Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η απόφαση της επιστροφής Δ. Γούναρη από την πολύμηνη περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, φαίνεται να είναι οριστική. Με την επιστροφή Γούναρη, η αντιπολίτευση ζητάει τη σύγκληση της Εθνοσυνέλευσης, ώστε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τα συμφωνηθέντα. Στη συνάντηση Λόϋδ Τζωρτζ – Πουανκαρέ αναμένεται να συζητηθεί και το Ανατολικό…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΠΑΡΑΘΕΣΙΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΟΔΩΝ

«Ήδη από του παρελθόντος Νοεμβρίου ο Έλλην πρωθυπουργός εξήλθε της εντολής της Εθνικής Συνελεύσεως και εξεχώρησε τα Ελληνικά δίκαια εις την πρωτοβουλίαν ξένων υπολογισμών και συμφερόντων. Ο κ. Δ. Γούναρης εκόμισε την Ελλάδα διά θυσιών και της νίκης δεσμίαν ενώπιον του παγκοσμίου κριτηρίου, δηλών, ότι άνευ όρων αποδέχεται την ειρήνην. Μόνον ηττημένων ικετών προσφυγή ηδύνατο να εμπνεύση τοιαύτην διάθεσιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ

«Οι εμφανιζόμενοι εις την πολιτικήν σκηνήν της Ελλάδος άνδρες δεν έχουν ανάγκην πολλών προσόντων. Όταν έχουν αρκετήν αγυρτείαν και σχετικήν αναίδειαν, ιδρύουν ένα κόμμα. Οι δημοκρατικοί (!) ηκολούθησαν δημοκρατικώτατα την οδόν αυτήν. Εμφανισθέντες δε κατά τας Απόκρεω, εφόρεσαν την δημοκρατικήν μάσκαν. Εν τη προγραμματική των δηλώσει εν μόνον ζήτημα αποτελεί την πολιτικήν των. Το πρόσωπον του Βασιλέως Κωνσταντίνου. Δεν είνε εναντίον της Βασιλείας, αλλ’ εναντίον του Βασιλέως Κωνσταντίνου προσωπικώς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

«Οι ενταύθα παρόντες φιλελεύθεροι πληρεξούσιοι (…) συνέταξαν διαμαρτυρίαν διά την σιγήν της κυβερνήσεως επί της εξελίξεως των εθνικών ζητημάτων και διά την επί τετράμηνον ήδη διακοπήν των εργασιών της συνελεύσεως. […] Άς εννοηθή καλώς. Τα κόμματα έχουν ευθύνας όχι μόνον, όταν ευρίσκωνται εν τη κυβερνήσει, αλλά και εκτός αυτής. Είνε δ’ ιδιαιτέρως βαρείαι αι ευθύναι, όταν πρόκειται περί κόμματος έχοντος ένδοξον ιστορίαν, ως το των Φιλελευθέρων, όπερ ηυτύχησε να προσφέρη τοιαύτας υπερτάτας υπηρεσίας προς την πατρίδα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

ΤΙ ΛΕΓΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ κ. ΔΑΓΚΛΗΣ

ΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ, ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ – Η ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

ΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

  • Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΚΑΙ ΠΟΑΝΚΑΡΕ
  • ΕΡΧΕΤΑΙ Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ;

«Απεφάσισε λοιπόν πράγματι να επανέλθη ο κ. Γούναρης; […] Ο κ. Γούναρης πράγματι να ευρεθή εις Αθήνας μετά οκτώ ημέρας. Ώφειλεν ήδη να είχεν επανέλθει προ πολλού. […] Η φωνή του Έθνους υψούται μεγάλη και επιτακτική υπέρ της επεκτάσεως και παγιώσεως της θέσεως της Ελλάδος εν Μικρασία, ΟΥΧΙ, ΠΟΤΕ, ΕΚΚΕΝΩΣΕΩΣ. […] Εάν είνε αληθές αυτό το οποίον εβεβαίωσεν η Κυβέρνησις, ότι ο κ. Γούναρης θα είνε εν Αθήναις το προσεχές Σάββατον, η Συνέλευσις δέον να προσκληθή από σήμερον διά την αυτήν ημέραν. Άλλως η Κυβέρνησις παίζει ανάλγητος και άφρων την τραγικωτέραν εθνικήν κωμωδίαν, την οποίαν ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΗ ΑΝΕΥ ΑΝΑΒΟΛΗΣ Η ΕΠΕΜΒΑΣΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ
  • ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΛΑΟΝ

«Από της προχθές διακηρύσσουν ότι ευρισκόμεθα πρό Υπουργικής κρίσεως και ότι ο κ. Γούναρης είτε παρητήθη ήδη εκ Λονδίνου, είτε πρόκειται να παραιτηθή μόλις φθάση. Ο Βενιζελισμός, ανατρέψας τας βάσεις της κοινής ηθικής, εξακολουθεί να κακοποιή το δίκαιον και την λογικήν […] Υποστηρίζει συνεχώς την γνώμην, ότι τα συμφέροντα των Κρατών και αι διεθνείς σχέσεις στηρίζονται εις τας προσωπικάς συμπαθείας των ιθυνόντων τας τύχας των Λαών και όχι εις το κοινόν συμφέρον αυτών των Λαών. […] Ουδέν φρέαρ χρυσίου θα είνε ικανόν να πλανήση τας συνειδήσεις και να κατασιγάση την φωνής της δικαίας τιμωρίας των προδοτών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

«Η διαμαρτυρία των Φιλελευθέρων έρχεται να υπενθυμίση και εις την Κυβέρνησιν και εις την Εθνοσυνέλευσιν ότι το εθνικόν ζήτημα δεν είνε εταιρική υπόθεσις του κ. Γούναρη, των συνεργατών και των υποστηρικτών του, ώστε να έχουν το δικαίωμα να το διαχειρίζωνται όπως θέλουν, όπου θέλουν και όταν θέλουν, χωρίς να δίδουν λόγον εις κανέναν. […] Αν εν τούτοις, το κόμμα των Φιλελευθέρων έκαμε και το πολιτικόν και το εθνικόν του καθήκον, γνωρίζομεν τι θα έλθη ως συνέχεια. […] Ο κ. Γούναρης θα έλθη εις την Ελλάδα και θα φύγη από την εξουσίαν, ως να μην είχε συμβή τίποτε. Διατί αυτό δεν το έκαμε πρίν, είνε ζήτημα, με το οποίον θ’ ασχοληθή αργότερα η ιστορία και η πολιτική ηθική»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΚΑΙ ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ

ΘΑ ΣΥΗΖΤΗΘΗ ΚΑΙ Η ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ – ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΗ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ

  • ΝΑ ΕΛΘΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΗ

«Οπωσδήποτε με το καλό να έλθη ο κ. πρωθυπουργός και με το καλό να συνέλθη η Εθνοσυνέλευσις. Κάτι ημπορεί να βγη τώρα πλέον από τα δύο αυτά γεγονότα, ως θα μας δείξη ο προσεχής χρόνος…»

  • ΤΟ ΟΙΚΟΥΜ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΕΝΟΥΑΝ

Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΘΑ ΓΙΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΕ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΗ – ΕΠΙΒΕΒΑΙΟΥΤΑΙ Η ΕΙΔΗΣΙΣ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ

  • ΑΥΤΑ ΕΙΝΕ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

«Τι άλλο παρά ένας ρεαλισμός, ωμός και σκέτος, είνε σήμερα όλη η ζωή; Τι συμπέρασμα όμως βγαίνει από αυτό; Ότι τα ολοκαίνουρια και ολόφρεσκα πλάσματα που τώρα βγαίνουν στη ζωή δεν ζητούν τίποτε καλλύτερον παρά να τσαλακωθούν και να στραπατσαρισθούν μέσα εις αυτήν. Και μάλιστα όσο το δυνατόν ταχύτερα. Αυτό το τσαλάκωμα, αυτό το στραπατσάρισμα, είνε η ευδαιμονία που ζητούν. Και όσον βιαιότερον είνε τόσω το καλύτερον. Αυτά είνε τα κορίτσια. Αυτή είνε η ζωή. Και αν σας αρέσει»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ

«Ο κ. Γούναρης αναχωρών αύριον εκ Λονδίνου θα διέλθη εκ Παρισίων και θα κατευθυνθή εις Ρώμην, όπου θα παραμείνη 2-3 ημέρας. Εάν δε παραγματοποιηθή αύριον η εκ Λονδίνου αναχώρησις, υπολογίζεται ότι ο κ. Γούναρης θα ευρίσκεται ενταύθα μετά 10 ημέρας. Η Εθνοσυνέλευσις θα συνέλθη αμέσως άμα τη επανόδω του κ. Γούναρη καλουμένων εγκαίρως των πληρεξουσίων»

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ‘’ΕΣΠΟΥΑΡ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • Ο ΘΕΟΣ ΣΩΖΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !

ΦΑΝΕΡΟΙ ΚΑΙ ΚΡΥΦΟΙ ΕΧΘΡΟΙ – ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΑΓΓΛΟΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ

«Σας πολεμεί σήμερον όλος ο κόσμος και ουδείς, εκ των δυναμένων να σας βοηθήσουν, δεικνύει και την παραμικράν διάθεσιν προς τούτο. Εκάματε μεγάλα λάθη. Και πρό παντός εις την Κοινήν Γνώμην της Αγγλίας, απωλέσατε την φήμην του ευφυούς λαού, ήτις επεκράτει. Πρό παντός κετέστητε ανίκανοι ν’ αντιληφθήτε ποίοι σας καταπολεμούν διά να βοηθήσετε εκείνους οι οποίοι θα είχον την καλήν διάθεσιν ν’ αντιδράσουν κατά των πολεμούντων τα ζητήματά σας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΣ

«Διεξάγεται όντως σήμερον παρά την Μάγχην η προκριματική μονομαχία μεταξύ δύο ισχυρών πολιτικών προσωπικοτήτων, αι οποίαι αντιπροσωπεύουν μέγιστα αντίθετα συμφέροντα δύο μεγάλων εθνών. Από την έκβασιν των σημερινών συνδιαλέξεων θα κριθή ουδέν ολιγώτερον ή αυτό το μέλλον των Αγγλογαλλικών σχέσεων – συνεπώς, της ευρωπαϊκής ησυχίας. […] Διά τούτο, ουδεμία ηδύνατο να υπάρξη αμφιβολία, ότι θα συζητηθή κατά την συνάντησιν ταύτην και το Ανατολικόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΑΣ ΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΝ
  • ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝ ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΝ ΜΑΣ

«Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι ο Ελληνικός Λαός. Και διά να έχουν τον Ελληνικόν Λαόν με το μέρος των, πρέπει να είνε φίλοι με τον Βασιλέα Κωνσταντίνον. Ιδού, λοιπόν, εις ποίους ογκολίθους λογικής στηρίζομεν την πεποίθησίν μας ότι οι Σύμμαχοι τάχιστα, ταχύτερον μάλιστα παρ’ ό,τι φαντάζονται και οι μανιωδέστεροι φίλοι του Νομίμου της Χώρας Καθεστώτος, θα προβούν εις την αναγνώρισιν του Βασιλέως Κωνσταντίνου και την αποκατάστασιν των μετ’ Αυτού ομαλών διπλωματικών των σχέσεων, ήτις αποκατάστασις θα καταφέρη το θανάσιμον κατά του Βενιζέλου πλήγμα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Ο ΜΠΕΚΗΡ ΣΑΜΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΘΥΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΤΕΥΞΙΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ – ΟΙ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΙ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΙΝ !

«Ως γνωστόν την πλειονοψηφίαν εν τη Εθνοσυνελεύσει αποτελούν οι αδιάλλακτοι οίτινες υποστηρίζουσι την άποψιν όπως εξακολουθήση ο αγών μέχρι τελείας παραδοχής του Εθνικού όρκου. Η διαφορά αντιλήψεως και γνωμών μεταξύ των μελών της Εθνοσυνελεύσεως η οποία ήρχισε να λαμβάνη διαστάσεις πρό πάντων μετά την επιστροφήν εξ Ευρώπης του Μπεκήρ Σαμή βέη, γίνεται αφορμή λυπηρών αντεγκλήσεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ
  • ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ. Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
  • ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ. ΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΝΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΓΟΡΑ ΝΑΥΛΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος