Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Αν και το πολυπόθητο για την κυβέρνηση δάνειο συναντά δυσκολίες στην Αγγλική Βουλή, όπου κάποιοι βουλευτές θεωρούν ότι αυτό ‘’αυξάνει τας πιθανότητας της Ελληνικής αδιαλλαξίας και καθιστά μικροτέρας τας πιθανότητας καταπαύσεως των εχθροπραξιών εις Μικράν Ασίαν’’, η ελληνική πλευρά –όπως φαίνεται από τον κυβερνητικό Τύπο- συνεχίζει να ελπίζει. Παραμένει ωστόσο ο έντονος προβληματισμός ενόψει μιας αρνητικής για τα εθνικά συμφέροντα λύσης…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ

«Τίτλον ευγνωμοσύνης της πατρίδος θα αποτελή διά τον κ. Δ. Γούναρην και τους συνεργάτας του η μέσω τόσης πολιτικής ανανδρίας αυτόβουλος απομάκρυνσίς του από την εξουσίαν, δι’ ής θα οδηγούσε το έθνος εις καταστροφήν και το κράτος εις εξουθένωσιν πλήρην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΞΙΩΣΙΣ

«Ο ελληνικός τύπος, άμα ως εγνώσθη η αντικειμένη προς παν διεθνές νόμιμον αξίωσις του αντιπροσώπου της Γαλλικής Δημοκρατίας περί αποδόσεως του λαθρεμπορίου, διηρμήνευσε πράγματι την πάγκοινον αγανάκτησιν της δημοσίας γνώμης δια την ωμήν και απροκάλυπτον παραβίασιν των στοιχειωδών δικαιωμάτων εμπολέμου κράτους […] Εάν δε οι σήμερον κυβερνώντες αισθάνωνται αυτούς ανικάνους όπως ανταποκριθούν προς την θέλησιν του έθνους, οφείλουν να παραχωρήσουν την θέσιν των εις άλλους, δυναμένους να ευρεθούν εις το ύψος των κινδύνων και των περιπετειών, τας οποίας δοκιμάζει η πατρίς»

  • ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ ΑΔΙΕΞΟΔΟΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. ΤΙ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΙΝ ΤΗΣ ΓΕΝΟΥΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

«Και ημείς οι πιστοί φίλοι της Γαλλίας ποιούμεθα μίαν ακόμη φοράν έκκλησιν προς τας φωτεινάς ιστορικάς παραδόσεις της και τας αείποτε λευκάς ανθρωπιστικάς ιδέας της. Δικαιοιύμεθα ν’ αναμένωμεν ουχί την εχθρότητα, αλλά την φιλίαν αυτής. Και παρ’ όλας τας απογοητεύσεις και τας πικρίας, ας επροκάλεσε και προκαλεί η επ’ εσχάτων τουρκόφιλος γενικώς στάσις της ηγέτιδος του νεωτέρου πολιτισμού, θέλομεν να ελπίσωμεν, ότι θα επανέλθη εις τα πρότερα υπέρ του Ελληνισμού αισθήματά της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΤΑΣ ΤΑΡΑΧΑΣ ΤΩΝ ΙΝΔΙΩΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΕΜΑΛΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΝΔΟΥ ΦΥΛΑΡΧΟΥ ΓΚΑΝΔΙ
  • Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

«Αλλά κατηγορούσιν, ότι η Κυβέρνησις του κ. Βενιζέλου προσέφυγεν εις εσωτερικά δάνεια και ουχί εις εξωτερικά, κατά την διάρκειαν του πολέμου. Αλλ’ αυτό ακριβώς είνε το μέγα πλεονέκτημα της πολιτικής της Κυβερνήσεως εκείνης, αποφυγούσης τα εξωτερικά δάνεια. […] Δεν είνε, λοιπόν, υπερβολή, αν είπωμεν, ότι η Κυβέρνησις του κ. Βενιζέλου διεξήγαγε τον πόλεμον σχεδόν άνευ βαρών. […] Πώς οι μετανοεμβριανοί Κυβερνήται κατώρθωσαν, εντός δεκαπέντε μηνών, να φέρωσι τα οικονομικλα του Κράτους εις το σημερινόν απροχώρητον;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟΝ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ
  • ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΑΞΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ

«Εάν η Ελλάς εις το πρόσωπον της σημερινής Κυβερνήσεως δεν έχει λόγχην διπλωματικήν, έχει όμως εκεί πέραν εις το Μικρασιατικόν Μέτωπον διακοσίας χιλιάδας λογχών. Πώς η Κυβέρνησις σκέπτεται να χρησιμοποιήση και τροφοδοτήση και ενισχύση και κινήση την τρομεράν και ακαταγώνιστον ταύτην δύναμιν; […] Εις την Κυβέρνησιν του Εθνικού όρκου της Αγκύρας, το Έθνος δικαιούται και αξιοί ν’ αντιτάξη Κυβέρνησιν του Όρκου του Εικοσιένα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΧΘΕΣ ΕΙΣ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟΝ
  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ Η ΟΔΟΣ

«Φρονείτε, ότι θα υπάρξη τις, όστις θα προσπαθήση να σβέση την Ελληνικήν δάδα και να εμποδίση τον Ελληνικόν στρατόν να εισέλθη εις την Κωνσταντινούπολιν; Απαντώμεν όχι. Μόνον να τολμήσωμεν πρέπει. Και θα τολμήσωμεν, διότι μας παρουσιάζεται μοναδική ευκαιρία διά να τολμήσωμεν, ομοία της οποίας είνε ζήτημα εάν θα παρουσιασθή και πότε εις τον Ελληνισμόν εν τω μέλλοντι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μετά δεκεξάμηνον αστρονομικήν πολιτικήν, η Κυβέρνησις δεν είνε εις θέσιν να ειπή εις τον εαυτόν της και εις τον Ελληνικόν λαόν τι, επί τέλους, πρέπει να γίνη διά να εξέλθωμεν όπως – όπως της περιπλεγμένης περιπλοκής. Διότι θ’ απετέλει κάτι, θα ήτο θησαυρός πλουσιώτερος του Δανείου, το να γνωρίζωμεν μίαν άποψιν επίσημον περί των ενδεχομένων, διά να δυνηθώμεν τουλάχιστον να συζητήσωμεν με κάποιον φως επ’ αυτής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Λ. ΤΖΩΡΤΖ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΝ ΔΑΝΕΙΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΙ ΓΑΛΛΙΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ

  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΔΟΝ ΤΟΥ

«Αν εις άλλην χώραν οιανδήποτε συνέβαινε ώστε η Κυβέρνησίς της να διαπράξη τοιαύτα ολέθρια σφάλματα, να περιπέση εις τοιαύτας καταστρεπτικάς πλάνας και να συσσωρεύση τοιαύτας συμφοράς, όπως η σημερινή Κυβέρνησις της Ελλάδος, ουδέ επ’ ολίγας ώρας θα ηδύνατο να μείνη επί της αρχής, αφ’ ης στιγμής ευρίσκετο εις ήν θέσιν θα ευρεθή η παρούσα Κυβέρνησις μετά την επάνοδον του κ. Γούναρη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Προξενί όμως πλέον ή δυσάρεστον εντύπωσιν, γεννά το αίσθημα της αποκαρδιώσεως ο δυσμενής τρόπος καθ’ όν ήλθον εις συζήτησιν και αυτήν την φοράν εν τη Αγγλική Βουλή τα ζητήματά μας, μολονότι από μακρών μηνών η Ελληνική αποστολή ευρίσκεται εις το Λονδίνον και θα ηδύνατο ίσως να δημιουργήση ατμόσφαιραν ευμενεστέραν διά τας απόψεις μας»

  • Ο ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟΝ ΣΑΒΒΑΤΟΝ ΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΟΥΣ. ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΔΑΝΕΙΟΝ

«Σχετικώς με το Ελληνικόν δάνειον ούτινος η συνομολόγησις εν τη Αγγλική αγορά κατά τον επερωτήσαντα βουλευτήν αυξάνει τας πιθανότητας της Ελληνικής αδιαλλαξίας και καθιστά μικροτέρας τας πιθανότητας καταπαύσεως των εχθροπραξιών εις Μικράν Ασίαν, ο κ. Λόϋδ Τζώρτζ έδωκε καθησυχαστικάς διαβεβαιώσεις. Συνεχίζων ο κ. Λόϋδ Τζώρτζ είπεν ότι η αίτησις της Ελληνικής Κυβερνήσεως έχει παραπεμφθή εις την Επιτροπή προς εφαρμογήν του νόμου περί των εμπορικών ευκολιών»

  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ
  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΥΗΣ
  • ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ… ΑΛΛΑ ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΑ;

«Τι θ’ απογίνωμεν; Πώς θα εξέλθωμεν εκ του Λαβυρίνθου εις τον οποίον περιεπλάκημεν; Μέχρι τινός είχεν η ταλαίπωρος Ελλάς τον άνθρωπόν της επί του παλαιού ημισφαιρίου και ηδύνατο επί τέλους να ελπίζη και εις τας υστάτας αυτού προσπαθείας. Αλλ’ έφυγεν και αυτός μακράν, διότι ούτως ηξίωσαν ο φθόνος και η κακοπιστία των αντιπάλων του»

  • ΜΙΑ ΕΝΔΟΞΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Η ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΑΕΤΗΡΙΣ ΤΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ο λόγος του κ. Βενιζέλου προς τους επαναστάτας – ‘’Να ταφώμεν υπό τας οβίδας’’ – Το πρώτον έγγραφον του Βενιζέλου προς τας Δυνάμεις – Η απάντησις των Ναυάρχων

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΔΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΡΗΜΑΤΙΚΗΝ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Η ΑΞΙΩΣΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΝΤΑΝΤ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΥΣΚΕΨΙΝ ΤΗΣ ΓΕΝΟΥΗΣ – Η ΑΠΟΨΙΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ – ΝΑ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΡΑΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ – Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ

ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΝΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΤΟ ΘΑΝΑΣΙΜΟΝ ΠΛΗΓΜΑ

«ΟΙ Σύμμαχοι είνε ήδη ενήμεροι της τοιαύτης ψυχολογίας του Ελληνικού Λαού και δι’ αυτό έλαβον ήδη τας οριστικάς των αποφάσεις, όπως προβώσι ταχύτατα εις την επίσημον αναγνώρισιν του Βασιλέως Κωνσταντίνου και την αποκατάστασιν των διπλωματικών μετ’ Αυτού σχέσεων. Και την ημέραν εκείνην θα πανηγυρίση ο Ελληνικός Λαός, διότι αύτη θα αποτελέση το επιστέγασμα της αναγνωρίσεως των ευγενών αγώνων του, ενώ συγχρόνως θα δώση το τελευταίον, αλλά και θανάσιμον πλήγμα κατά του Βενιζελισμού»

  • Η ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΣΤΕΨΙΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΨΑΛΛΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ ΑΝΑΓΙΓΝΩΣΕΚΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΜΕ ΑΔΙΑΤΑΡΑΚΤΟΝ ΤΗΝ ΓΑΛΗΝΗΝ ΜΑΣ

«Ο εν ενεργεία Βενιζελισμός –οι ολιγάριθμοι, δηλαδή, νοσταλγοί των ευκλεών χρόνων του Γύπαρη οίτινες παρέμειναν εις την Ελλάδα- κλαίει μεν και οδύρεται εις απταίστως πατριωτικόν τόνον διά την καταστροφήν της Ελλάδος, διδάσκει την ανατροπήν της νομίμου τάξεως πραγμάτων […] Οι μάρτυρες τους οποίους εδημιούργησεν εις την Ελλάδα ο Βενιζελισμός φθάνουν. Δεν χρειάζονται άλλοι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΝΑ ΠΕΣΗ !

«Αλλ’ είναι καιρός πλέον η Κυβέρνησις να συνέλθη. Και εάν αισθάνεται εαυτήν ανίκανον να επανέλθη εις την οδόν της λογικής, αν αισθάνεται αδυναμίαν να εξασφαλίση άλλως εις τον λαόν την ειρήνην, ΝΑ ΠΕΣΗ»

  • ΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΑΙ – Η ΕΝΩΣΙΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΔΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ
  • ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ… ΕΓΓΡΑΦΩΝ
  • ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ. ΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΝΤΩΝ

Εις τον δρόμον Αγκύρας – Καισαρείας – Υπό την φρικώδη συνοδείαν των Τούρκων τζανταρμάδων – Χωρίς χωμί και χωρίς νερό – Η απελπιστική θέσις του κ. Δούβρη – Όπου η ζωή του σώζεται από μίαν χρυσήν λίραν – Εις το Κίρ Σεχίρ – Ο φιλάνθρωπος Τούρκος ιατρός – Προς την Καισάρειαν

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΝΗΟΨΙΩΝ
  • ΕΜΠΟΡΙΟΝ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος