Τα ενοχλητικά θαλάσσια ιζήματα των λιμανιών, μελλοντικό υπόστρωμα για οπωροφόρα δέντρα

«Επωφεληθείτε από τα ενοχλητικά και αναποτελεσματικά ιζήματα που συνήθως εκτρέφονται από τον βυθό των ισπανικών και ευρωπαϊκών λιμανιών για χρήση ως φυσικό και οικολογικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη εσπεριδοειδών και άλλων γεωργικών οπωροφόρων δέντρων και καλλωπιστικών φυτών». Αυτός είναι ο φιλόδοξος στόχος του έργου LIFE SubSed που χρηματοδοτείται από την ΕΕ με περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια ευρώ στο οποίο, βάσει δοκιμών σε λεμονιές, το Κέντρο Αγροδιατροφικής και Αγρο-περιβαλλοντικής Έρευνας και Καινοτομίας (CIAGRO-UMH) του Miguel Hernández University of Elche και η εταιρεία φυτωρίων Caliplant, από το San Javier (Murcia), μαζί με πολλά τεχνολογικά ιδρύματα και εταιρείες στην Ιταλία.

— θαλάσσια ιζήματα
Επί του παρόντος, η ισπανική και κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει τη γεωργική χρήση αυτών των υλικών που εξάγονται περιοδικά από τον πυθμένα των λιμανιών, λόγω πιθανής μόλυνσης, σε εργασίες που εξυπηρετούν την εγγύηση της εσωτερικής ναυσιπλοΐας των πλοίων. Ωστόσο, τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά τη βιωσιμότητά του με βάση νέες επιστημονικές μελέτες, μεταξύ των οποίων είναι και αυτή στην οποία συμμετέχει ενεργά η πανεπιστημιούπολη αγροδιατροφής Orihuela του UMH.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το θαλάσσιο ίζημα είναι ένα υλικό με «υψηλή προστιθέμενη αξία» και μια τέλεια εναλλακτική λύση στα τρέχοντα εμπορικά υποστρώματα: βασικά τύρφη από τη βόρεια Ευρώπη και ίνες καρύδας που εισάγονται κυρίως από τη Σρι Λάνκα, στις ακτές του ωκεανού, Ινδία. Η μεταφορά τύρφης και ινών καρύδας συνεπάγεται υψηλό οικονομικό κόστος για την ίδια την τιμή και επίσης συνεπάγεται υψηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο λόγω της ρύπανσης με τη μορφή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπεται κατά τη μεταφορά από τα μακρινά σημεία προέλευσής του. Σύμφωνα με την κύρια ερευνήτρια από την ισπανική πλευρά, τη γεωπόνο της CIAGRO-UMH Pilar Legua, πρόκειται για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος του τι να γίνει με τα θαλάσσια ιζήματα που εξάγονται από τα λιμάνια και ταυτόχρονα η δραστηριότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. φθηνότερο με νέο υλικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χωρίς βλάβες στην υγεία.

Eλάχιστη επεξεργασία

Για αυτό απαιτείται ελάχιστη επεξεργασία αυτών των ιζημάτων στο ίδιο λιμάνι με τη χρήση ποωδών φυτών, μετά την οποία γίνονται κατάλληλα ως υπόστρωμα για εσπεριδοειδή, ελιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα, καθώς και άλλες καλλιέργειες τροφίμων (μαρούλι, δάφνη, βασιλικός και βατόμουρο) και καλλωπιστικά». Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρία κυβικά μέτρα ιζήματος που εξήχθη από το ιταλικό λιμάνι του Λιβόρνο, κοντά στην Πίζα, βάρους περίπου 4.500 κιλών, στις δοκιμές τους με λεμονιές στην πανεπιστημιούπολη της περιοχής Orihuela του Desamparados.

Στο πλαίσιο ενός έργου που ξεκίνησε το 2018 και θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, έχει αναλυθεί η συμπεριφορά των ιζημάτων στη ρίζα, τον κορμό, τα φύλλα, τους καρπούς ακόμη και το πλεόνασμα νερού από την αποστράγγιση των δέντρων. Όλα αυτά προκειμένου να διαπιστωθεί η υποθετική επικινδυνότητα του υλικού αυτού από τον βυθό, χωρίς να έχει εντοπιστεί καμία μολυσματική συνέπεια. «Μπορούμε να δώσουμε μια χρήση με εμπορική αξία σε ένα απόβλητο που στις μέρες μας δημιουργεί περιβαλλοντικό πρόβλημα στα λιμάνια και πολλά έξοδα για τη μεταφορά και την απόθεσή τους στις εγκαταστάσεις απορριμμάτων», σύμφωνα με τη Legua, η οποία πρόσθεσε ότι η έρευνα δείχνει ότι με αυτό ιζήματα το δέντρο μεγαλώνει και φτάνει στο ίδιο μέγεθος και παραγωγή με τις συμβατικές καλλιέργειες στο χωράφι.

Εξεταζόμενη κάθε έξι μήνες από ελεγκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μελέτη UMH αντικατοπτρίζει ότι αυτό το θαλάσσιο ίζημα δεν είναι πολύ πορώδες και επομένως πρέπει να αναμιγνύεται εν μέρει με ένα αναπτυσσόμενο υπόστρωμα, συνήθως 75 και 50% ίζημα και την υπόλοιπη τύρφη, για βέλτιστη ανάπτυξη Οπωροφόρων δέντρων.
Η εργασία θα υποστήριζε την πρόθεση να αλλάξει η κοινοτική και ισπανική νομοθεσία για να επιτραπεί η χρήση αυτού του υλικού στη γεωργία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα του καθηγητή Pablo Melgarejo, ενός από τα μέλη αυτού του έργου με επικεφαλής την Pilar Legua και στο οποίο επίσης ο Juan José Συμμετέχουν οι Martínez, Francisca Hernández, Vicente Lidón, Rafael Martínez Font και Dámaris Núñez.
Μια άλλη από τις πιθανές χρήσεις αυτού του θαλάσσιου ιζήματος είναι η ανάκτηση πολύ διαβρωμένων ή υποβαθμισμένων εδαφών λόγω έλλειψης νερού ή φυσικών καταστροφών, για παράδειγμα θα ήταν ιδανικό να ανακτηθούν τα εκτάρια που χάθηκαν από τις λωρίδες λάβας του ηφαιστείου στα Κανάρια Νησιά.

Δημοσιεύτηκε από: Antonio Martín 6 Φεβρουαρίου 2022 Orihuela (Alicante)

Πηγή: Miguel Hernández University

Επιμέλεια – Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος