Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

‘’Φαίνεται, ότι η Ευρωπαϊκή διπλωματία επαναλαμβάνει τον ρόλον της Πηνελόπης με τον ιστόν εις το Ανατολικόν ζήτημα. Συνομιλίαι γίνονται, συνεννοήσεις διεξάγονται, σημειούται μία πρόοδος  και επακολουθεί μία απότομος οπισθοχώρησις’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΔΙΠΛΟΥΣ ΑΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

«Δεν υποθέτομεν να υπάρχη εν τη ιστορία ουδεμιάς των συγχρόνων Πολιτειών εικών τοιαύτης αποχαυνώσεως του πολιτικού κόσμου και παρομοίας ανευλαβείας προς τους θεσμούς της χώρας υπέρ ών και προσφάτως ημύνθη και ενίκησεν ο λαός. […] Ψυχορραγεί η λιπόθυμος κυβέρνησις. Αλλ’ είνε δυναόν να παρακολουθήση ο Ελληνικός λαός γονυκλινής το ψυχορράγημά της διά να πέση μετ’ εκείνης και η πατρίς;»

  • Ο ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ Η ΡΩΣΣΙΑ. ΠΟΙΟΣ Ο ΔΙΚΤΑΤΩΡ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ

«Ο λαός ακούει ήδη επί ενάμισυ έτος το τροπάριον ‘’της εκπτώσεως εκ των συμμαχιών’’. Και είνε ενδεχόμενον ότι θ’ αρχίση να δοκιμάζη δισταγμούς περί της αναγκαιότητος των αγώνων του και των θυσιών του. Κατά των δισταγμών τούτων, κατά της παρατηρουμένης χαλαρώσεως του δημοσίου φρονήματος, οφείλουν ν’ αγωνισθούν οι διαχειρισθέντες κατά την περίοδον ταύτην την εθνικήν υπόθεσιν, αποκαθιστώντες την αλήθειαν επί πάντων των ζητημάτων των σχετιζομένων με την Μικρασιατικήν πολιτικήν, πριν αποφασίσωσι ν’ αξιώσωσι νέας θυσίας από τον λαόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

«Τι θα εγίνετο, εάν η κυβέρνησις ηκολούθει τας υποδείξεις εκείνας ας ενέπνεεν εις τον κ. Ελ. Βενιζέλον αφ’ ενός μεν η μακροτάτη πείρα του και το πολιτικόν του δαιμόνιον, αφ’ ετέρου δε η συνεργασία του προς τον Βρεττανόν πρωθυπουργόν και η πλήρης επίγνωσις της καταστάσεως; Αναμφισβητήτως, ως βροντοφωνούσι τα πράγματα, η Ελλάς δεν θα κατεξηντλείτο διά μακροτάτης και ατερματίστου επιστρατεύσεως, δεν θα εξετίθετο εις τους μυριονέκρους μετέπειτα εκστρατείας, θα διεφύλλασσε καλά τα οικονομικά της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΥΠΟΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ ΚΡΙΣΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ. ΑΙ ΓΑΛΛΙΚΑΙ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΕΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΣ

«Η δυσαρέσκεια αύτη επετάθη έτι μάλλον, καθ’ όσον η γαλλική Κυβέρνησις, όπως βεβαιούται εξ εγκύρου πηγής, θα επροτίμα, όπως το Φόρεϊν Όφφις εξηγήση τους λόγους της σιωπής του, δεδομένου, ότι κατά τας γαλλικάς αντιλήψεις, η σημερινή αβεβαιότης κρίνεται ως επιδεινούσα ακόμη περισσότερον την υπολανθάνουσαν κρίσιν»

  • ΟΧΙ, ΟΙ ΕΡΓΑΤΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΙΝ ΕΚ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
  • ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

«Η Ελλάς δεν δύναται να μείνη εις Κων/πολιν εναντίον της θελήσεως των Συμμάχων. Αλλ’ εάν, πρό της αδυναμίαςκαι αρνήσεως των Δυνάμεων να επιβάλουν ταχείαν και δικαίαν ειρήνηνεις την Ανατολήν δεν υπάρχει άλλο μέσον δραστικώτερον προς ειρήνευσιν από την άμεσον πολεμικήν απειλήν της εχθρικής πρωτευούσης, διατί θα εμποδίσουν την ενώπιον των πυλών αυτής εμφάνισιν των Ελληνικών Μεραρχιών;»

  • ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ. ΠΩΣ ΕΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΙ ΕΣΤΕΦΘΗ Ο ΠΑΠΑΣ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΜΟΝΟΝ ΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

«Σήμερον η Ελλάς δεν είνε δυνατόν να πολεμήση ούτε με φραγμούς εις τα πλευρά, ούτε με την μίαν χείρα δεδεμένην. Εάν όπερ την Κωνσταντινούτπολιν υψούνται σκιαί τινες απειλητικαί, αι σκιαί αύται πρέπει να υποχωρήσουν και θα υποχωρήσουν ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΩΣ διά παντός. Εάν δεν υποχωρήσουν, η Ελλάς οφείλει ΝΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΣΗ, οφείλει να ΤΟΛΜΗΣΗ. Οι ακήρυκτοι πόλεμοι είνε οι χείριστοι όλων. Είνε οι θάνατοι των βραδέων και ασφαλών δηλητηρίων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

«Αντί να είπη την αλήθειαν προς τον λαόν αντί να προσφύγη εις φορολογικά μέτρα, έστω και αντιδημοτικά, απαιτούντα όμως ευσυνείδητον εργασίαν, ειλικρίνειαν και καλήν και αφατρίαστον διοίκησιν, η Κυβέρνησις επροτίμησε την ύπουλον και ψευδή πολιτικήν της εκδόσεως χαρτονομίσματος και των εκ της Εθνικής Τραπέζης δανείων, ήτις είνε πολιτική ‘’λανθανούσης χρεωκοπίας’’. Υπενόμευσε την οικονομικήν ζωήν της χώρας. Εσαβάνωσε τας οικονομικάς δυνάμεις της. Αλλ’ η πολιτική αυτή δύναται να εξακολουθήση εφαρμοζομένη άνευ κινδύνου γενικωτέρας καταστροφής;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΝ

Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙ ΑΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΝ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

  • Η ΑΔΙΕΞΟΔΟΣ

«Διά να κινήση η Ελλάς η αμεσωτέρα ενδιαφερομένη διά το Ανατολικόν και η περισσότερον πληττομένη εκ της παρατάσεως της εκκρεμότητός του, τας Δυνάμεις εις ταχείας και ευνοϊκάς αποφάσεις πρέπει μεταξύ αυτής και αυτών να μεσολαβήσουν άλλοι άνδρες, ικανοί αυτοί καθ’ εαυτούς και απολαύοντες της εμπιστοσύνης και της ευνοίας αυτών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΙΣ ΜΙΑΣ ΕΥΧΗΣ

«Η αγγλογαλλική διαμάχη εξακολουθεί. Αλλ’ η διεξαγωγή αυτής γίνεται διά μέσων πλαγίων, δεδομένου ότι τα δύο Κράτη επιθυμούσι να συγκρατήσωσι τα προσχήματα της συμμαχίας. Θα εξακολουθήση επί μακρόν έτι η διαμάχη αύτη χωρίς να κριθή αποτελεσματικώς; Ιδού το ζήτημα. Αλλ’ επ’ αυτού βεβαίως εξ Αθηνών ουδεμία δύναται να δοθή απάντησις. Θα ήτο υπό τας παρούσας συνθήκας δυνατή μόνον η διατύπωσις ευχής όπως η διαμάχη αύτη οξυνθή και φθάση μέχρις απροχωρήτου»

  • Ο ΚΩΡΖΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ – ΕΠΙΖΗΤΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗ ΜΕΤ’ ΑΥΤΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ !

«Ανίκανοι δι’ όλα! Ανίκανοι να βοηθήσουν εις τας υπέρ της Ελλάδος προσπαθείας του τον ισχυρότερον πολιτικόν άνδρα της ημέρας, τον αληθή και ενθουσιώδη φίλον της Ελλάδος, τον κ. Λόϋδ Τζώρτζ, ο οποίος, γνωρίζων καλώς την Ελληνικήν ιστορίαν, δικαιούται να μας επαναλάβη το αρχαίον ρητόν το ‘’συν Αθηνά και χείρα κίνει’’! Και η βοήθεια αύτη εκ μέρους της μετανοεμβριανής Ελλάδος απουσίασεν εκ των προσπαθειών του κ. Λόϋδ Τζώρτζ. Τι πταίει αυτός, όταν ημείς δεν κατορθώνομεν να ανταποκριθώμεν εις τας φιλελληνικωτάτας και ειλικρινεστάτας αυτού υποδείξεις;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΤΟ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ

«Την ταχείαν συζήτησιν επί του Ανατολικού, επί τω σκοπώς της εξευρέσεως λύσεως δικαίας πρίν ή επέλθη η εποχή της τήξεως των χιόνων, εζήτησεν, ως γνωστόν, η Αγγλία. Η Γαλλία, παραδεχθείσα κατ’ αρχήν την ανάγκην ταύτην, υπέβαλεν ίδιον σχέδιον λύσεως του ζητήματος, εις απάντησιν, τρόπον τινά, του εν γενικαίς γραμμαίς υποβληθέντος Αγγλικού. Η Ιταλία, απερροφημένη εις εσωτερικάς περιπετείας, περιωρίσθη εις την δήλωσιν εμμονής εις την βάσιν της τριμερούς συμφωνίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΠΟΥ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ

«Αλλά το Ινδικόν και το Αιγυπτιακόν έχουν τόσην σχέσιν με το Ελληνικόν ζήτημα, όσην και ο Βενιζελισμός με την φιλοπατρίαν. […] Οι εχθροί μας, λοιπόν, δεν ευρίσκονται εις την Αφρικήν και την Ασίαν, αλλά πολύ πλησιέστερον ημών και είνε πλέον πολιτισμένοι από τους ιερείς του Μολώχ και τους γόητας των όφεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΥΠΟΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ ΚΡΙΣΙΣ

«Η Γαλλική πολιτική, η παρούσα, ήτις είνε συνέχεια της πολιτικής την οποίαν εφήρμοσαν οι διάδοχοι του κ. Κλεμανσώ, αποβλέπει εις τον ακρωτηριασμόν της Ελλάδος, εις την ανασύστασιν της Τουρκικής Αυτοκρατορίας, εφ’ ής το Γαλλικόν ν’ αντικαταστήση το καταλυθέν προτεκτοράτον του Μάρσαλ φόν Μπιμπερστάϊν και του στρατηγού Λίμαν φόν Σάνδερς. […] Αλλοίμονον εις την ειρήνην, αλλοίμονον εις την ανθρωπότητα αν τον Αγγλογερμανικόν ανταγωνισμόν της χθές διαδεχθή μονίμως ο Αγγλογαλλικός ανταγωνισμός της σήμερον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ (ΚΟΜΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ)

«Συμβαίνει λοιπόν ότι η Αγγλία και η Γαλλία δεν κατώρθωσαν να εύρουν κοινόν έδαφος συμβιβασμού των επί της Μικράς Ασίας συγκρουομένων βλέψεών των. Ούτε η Γαλλία υποχωρεί απέναντι της Αγγλίας, ούτε η Αγγλία απέναντι της Γαλλίας. Η μία υποβλέπει την άλλην και απειλεί τα συμφέροντα της άλλης. Μέσα διά την ενάσκησιν της απειλής αυτής η Ελλάς και η Τουρκία»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΙΝ ΤΟΥ ΓΑΙΑΝΘΡΑΚΟΦΟΡΤΙΟΥ
  • ΤΟ ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟΝ
  • ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ. ΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΝΤΩΝ

Το χάνι εις την έξοδον της Αγκύρας – Μία απρόοπτος έκπληξις – Η συνάντησις του Δούβρη μετά του ανθυπιάτρου Λασκαρίδου – Η αιχμαλωσία και τα βάσανα του ανθυπιάτρου – Η χλαίνη του σουβενίρ του Τούρκου ταγματάρχου – Μία διαταγή του σωματάρχου – Πώς θα τον εσκότωναν εις τον δρόμον – Η επέμβασις του ελληνομαθούς Μυτιληναίου υπολοχαγού

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος