Βατικανό: Πρόταση άρσης της υποχρεωτικής αγαμίας των κληρικών από τη Γερμανική Επισκοπική Σύνοδο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Περί πιθανής επανάστασης για την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία μιλούν σήμερα τα Ιταλικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τον ιστότοπο katholisch.de

Σε μια περίοδο που οι αποκαλύψεις των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων έπληξαν σημαντικά την εικόνα της Γερμανικής Εκκλησίας, η Γερμανική Επισκοπική Σύνοδος (Synodaler Weg) συνέταξε και ψήφισε έγγραφο με το οποίο προτείνει την άρση της υποχρέωσης της αγαμίας για τους κληρικούς. 

Συγκεκριμένα η Επισκοπή, η οποία συνεδριάζει αυτές τις μέρες στη Φρανκφούρτη, ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση και με μεγάλη πλειοψηφία (86%) ένα έγγραφο το οποίο φέρει ως τίτλο “Η αγαμία των ιερέων – Ενίσχυση και Διαφάνεια”, επιτρέποντας στους Καθολικούς ιερείς τον γάμο. 

Αν και το έγγραφο υπογραμμίζει την αξία του παραδοσιακού τρόπου ζωής των ιερέων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (αγαμία) ως τρόπος ζωής, παράλληλα ζητά – μεταξύ άλλων – άνοιγμα της Εκκλησίας και την αποδοχή παντρεμένων ιερέων από τον Ποντίφικα. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζεται το εν λόγω θέμα. Όπως αναφέρει ο ιστότοπος του Synodale Weg, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Γερμανών Επισκόπων του 2019 στο Lingen είχε γίνει προφανές πως “τα τραυματικά γεγονότα απαιτούν ειδικές μεθόδους” και πως “η Εκκλησία της Γερμανίας βρίσκεται σε σημείο καμπής”. 

Επίσης, τότε σημειώθηκε πως “η πίστη μπορεί να αναπτυχθεί και να εμβαθύνει μόνο εάν απελευθερωθούμε από τα εμπόδια της σκέψης, εάν αντιμετωπίσουμε μια ελεύθερη και ανοιχτή συζήτηση και αναπτύξουμε την ικανότητα να παίρνουμε νέες θέσεις και να ακολουθούμε νέους δρόμους”.

Τότε μάλιστα ο Καρδινάλιος Ράινχαρντ Μαρξ είχε δηλώσει πως “η θεολογία και οι ανθρωπιστικές επιστήμες δεν έχουν δώσει ακόμη στη σεξουαλική ηθική της Εκκλησίας αποφασιστικές πληροφορίες. Η σημασία της σεξουαλικότητας για το άτομο δεν έχει λάβει αρκετή προσοχή. Το αποτέλεσμα είναι ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν δίνει κανένα προσανατολισμό στη συντριπτική πλειοψηφία των βαπτισμένων. Καταλαμβάνει μια εξειδικευμένη ύπαρξη. Αντιλαμβανόμαστε πόσο συχνά δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική συμπεριφορά σήμερα”.

Το φθινόπωρο, η Γερμανική Επισκοπική Σύνοδος θα πρέπει να εκφραστεί για δεύτερη φορά σχετικά με την έγγραφη πρόταση. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πρωτοβουλία, τότε η πρόταση θα πρέπει να παρουσιαστεί στον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε πως το Νοέμβριο του 2020 είχε έρθει στη δημοσιότητα πως ο Ποντίφικας Φραγκίσκος είχε εκφραστεί αρνητικά για το ενδεχόμενο κατάργησης της αγαμίας για του ιερείς. Μάλιστα τότε είχε γίνει αναφορά στον διάλογο μεταξύ του Παύλου VI και του Αρχιεπισκόπου του Ούτρεχτ το 1970, στον οποίο ο τότε Ποντίφικας είχε πει “προτιμώ να δώσω τη ζωή μου πριν αλλάξω τον νόμο της αγαμίας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος