Βρετανία: Χαιρετισμοί Όπλων για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο

Η Βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη Βρετανίδα μονάρχης που βασιλεύει για 70 χρόνια, θα δεχτεί τους χαιρετισμούς των όπλων που θα ηχήσουν από όλες τις πρωτεύουσες των τεσσάρων εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου. Σήμερα ο Στρατός θα αποδώσει τις βασιλικές τιμές του για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο με χαιρετισμούς των όπλων και κανονιοβολισμούς, καθώς αυτοί δεν γίνονται ποτέ την Κυριακή.

Έτσι, ο βασιλικός χαιρετισμός για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Ενθρόνισης της Βασίλισσας Ελισάβετ, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.

Στο Λονδίνο, το Her Majesty’s Mounted Ceremonial Battery, το The King’s Troop, το Royal Horse Artillery θα απευθύνουν χαιρετισμό από το Green Park στις 12 το μεσημέρι. Ομοίως θα γίνει στο Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ.

Στο γραπτό μήνυμα της η Βασίλισσα Ελισάβετ μίλησε για τη σημασία του ρόλου του συζύγου της Φιλίππου, και πόσο ευλογημένη ήταν που τον είχε κοντά της.

Και χρησιμοποίησε αυτήν την ευκαιρία όχι μόνο να δώσει τη σκυτάλη στο διάδοχο της, αλλά και να εκφράσει την επιθυμία της, η σύζυγος του Καμίλα να αναγνωριστεί σαν βασίλισσα.´Ενα θέμα που δίχαζε την κοινή γνώμη από το 2005 που ο Κάρολος και η Καμίλα παντρεύτηκαν.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες της για την «καλή θέληση … υποστήριξη … πίστη και στοργή» που της έδειξαν οι άνθρωποι «σε αυτή τη χώρα και σε όλο τον κόσμο», παρότρυνε τον κόσμο να κάνει το ίδιο για τον κληρονόμο της και τη σύζυγό του: «Και όταν, στο πλήρωμα του χρόνου, ο γιος μου ο Κάρολος γίνει Βασιλιάς, ξέρω ότι θα δώσετε σε αυτόν και στη σύζυγό του Καμίλα την ίδια υποστήριξη που μου δώσατε».

Πηγές κοντά στη Βασίλισσα δήλωσαν σε βρετανικά μέσα, ότι η μακροβιότερη Βρετανίδα μονάρχης επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την εμπειρία δεκαετιών που έχει για να λύσει το ζήτημα του μελλοντικού ρόλου της Καμίλα, όσο μπορεί ακόμα, ενώ από τότε που πέθανε ο πρίγκηπας Φίλιππος πέρυσι έχει επικεντρωθεί στο να λύσει εκκρεμότητες.

Καθώς πλησιάζει τα 96α γενέθλια της τον Απρίλιο, η βασίλισσα χρησιμοποίησε επίσης το μήνυμα της για να διαλύσει κάθε εικασία ότι μπορεί να παραιτηθεί ή να αποσυρθεί από τον ρόλο της:

«Καθώς γιορτάζουμε αυτή την επέτειο, με ευχαριστεί να σας ανανεώσω τη δέσμευση που έδωσα το 1947 ότι η ζωή μου θα είναι πάντα αφιερωμένη στην υπηρεσία σας… Ανυπομονώ να συνεχίσω να σας υπηρετώ με όλη μου την καρδιά».

Η μονάρχης πέρασε την Κυριακή ιδιωτικά με μέλη της οικογένειας της στο Sandringham, το κτήμα της στο Norfolk.

Η βασίλισσα, ασκεί ελαφριά καθήκοντα από τον Οκτώβριο, όταν οι γιατροί της συμβούλεψαν να ξεκουραστεί μετά από μια επίσκεψη στο νοσοκομείο.

Ωστόσο σχεδιάζει να παίξει ενεργό ρόλο στις τέσσερις ημέρες εθνικών εορτασμών του ιωβηλαίου τον Ιούνιο.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος