Καστίγια και Λεόν: Νίκη του Λαϊκού κόμματος αλλά όμηρος στα χέρια της ακροδεξιάς που κατάφερε εντυπωσιακό αποτέλεσμα

Οι πρόωρες εκλογές στην Αυτονομία της Καστίγια και Λεόν, ανέδειξαν χθες βράδυ νικητή το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα. Η νίκη του όμως θεωρείται”πύρρειος” καθώς δεν κατάφερε απόλυτη πλειοψηφία και για να μπορέσει να κυβερνήσει εξαρτάται αποκλειστικά από την ακροδεξιά Βοξ.
Το Λαϊκό κόμμα επεδίωκε την απόλυτη πλειοψηφία αλλά δεν τα κατάφερε με τις 31 έδρες που εξασφάλισε (για την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 44) και ποσοστό 31,43%.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το βράδυ της Κυριακής ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Βοξ ζήτησε αμέσως την αντιπροεδρία της τοπικής κυβέρνησης μετά το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που κατάφερε. Από μία έδρα στις εκλογές του 2019 κατέκτησε χθες 13 έδρες και αυτό την ορίζει τρίτο κόμμα και ρυθμιστή των εξελίξεων με ποσοστό 17,64%.

Οι Σοσιαλιστές κατέλαβαν την δεύτερη θέση με 28 έδρες και ποσοστό 30,05% ενώ οι φιλελεύθεροι Θιουδαδάνος καταποντίστηκαν αφού έχασαν 11 έδρες και εξασφάλισαν μόνο μία.

Την αυτονομία της Καστίγια και Λεόν κυβερνούσε το Λαϊκό Κόμμα σε συνεργασία με τους φιλελεύθερους Θιουδαδάνος. Όμως το Λαϊκό Κόμμα φοβούμενο πρόταση μομφής των Θιουδαδάνος προκήρυξε πρόωρες εκλογές ελπίζοντας στην απόλυτη πλειοψηφία που όμως δεν κατάφερε. Επιθυμία του τοπικού ηγέτη είναι να ξεκινήσει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις όμως είναι ξεκάθαρο ότι για να σχηματίσει κυβέρνηση εξαρτάται από την ακροδεξιά.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται σημαντικές καθώς αποτελούν τον προπομπό για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές το 2023 και τα ισπανικά ΜΜΕ ασχολούνται αποκλειστικά με αυτές.

Μαδρίτη/Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος