι των δύο Ενιαίων Επιτροπών Παιδείας του Δήμου Χίου προς τους διευθυντές των σχολικών μονάδων του νησιού απαγορεύουν στην ουσία, την όποια αγορά σχετικών μονάδων καθαρισμού αέρα.

«Προτείνουμε στην δημοτική αρχή να ακολουθήσει απλά άλλους δήμους της χώρας που ήδη έχουν προβεί σε αγορές και τοποθετήσεις σχετικών μηχανημάτων και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά τις σχολικές επιτροπές (μια αναζήτηση στην διαύγεια θα σας πείσει). Απλά αξιοποίησαν τον νόμο. Μπορούμε και εμείς να ξεκινήσουμε πιλοτικά με την αγορά μηχανημάτων καθαρισμού αέρα για τις αίθουσες με μεγάλο αριθμό μαθητών και για τις αίθουσες που στεγάζουν μαθητές σε κοντέινερ και σε δεύτερο χρόνο να συνεχίσουμε εξοπλίζοντας όλες τις σχολικές τάξεις», σημειώνουν οι κ.κ. Γιώργος Αμέντας, αντιπρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής και Ροδόκλεια Μούνδουλα, μέλος της Δευτεροβάθμιας Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής.
Πράγματα οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ηλιούπολης, Ραφήνας- Πικερμίου αλλά και Νέας Ιωνίας έχουν προχωρήσει σε αγορές ή αποδοχές δωρεών συσκευών καθαρισμού αέρα.

Χρήση τους και στο μέλλον
«Φανταζόμαστε, ότι δεν πιστεύει κανείς ότι με την πανδημία τελειώσαμε. Αλλά ακόμα και έτσι να είναι θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα μηχανήματα καθαρισμού αέρα συνδυαστικά με τον φυσικό αερισμό των αιθουσών και στο μέλλον ως ασπίδα για τα κοινά κρυολογήματα και ιώσεις που κάθε χρόνο κάνουν την εμφάνιση τους στις σχολικές αίθουσες.
…Θα συμφωνήσουμε μόνο σε ένα σημείο με την επιστολή των κ.κ. προέδρων, με την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών δεν παίζουμε!», σημειώνουν οι δύο εκπρόσωποι της παράταξης “Συμμαχίας Αξιών”.

Αυστηρή κριτική από τους εκπαιδευτικούς
Αυστηρή κριτική για το κλείσιμο των σχολείων την εβδομάδα 24-28 Ιανουαρίου, με αποφάσεις του Δημάρχου Χίου και εν συνεχεία του Αντιπεριφερειάρχη ασκεί με ανακοίνωσή της η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών Χίου.
Θέτει δε μια σειρά ερωτημάτων για το τι έκαναν οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης στο νησί, ώστε να θωρακιστούν τα σχολεία από τον κορονοϊό και το κρύο.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΛΜΕ Χίου, ως απάντηση σε δελτίο τύπου του Δημάρχου Χίου.
Ζητά «να φροντίσει ο Δήμος, μέσω των Σχολικών Επιτροπών, την εξασφάλιση των κατάλληλων υγειονομικών συνθηκών λόγω covid αλλά και της πρέπουσας θαλπωρής λόγω καιρικών συνθηκών στα σχολεία, ώστε παιδιά και εκπαιδευτικοί να νοιώθουν σιγουριά πως εργάζονται σε ασφαλές περιβάλλον, ενστερνιζόμενοι πάντοτε τη γνώμη της επιστημονικής κοινότητας και ειδικά του Ιατρικού Συλλόγου Χίου που με το δελτίο τύπου, που εξέδωσε, προσεγγίζει εμπεριστατωμένα το θέμα», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος