Ισπανία: Παρέμβαση Γενικού Εισαγγελέα για τις υποθέσεις παιδεραστίας στην Καθολική εκκλησία

Προθεσμία 10 ημερών έδωσε σήμερα η Γενική Εισαγγελία του κράτους στους 17 ανώτερους εισαγγελείς σε όλη την Ισπανία προκειμένου να της αποστείλουν όλες τις καταγγελίες που βρίσκονται σε διαδικασία για επιθέσεις και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων σε οποιοδήποτε θρησκευτικό ίδρυμα της χώρας.

Ειδικότερα το αίτημα αφορά σε οποιαδήποτε καταγγελία που αναφέρεται σε επιθέσεις και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στους κόλπους της εκκλησίας, σχολεία ή οποιοδήποτε άλλο θρησκευτικό ίδρυμα. Με το αίτημα αυτό η Εισαγγελία σκοπεύει να κάνει ακτινογραφία του προβλήματος της παιδεραστίας εντός της Εκκλησίας. Αυτή η άνευ προηγουμένου εντολή θα περιλαμβάνει εξαντλητική έρευνα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς τα αρχεία αυτού του είδους των διαδικασιών στις ετήσιες εκθέσεις δεν διευκρινίζουν ποτέ εάν το έγκλημα διαπράχθηκε εντός ή εκτός της θρησκευτικής σφαίρας.

Μέχρι σήμερα τέτοιου είδους πράξεις διευθετούνταν στους κόλπους της Εκκλησίας – εφόσον υπήρχε καταγγελία από θύματα – όπου οι επίσκοποι και οι προϊστάμενοι των θρησκευτικών ταγμάτων ήταν αυτοί που αναλάμβαναν να κρίνουν , να εκδίδουν αποζημιώσεις ή ακόμα και να αποσιωπούν όσα συνέβησαν.

Το αίτημα της Γενικής εισαγγελίας έρχεται εν μέσω του σκανδάλου παιδεραστίας που βιώνει η Ισπανική Εκκλησία μετά την παράδοση της εφημερίδας El País τόσο στον Πάπα Φραγκίσκο όσο και στον πρόεδρο της Ισπανικής Επισκοπικής Διάσκεψης (CEE), καρδινάλιο Χουάν Χοσέ Ομέγια, φακέλου με 251 υποθέσεις με πρωτοφανείς αναφορές για καταχρήσεις που διαπράχθηκαν από ιερείς, και θρησκευτικούς λειτουργούς. Η δημοσιογραφική έρευνα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018 με την καταγραφή συγκεκριμένων καταγγελιών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος