Ισπανία: Σχεδόν το 50% του νοσηλευτικού προσωπικού έχει σκεφτεί να εγκαταλείψει εξαιτίας της πανδημίας

Στην Ισπανία το νοσηλευτικό προσωπικό στην δημόσια και ιδιωτική υγεία υπολογίζεται σε 275.000 άτομα. Στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες και η πανδημία μετά από δύο χρόνια παρουσίας της έχει οδηγήσει τα 2/3 εξ αυτών να έχουν βιώσει σοβαρά επεισόδια άγχους και επιθυμία να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε το Γενικό Νοσηλευτικό Συμβούλιο της Ισπανίας (CGE) σε στατιστικό δείγμα 19.300 επαγγελματιών της υγείας με σκοπό να ενημερωθεί για τον αντίκτυπο που είχε στη ζωή τους ο Covid μέχρι σήμερα.

Οι επαγγελματίες αναφέρουν κούραση, εξάντληση, κρίσεις άγχους ενώ στην έρευνα αποδεικνύεται ότι το 48% έχουν προσβληθεί από Covid ενώ το 14,5% έχει μολυνθεί περισσότερες από μία φορές από τον κορονοϊό. Όλη αυτή η κούραση αλλά και η αποθάρρυνση που νιώθουν αντικατοπτρίζονται στην έρευνα του CGE: το 62,8% όσων έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν έχουν ήδη σκεφτεί να το κάνουν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει σημαντική μείωση της σύνταξής τους. Σε απόλυτους όρους, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 15.000 επαγγελματίες που θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από την εργασία τους.

Το 79,3% των ερωτηθέντων διαβεβαιώνει ότι η δουλειά τους τα τελευταία δύο χρόνια έχει να κάνει με ασθενείς με Covid σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ενώ το 27,1% εργάζεται αποκλειστικά με ασθενείς Covid.

Πρακτικά όλοι οι ερωτηθέντες (98,7%) ανέφεραν ότι οι πολιτικοί δεν αναγνωρίζουν πραγματικά τη δουλειά τους και δεν πιστεύουν ότι θα δώσουν λύσεις ενώ 9 στους 10 θεωρούν απαραίτητο να κινητοποιηθούν οι ίδιοι προκειμένου να επιλύσουν εργασιακά προβλήματα όπως ο φόρτος εργασίας, η σωματική και ψυχική εξάντληση, οι συνθήκες εργασίας και η επαγγελματική αναγνώριση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος