Απεβίωσε η Βασίλισσα της Ιταλικής κωμωδίας Monica Vitti

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η θρυλική ηθοποιός Monica Vitti (Maria Luisa Ceciarelli) απεβίωσε σήμερα, στις 2 Φεβρουαρίου, κατόπιν μακράς ασθένειας, στα 90 της χρόνια. Την είδηση ανακοίνωσε ο σύζυγός της Roberto Russo μέσω των κοινωνικών δικτύων του φίλου του και πολιτικού Walter Veltroni.
Όπως (πολύ σωστά) αναφέρει η Corriere della Sera, η Vitti ήταν η “μούσα του Antonioni”, “λάβαρο της γυναικείας κωμωδίας” και “Βασίλισσα της ιταλικής κωμωδίας δίπλα στον Alberto Sordi”, ο οποίος υπήρξε αναμφισβήτητα ο Βασιλιάς.

Η Monica Vitti αποτελούσε θεμέλιο του Ιταλικού κινηματογράφου, με ένα απίστευτο επικοινωνιακό ταλέντο που την έκανε ευέλικτη για ρόλους που περνούν από την κωμωδία στην τραγωδία.
Από τις αρχές του 2000, όταν άρχισε να νοσεί με Alzheimer, απουσίαζε από τα φώτα της δημοσιότητας και πλέον η επικοινωνία γινόταν μόνο μέσω του συζύγου της. 

Η Monica Vitti αποφοίτησε το 1953 από την Ακαδημία Δραματικών Τεχνών της Ρώμης και “έπεσε αμέσως στα βαθιά”, υποδύοντας σημαντικούς ρόλους όπως Macchiavelli, Brecht, αλλά και ελληνική τραγωδία και την Ofelia στο Hamlet. Όμως η ψυχή της ήταν παντελώς αφιερωμένη στην κωμωδία, κάτι που παρατήρησε πρώτα η ηθοποιός και παραγωγός Franca Valeri, στη συνέχεια ο Fellini (στον οποίο “παραχωρεί” την φωνή της) και στην συνέχεια ο Michelangelo Antonioni, με τον οποίο ξεκινά η δεύτερή της ζωή αλλά και μια μακρόχρονη σχέση. Η ταινία “L’Avventura – Η περιπέτεια” επιβραβεύεται στις Κάννες το 1960 και έτσι η Vitti εκτοξεύεται στο διεθνή αστερισμό των μεγάλων ταλέντων της ηθοποιίας. 

Από εκείνη τη στιγμή, η Vitti εργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του Ιταλικού κινηματογράφου της εποχής 1960-1990, όπως Antonioni, Monicelli, Losey, Scola και Sordi.

Η Monica Vitti για τους ρόλους που υποδύθηκε της απονεμήθηκαν βραβεία όπως Nastro d’Argento, David di Donatello, Golden Grail και Silver Bear (στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου).

Ο Ιταλικός κινηματογράφος και γενικότερα η Ιταλία σήμερα πενθεί μια ταλαντούχο καλλιτέχνιδα.

Τα θερμά συλλυπητήρια για τον θάνατο της Monica Vitti εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μέσω του Γραφείου Τύπου της Κυβέρνησης.
“Ηθοποιός με μεγάλη ειρωνεία και εξαιρετικό ταλέντο, (η Monica Vitti) κατέκτησε γενεές Ιταλών με το πνεύμα της, τη δεξιοτεχνία της, την ομορφιά της. Εξέπεμψε το κύρος του Ιταλικού κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο. Τα συλλυπητήρια της Κυβέρνησης στον σύζυγό της Roberto Russo και σε όλα τα αγαπημένα της πρόσωπα.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος