Το «δωμάτιο σκλάβων» που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην αρχαία πόλη της Πομπηίας

Ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι που εργάζονταν στον χώρο της αρχαίας πόλης της Πομπηίας. Βρήκαν τα ερείπια ενός λεγόμενου «δωματίου σκλάβων» σε μια ρωμαϊκή βίλα που καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου σχεδόν πριν από 2.000 χρόνια.

Το μικρό δωμάτιο, το οποίο περιέχει τρία κρεβάτια, ένα από τα οποία είναι σε μέγεθος παιδιού, οκτώ αμφορείς, ένα κεραμικό δοχείο και ένα ξύλινο μπαούλο, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Civita Giuliana, μια γειτονιά μερικές εκατοντάδες μέτρα βόρεια του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας.

Ένα μεγάλο άρμα εξαιρετικής κατάστασης ανακαλύφθηκε στην ίδια τοποθεσία στις αρχές του 2021. Το άρμα ανακαλύφθηκε σε μια βεράντα μπροστά από έναν στάβλο όπου, το 2018, βρέθηκαν τα λείψανα τριών αλόγων. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το δωμάτιο πιθανότατα ανήκε σε σκλάβους που φρόντιζαν για τη συντήρηση του άρματος.

Αυτή η «μοναδική μαρτυρία» για το πώς «ζούσαν οι πιο αδύναμοι της αρχαίας κοινωνίας (…) είναι σίγουρα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις της ζωής μου ως αρχαιολόγος»,…«Αυτό το δωμάτιο, λόγω της εξαιρετικής κατάστασης που διατηρήθηκε μας δίνει μια σπάνια εικόνα της καθημερινής ζωής των σκλάβων» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, Gabriel Zuchtriegel.

Το δωμάτιο των 16 τετραγωνικών μέτρων βρισκόταν ανάμεσα σε ένα υπνοδωμάτιο και μια αποθήκη. To ξύλινο κιβώτιο με καπάκι που βρέθηκε στο δωμάτιο περιείχε μεταλλικά και υφασμάτινα αντικείμενα που φαινόταν να είναι μέρος των ιμάντων του αλόγου που τραβούσε το άρμα. Σε ένα από τα κρεβάτια βρέθηκε άξονας άρματος.

Τα κρεβάτια είναι κατασκευασμένα από πολλές χοντροκομμένες ξύλινες σανίδες, οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τον ένοικο. Τα δύο κρεβάτια είχαν μήκος 1,70 μ. και το τρίτο 1,40 μ. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του πάρκου, οι τρεις σκλάβοι θα μπορούσαν να είναι μέλη οικογένειας.

Στις γωνίες υπήρχαν οι αμφορείς που ανήκαν στον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Σε δύο αμφορείς κάτω από τα κρεβάτια, οι δούλοι κρατούσαν πιθανότατα τα υπάρχοντά τους. Βρέθηκε επίσης ένα αντικείμενο που θα μπορούσε να ήταν νυχτερινό δοχείο. Το δωμάτιο φωτιζόταν από ένα μικρό παράθυρο στην κορυφή. Δεν υπάρχουν ίχνη διακοσμήσεων τοίχων.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος