Αν. Βαρβαρήγου στο Πρώτο: Τρομακτική αύξηση στις νοσηλείες παιδιών – Σε δυο μήνες τα μισά περιστατικά από την έναρξη της πανδημίας (audio)


Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Την έντονη ανησυχία της για την αύξηση του αριθμού των παιδιών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με κορονοϊό εξέφρασε η Αναστασία Βαρβαρήγου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, η οποία μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, τόνισε ότι «ενώ είχαμε 130 περιστατικά σε παιδιά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία μέχρι τον Δεκέμβριο, μέσα στον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο είχαμε 75 εισαγωγές παιδιών με Covid».

«27% με 30% αυξάνεται η νόσηση των παιδιών τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο είναι ακόμη μεγαλύτερη. Δηλαδή μέσα σε δυο μήνες είχαμε τα μισά περιστατικά που νοσηλεύτηκαν από την αρχή της πανδημίας. Τρομερή αύξηση. Έχουμε αρχίσει να έχουμε πρόβλημα χώρου πια και να μην έχουμε που να νοσηλεύσουμε τα παιδιά. Έχει γεμίσει κυριολεκτικά η κλινική Covid του δικού μας  νοσοκομείου και αυτό γίνεται σε όλη την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, στην κοινότητα υπάρχουν πάρα πολύ περισσότερα παιδιά τα οποία είναι θετικά αλλά δεν νοσούν ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα, ενώ αυτά που χρειάζεται να νοσηλευτούν έχουν σοβαρότερη συμπτωματολογία, κυρίως με συμπτώματα από το αναπνευστικό. «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει πάλι παιδιά με σοβαρά συμπτώματα από το αναπνευστικό, με έντονη συμπτωματολογία, δηλαδή με σοβαρή νόσο Covid 19. Επίσης νοσηλεύουμε ξανά παιδί – που είχαμε αρκετό καιρό να δούμε- με το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό, η σοβαρότερη μορφή της νόσου. Συμβαίνει σε χαμηλότερο ποσοστό στα παιδιά, αλλά είναι πάρα πολύ σοβαρό. Δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στα παιδιά και πιθανότατα και μόνιμα προβλήματα σε αρκετά παιδιά», επισήμανε.

Ειδικά για το συγκεκριμένο σύνδρομο, η κυρία Βαρβαρήγου δήλωσε ότι παρουσιάζεται 2-6 εβδομάδες μετά τον κορονοϊό και είναι ένα τέτοιο σύνδρομο σε 4.200 περιστατικά παιδιών που θα νοσήσουν. Είναι πολύ σπάνιο, αλλά πολύ σοβαρό καθώς αφήνει μόνιμα προβλήματα κυρίως στην καρδιά.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα που νοσούν με Covid, οπωσδήποτε θα έχουν σοβαρότερη συμπτωματολογία, αλλά ευτυχώς δεν είναι πολλά παιδιά με υποκείμενα νοσήματα. Ανέφερε, πάντως, ότι υγιέστατα παιδιά που δεν έχουν κανένα απολύτως υποκείμενο νόσημα, μπορεί να περάσουν σοβαρή ή πολύ σοβαρή νόσο. Είναι σπανιότερα περιστατικά από ότι συμβαίνει στους μεγάλους, αλλά συμβαίνει και στα παιδιά.

Αναφορικά με τις ηλικίες, ανέφερε ότι τα παιδιά που νοσηλεύονται στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, είναι από ημερών έως 15 με 17 ετών. «Έχουμε όλες τις ηλικίες. Έχουμε μεγαλύτερη συχνότητα νόσησης στα βρέφη κάτω του ενός έτους, σε σχέση με τις άλλες ηλικίες. Ελπίζω σύντομα να αρχίσει ο εμβολιασμός και στα παιδιά κάτω των 5 ετών», σημείωσε.

«Καλό θα είναι να καταλάβουν οι γονείς ότι πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά άνω των 5 ετών και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από το εμβόλιο. Δεν είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των παιδιών που έχουν εμβολιαστεί, αν και έχουν δίκιο οι γονείς να φοβούνται, να διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις», συμπλήρωσε η κυρία Βαρβαρήγου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος