Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι Ρώσοι και πάλι στο επίκεντρο για αναβολικά

Η ουσία τριμεταζιδίνη ανιχνεύτηκε σε αθλήτρια του ομαδικού καλλιτεχνικού πατινάζ και η απονομή μεταλλίων αναβλήθηκε

Η διαμάχη γύρω από έναν έλεγχο απαγορευμένων ουσιών που φέρεται να έγινε τον Δεκέμβριο και που ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο συνεχίζει να καθυστερεί την τελετή των μεταλλίων στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ, το οποίο κέρδισε η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC).

Η ρωσική εφημερίδα RBC Sport έγραψε την Τετάρτη ότι ένα μέλος της ομάδας καλλιτεχνικού πατινάζ της Ρωσικής ομάδας βρέθηκε θετικό στην ουσία τριμεταζιδίνη, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την κατάσταση και μια πηγή στη Ρωσική Ομοσπονδία καλλιτεχνικού πατινάζ.

Όπως αναφέρει η αθλητική αναλύτρια του CNN, Κριστίν Μπρέναν από διασταυρωμένες πηγές η αθλήτρια από ομαδικό πατινάζ της ρωσικής ομάδας που βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία είναι ανήλικη.

Η μόνη ανήλικη στην ομάδα καλλιτεχνικού πατινάζ είναι η 15χρονη σταρ Καμίλα Βαλίεβα, η οποία έγραψε ιστορία στο ομαδικό αγώνισμα αυτή την εβδομάδα ως η πρώτη γυναίκα στο αγώνισμα που πέτυχε τετραπλή περιστροφή σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δεν ανέφερε κανέναν αθλητή σε σχέση με την υπόθεση.

Την Πέμπτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δημοσίευσε ένα βίντεο στο Twitter εκφράζοντας την υποστήριξή της στη Βαλίεβα.

Τι είναι η τριμεταζιδίνη;

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EMA), η τριμεταζιδίνη «είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη κρίσεων στηθάγχης, που είναι ξαφνικοί πόνοι στο στήθος, τη γνάθο και την πλάτη που προκαλούνται από σωματική προσπάθεια, λόγω μειωμένης ροής αίματος στην καρδιά».

Περιλαμβάνεται στον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) για το 2021 στην κατηγορία των «ορμονικών και μεταβολικών ρυθμιστών», μια κατηγορία φαρμάκων που έχουν απαγορευτεί από τον WADA λόγω ενδείξεων αθλητών που τα χρησιμοποιούν για βελτίωση της απόδοσης.

“Αυτή είναι μια επιλογή που σκέφτονται πολλοί για χρήση, γιατί νομίζω ότι πολλές φορές, αθλητές σκέφτονται πως για να βελτιώσουν την απόδοσή τους θα χρησιμοποιούσαν ένα διεγερτικό ή κάτι που θα αύξανε τον καρδιακό ρυθμό ή τον μεταβολισμό τους .”

Η Δρ Ελίζαμπεθ Μάρεϊ, παιδίατρος επείγουσας ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, είπε στο πρόγραμμα Early Start του CNN την Πέμπτη.

«Αυτό που κάνει αυτό το φάρμακο είναι να κάνει την καρδιά να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Δεν αλλάζει πολύ την αρτηριακή πίεση ούτε αλλάζει τον καρδιακό ρυθμό.

Χρησιμοποιώντας αυτή την ουσία, ένας αθλητής δεν θα είχε νευρικούς σπασμούς ούτε θα αισθανόταν απαραίτητα τόσο διαφορετικός , αλλά θεωρητικά θα ήταν σε θέση να αποδώσει σε υψηλότερο επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θα αύξανε την αντοχή του, ενδεχομένως.”

Η πιο διάσημη περίπτωση ντόπινγκ που αφορούσε την τριμεταζιδίνη είναι ο Κινέζος κολυμβητής Sun Yang, ο οποίος τιμωρήθηκε με τρίμηνη αναστολή το 2014 αφού βρέθηκε θετικός στην απαγορευμένη ουσία .

Οι απαγορευμένοι μεταβολικοί ρυθμιστές έχουν χρησιμοποιηθεί από ποδηλάτες, αρσιβαρίστες, πυγμάχους, παλαιστές, σκιέρ και άλλους αθλητές από δεκάδες χώρες, όπως η Ρωσία, η Πολωνία, η Κολομβία, το Βέλγιο και η Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Δρ Murray, η τριμεταζιδίνη δεν χορηγείται κανονικά σε παιδιά «εκτός αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος».

Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα σχολιάσει “εικασίες” σχετικά με την υπόθεση και δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει εάν η τελετή απονομής των μεταλλίων θα πραγματοποιηθεί.

«Προς το παρόν, είναι εικασίες… Πρέπει να περιμένουμε με υπομονή αυτή η υπόθεση να βρει τον δρόμο της προς κάποιου είδους κατάληξη», είπε ο Άνταμς.

Όπως ορίζεται από τους κανόνες της ΔΟΕ κατά του Ντόπινγκ για το Πεκίνο 2022, αυτές τις υποθέσεις όπως και όλες οι περιπτώσεις ντόπινγκ που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα χειρίζεται και θα και θα ανακοινώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ελέγχων (ITA).

Αυτή τη στιγμή, η ITA διερευνά εάν θα εκδώσει «προσωρινή αναστολή», η οποία απαγορεύει προσωρινά σε έναν αθλητή να αγωνίζεται μέχρι να διαπιστωθεί οριστικά το αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ο αθλητής που βρέθηκε θετικός στην απαγορευμένη ουσία κάποια στιγμή θα κληθεί για προκαταρκτική ακρόαση, κατά την οποία η ITA θα ανακοινώσει εάν θα επιβληθεί η προσωρινή αναστολή.

Ο αθλητής και η ομάδα του , στην προκειμένη περίπτωση η Ρωσική ομάδα , μπορούν στη συνέχεια να αμφισβητήσουν την απόφαση στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS).

Το CAS έχει ένα προσωρινό γραφείο που έχει συσταθεί στο Πεκίνο για να χειρίζεται επείγοντα θέματα όπως αυτό, με μια ειδική ομάδα δικαστών που ονομάζεται “CAS Anti-Doping Division” η οποία αποφασίζει για υποθέσεις ντόπινγκ.

Τι απαντά η Ρωσία;

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ συμβούλεψε τους δημοσιογράφους να λαμβάνουν πληροφορίες απευθείας από τη ΔΟΕ.

Και πρόσθεσε: «Το σκάνδαλο δεν ξέσπασε χθες στους Ολυμπιακούς Αγώνες , αλλά γύρω από αυτούς. Το ζήτημα διογκώθηκε από όσους δεν είχαν επαληθευμένες πληροφορίες.

“Όπως συνήθως, μη γνωρίζοντας τις λεπτομέρειες, όλοι άρχισαν να φωνάζουν από μακριά.

Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή την χασμωδία από κραυγές . Η μόνη κύρια πηγή πληροφοριών θα πρέπει να είναι η ΔΟΕ.”

Το CNN επικοινώνησε με τη ρωσική υπηρεσία κατά του ντόπινγκ, τη ρωσική ομοσπονδία καλλιτεχνικού πατινάζ και το CAS για σχολιασμό.

Σε δήλωση που εστάλη στο CNN, η ITA είπε ότι «είναι ενήμερη για τις διάφορες αναφορές μετά την αναβληθείσα τελετή μεταλλίων για τον ομαδικό αγώνα καλλιτεχνικού πατινάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022.

“Οποιαδήποτε ανακοίνωση που σχετίζεται με αυτά τα γεγονότα θα εκδίδεται πάντα δημόσια στον ιστότοπο της ITA και δεν θα σχολιάζεται διαφορετικά. Καμία τέτοια ανακοίνωση δεν έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα.”

Οι Ρώσοι αθλητές δεν μπορούν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες με το όνομα της χώρας και τη σημαία τους λόγω κυρώσεων από τη ΔΟΕ και τον WADA ως αποτέλεσμα της «συστημικής χειραγώγησης» των κανόνων αντιντόπινγκ της χώρας κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Σότσι το 2014.

Τον Φεβρουάριο του 2021, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι αθλητές θα αγωνιστούν ως ουδέτεροι με το ακρωνύμιο ROC στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 και του Πεκίνου 2022.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Τάτσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος