Π. Κόκκαλης στο Πρώτο: Οι Σύνδεσμοι δεν είναι όλοι ίδιοι-Σημαντικό να συλλαμβάνονται και να δικάζονται οι ασκούντες βία (audio)

«Οι Σύνδεσμοι υπάρχουν πριν και μετά από κάθε πρόεδρο, είναι μια δεδομένη δυστυχώς κατάσταση που δεν βολεύει σε κάτι μια ομάδα, πολλές φορές οι ΠΑΕ είναι όμηροι στην δράση αυτών των ομάδων και  δυστυχώς είναι πολύ λίγα αυτά που μπορούν να κάνουν με βάση την  νομοθεσία» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού, Πέτρος Κόκκαλης.

«Οι Σύνδεσμοι υπάρχουν πριν και μετά από κάθε πρόεδρο, είναι μια δεδομένη δυστυχώς κατάσταση που δεν βολεύει σε κάτι μια ομάδα, πολλές φορές οι ΠΑΕ είναι όμηροι στην δράση αυτών των ομάδων και δυστυχώς είναι πολύ λίγα αυτά που μπορούν να κάνουν με βάση την  νομοθεσία» ανέφερε ο κ. Κόκκαλης. Ερωτηθείς αν η λύση θα μπορούσε να είναι το κλείσιμο όλων των Συνδέσμων, επεσήμανε ότι «δεν είναι όλοι οι Σύνδεσμοι το ίδιο, επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί πολλοί Σύνδεσμοι έχουν καταστατικά δικά τους, είναι αναγνωρισμένα Σωματεία από το Πρωτοδικείο και πολλοί Σύνδεσμοι ασκούν αυτό το χόμπυ με καλό τρόπο. Από κει και πέρα οι Σύνδεσμοι που παρανομούν θα πρέπει οπωσδήποτε να κλείνουν, όπως συνέβη εκεί που βρέθηκε το οπλοστάσιο».

Σε σχέση με το αν υπάρχουν σχέσεις μεταξύ οπαδών και ιδιοκτητών, ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε ότι «τέτοιου είδους σχέσεις είναι λάθος. Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικός ο ρόλος της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, είδαμε και στην Αγγλία αλλά και σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αντιμετωπίσει το φαινόμενο της βίας γύρω από τα γήπεδα, ή με αφορμή τα γήπεδα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δικάζονται οι πράξεις φυσικών προσώπων. Οι Α.Ε. δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Είδαμε ότι από τους 11 που ανήκαν στο τάγμα θανάτου στην Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι είχαν εκκρεμοδικίες, είναι γνωστοί στις αρχές. Είναι πολύ σημαντικό η αστυνομία να συλλαμβάνει ανθρώπους που ασκούν βία είτε ατομική αλλά κυρίως όταν είναι οργανωμένη είναι πολύ χρήσιμη η έννοια της συμμορίας προκειμένου να προστατευτούν οι υπόλοιποι».

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, οι έννοιες του φιλάθλου και του οπαδού είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ο φίλαθλος, είπε, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος αθλείται, στηρίζει τον αθλητισμό των νέων παιδιών, κινητοποιεί τοπικές δυνάμεις ώστε να δοθούν δυνατότητες στα παιδιά να μπουν στον αθλητισμό και να γνωρίσουν τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι, του να προσέχουν τον εαυτό τους, το σώμα τους, να ανταγωνίζονται με άμιλλα μέσα στα γήπεδα. «Η οπαδική κατάσταση είναι κάτι τελείως διαφορετικό, όπου κάποιος είναι ένας καταναλωτής ενός αθλητικού προϊόντος και ασχολείται με αυτό ως χόμπι, δεν έχει καμία σχέση με τον φίλαθλο».

Ερωτηθείς εάν τα χρόνια της εμπειρίας του στο ποδόσφαιρο, είχε παρατηρήσει διασυνδέσεις με χώρους ακροδεξιούς ή με τον κόσμο της νύχτας, ο κ. Κόκκαλης εξήγησε πως ακόμα τότε δεν είχε υπάρξει η μεγάλη άνθιση της άκρας δεξιάς, ήταν ακόμα χαμηλά η Χρυσή Αυγή. «Φοβάμαι όμως ότι αυτό σήμερα συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό και είναι ιδιαίτερα προβληματικό. Όσο αφορά στον χώρο της νύχτας, ναι εκεί υπήρχαν διασυνδέσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Στην ανηλεή, επεσήμανε, καταδίωξη των παραβατικών ατόμων σε επίπεδο φυσικού προσώπου, θα πρέπει να επικεντρωθούν οι αρχές. «Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να προστατεύσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο γιατί απ’ ό,τι φαίνεται η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις είναι εξαιρετικά κακή» ανέφερε ο κ. Κόκκαλης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος