Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η δολοφονία του διευθυντή της εφημερίδας ‘’Ελεύθερος Τύπος’’, δολοφονία πολιτική, ενώ ο Γούναρης φθάνει στην Ελλάδα μετά την πολύμηνη παραμονή του στο εξωτερικό, είναι ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΔΙΑΤΙ ΕΠΙΣΤΕΥΣΑΜΕΝ ΕΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΙΝ

«Ο κ. πρωθυπουργός έχει ίσον προς πάντα Έλληνα πολίτην πατριωτισμόν. Άς πράξη κατά τας υπαγορεύσεις της συνειδήσεώς του μη λησμονών, ότι διά τους κυβερνώντας τας τύχας των λαών πρώτος όρος ηθικής αποβαίνει να χωρίζωσι την φιλαυτίαν ή το πείσμά των από την ρύθμισιν της τύχης του κράτους ούτινος διαχειρίζονται υπευθύνως τας υποθέσεις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

«Ο κ. Πρωθυπουργός άμα επανελθών εξ Ευρώπης έλαβε την κυριωτέραν απόδειξιν της αναξιότητος εκείνων εις ους ενεπιστεύθη κατά την μακράν απουσίαν του την διακυβέρνησιν της χώρας, αλλά και της ιδίας ακόμη αναξιότητος. Έλαβε την απόδειξιν ότι η εμπιστοσύνη προς τας νομίμους εξουσίας εκλονίσθη. Ότι το έγκλημα κατήντησε να θεωρήται ως το μοναδικώς τελέσφορον όπλον διά την διεξαγωγήν των πολιτικών αγώνων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΒΑΦΑΚΗΣ

«Θρηνούμεν τον επιφανέστατον συνάδελφον, τον υπερήφανον σημαιοφόρον της Ιδέας, τον επιβλητικόν ερμηνευτήν της Αληθείας. Και θρηνούμεν επίσης τον τόπον μας, επί του οποίου εγκολάπτεται πάλιν το στίγμα της πολιτικής δολοφονίας. Θρηνούμεν διά τον τόπον μας, επί του οποίου τυφλός και κακούργος φανατισμός εξαπολύει την αιματηράν πλέον και αμείλικτον εμφύλιον αντίθεσιν, ης ουδέν φοβερώτερον και καταστρεπτικώτερον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΑΝΑΝΔΡΩΣ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΝΥΚΤΑ ΕΝΕΔΡΕΥΟΝΤΕΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΝ ΤΟΥ ‘’ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ’’ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΒΑΦΑΚΗΝ

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΒΑΦΑΚΗΣ ΕΠΕΣΕΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΠΑΛΞΕΩΝ

  • Ο ΚΕΜΑΛΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΙΝ ΔΙΑ ΝΑ ΝΑ ΑΠΑΝΑΛΑΒΗ ΤΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Το τελευταίον άρθρον του ανάνδρος δολοφονηθέντος πολυκλαύστου Διευθυντού μας ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΒΑΦΑΚΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΙ ΝΥΚΤΕΡΙΝΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

ΕΠΙ ΤΗ ΕΠΑΝΟΔΩ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

«Ευτυχώς δεν εξαρτάται από τον κ. Γούναρην, ουδέ από κανένα άλλον λιπόψυχον πολιτικόν να συντρίψη την Ελλάδα. Διαχειρισθείς καθ’ ον τρόπον διεχειρίσθη διπλωματικώς τα εθνικά ζητήματα ο κ. Γούναρης, και εκθέσας εις διπλωματικήν ταπείνωσιν και εις διπλωματικούς κινδύνους την Ελλάδα, ενήργει μόνον δι’ ίδιον λογαριασμόν, ηρμήνευσε μόνον την προσωπικήν του γνώμην. […] Ήτο ο παραβάτης της Εθνικής Εντολής. […] Ακούσατε την φωνήν των αδαμάστων μαχητών του Μετώπου (….) ακούσατε την φωνήν ολοκλήρου του Έθνους, όπερ ένθουν και αποφασιστικόν, εν πλήρει επιγνώσει της καταστάσεως, βοά προς όλους : Η ΕΛΛΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΑΛΥΤΡΩΤΟΣ, ΕΙΝΕ ΕΤΟΙΜΗ Ν’ ΑΠΟΘΑΝΗ, ΔΙΑ ΝΑ ΖΗΣΗ ΤΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΚΑΙ ΑΛΛΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΕΝ ΙΤΑΛΙΑ

ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Σώφρων, μεμετρημένος, καθαρός, διαυγής, σαφής εις τας δηλώσεις του αυτού ο κ. Γούναρης θέτει ενώπιον του Ελληνικού Λαού τα πράγματα ως έχουσιν, ως εξειλίχθησαν και ως διεμορφώθησαν κατόπιν των γεγονότων του παγκοσμίου πολέμου, και κατόπιν της εσφαλμένης διαχειρίσεως των προκατόχων […] Η σφοδρά επίθεσις κατά του κ. Πρωθυπουργού και του έργου αυτού εν Ευρώπη, αποβλέπει εις την ανατροπήν της Κυβερνήσεως. […] Παραίτησις της Κυβερνήσεως δεν δύναται να νοηθή, ως επανειλημμένως διετυπώσαμεν τούτο, και αι δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού επί του ζητήματος τούτου είναι σαφέσταται»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

«Αλλ’ εκείνοι, τους οποίους βαρύνει το έγκλημα το στυγερόν, λησμονούν μίαν ιστορικήν αλήθειαν, η οποία φαίνεται ότι έχει την αρχήν της υπεράνω του κόσμου τούτου. Το δικαίωμα της ζωής είνε ιερόν. Όλα τα αδικήματα είνε δυνατόν να λησμονηθούν, να περιγραφούν. Το αίμα έχει ιδικήν του φωνήν τρομεράν και αθάνατον. Αυτό δεν το υπελόγισαν οι χθεσινοί σκοτεινοί δολοφόνοι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΝΕΟΝ ΣΤΥΓΕΡΟΝ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ – ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΝΥΚΤΑ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΒΑΦΑΚΗΣ
  • ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ; Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΓΑΛΛΙΚΑΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΙΝ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΣΙΝ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ
  • ΕΡΧΕΤΑΙ…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΕΠΙ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ

«Στίγμα αληθές εις πάντας ημάς ανεξαιρέτως εγκολαπτόμενον αποτελεί η τρομερά δολοφονία. Και από του στίγματος τούτου ένα μόνον τρόπον εξιλεώσεως γνωρίζομεν. Την ταχίστην ανεύρεσιν και παραδειγματικήν τιμωρίαν του δολοφόνου. Ας ληφθή και ας εφαρμοσθή πάν δυνατόν μέσον βίας όπως κατορθωθή τούτο. Άλλως το στίγμα τούτο θα εγκολαφθή επί του μετώπου πάντων ημών ανεξαιρέτως και το άδικον έγκλημα θα βαρύνη τας καρδίας μας εσαεί»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ

«Αύριον την 10ην πρωϊνήν θα συνέλθη το Υπουργικόν Συμβούλιον εν ολομελεία, ίνα ακούση του Πρωθυπουργού εκθέτοντος, τα αποτελέσματα του υπερτετραμήνου ταξειδίου και τας ελπίδας ας τρέφει διά τα Εθνικά ζητήματα και το οικονομικόν τοιούτον»

  • ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ
  • Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗ ΧΘΕΣ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ‘’ΕΛΕΥΘ. ΤΥΠΟΥ’’
  • ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

«Η ‘’Έλλη’’ τότε έφερε νικητήν και τροπαιούχον τον Πρωθυπουργόν της Ελλάδος, ο οποίος εκόμιζεν εις το Άστυ τον χάρτην της ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, τον οποίον είχε λάβει από τας χείρας των ελλανοδικών εις το Συνέδριον του Σαν-Ρέμο. Το ίδιο καράβι έφερε χθες άλλον Πρωθυπουργόν της Ελλάδος, ο οποίος κομίζει τον χάρτην μιάς ΑΛΛΟΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Της ποίας;…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΜΕΘΑΥΡΙΑΝΗ ΨΗΦΟΣ

«Ας αφεθούν κατά μέρος αι κομματικαί προετοιμασίαι διά την επικειμένην ψηφοφορίαν. Η ψήφος της Εθνοσυνελεύσεως πρέπει να είναι ψήφος εθνικής αποφάσεως. Εφ’ όσον λέγεται σώμα κυρίαρχον, εκ του οποίου πηγάζει κατά συνέπειαν πάσα κρατική υπόστασις»

  • ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟΝ ΕΓΚΛΗΜΑ

«Οι πολιτικοί αγώνες δύνανται να είναι όσον ενδέχεται οξείς. Οξύνονται πάντοτε κατά τας κρισίμους και δυσχερείς στιγμάς της πολιτικής των εθνών ιστορίας. […] Τίθεται, όμως, από της νυκτός της χθές, εν αμείλικτον ερώτημα προ παντός ευσυνειδήτου πολίτου : Έως πότε η ατυχής αύτη Χώρα θα είναι έρμαιον των παθών και της τυφλώσεως ασυνειδήτων φανατικών; Και έως πότε το Κράτος θα παραμένη ανίσχυρον, όπως επιβληθή κατά παντός φανατιζομένου ότι δύναται να τοποθετήση τον νόμον της ατομικής του αυθαιρεσίας εις την κάννην όπλου δολοφονικού;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΑΣ ΑΝΑΜΕΙΝΩΜΕΝ ΤΑΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Πρόκειται να θέση δε εν τέλει ενώπιον του Ελληνικού Λαού τα πράγματα ως έχουσι και να ζητήση και την γνώμην και την απόφασιν του Έθνους. Πρόκειται να ανακοινώση την αλήθειαν και να εκθέση την αλήθειαν ο κ. Πρωθυπουργός, διότι η αλήθεια φωτίζει τον Λαόν και ορθολογίζει τους πολίτας και οδηγεί εις την λήψιν αποφάσεων και ψυχραίμων και σταθερών, ενώ το ψεύδος δημιουργεί πλάνας ολεθρίας και παρασύρει εις αποφάσεις και ατυχείς και λίαν επικινδύνους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ

  • ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Αλλ’ ο κ. Πρωθυπουργός διετύπωσε και μίαν κατηγορίαν. Και η κατηγορία αύτη είνε απερίστροφος. Είνε σαφής. Οι άνθρωποι, είπεν, οίτινες εδημιούργησαν την κατάστασιν την οποίαν πρόκειται να εκκαθαρίσωμεν ουδέν παραλείπουν διά να παρεμβάλλουν προσκόμματα εις το έργον της κυβερνήσεως. Αυτοί είνε οι δυσχεραίνοντες έτι μάλλον την κατάστασιν. Αυτοί είνε οι σπορείς των ζιζανίων. Αυτοί οι διαιρέται του Γένους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΝ ΤΩ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ

ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟΝ ΚΟΜΜΑ (ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΝ) ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΝ ΛΑΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Το Κόμμα μας διακηρύσσει, ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την κρίσιν, παρά μόνον η κατάπαυσις του πολέμου και η άμεσος ειρήνη καθώς και η διάλυσις της Εθνοσυνελεύσεως, η οποία διά της στάσεώς της απαεδείχθη αντίθετος προς την εντολήν την οποίαν έλαβε. Ο λαός δεν δέχεται άλλην λύσιν της κρίσεως. Όλαι αι προσπάθειαι της Εργατικής τάξεως και των λαϊκών μαζών πρέπει να συγκεντρωθούν εις το σύνθημα : Άμεσος Ειρήνη. Ελευθερία. – Διάλυσις της Εθνοσυνελεύσεως – Ζήτω η Εργατική τάξις της Ελλάδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΦΘΑΣΕ ΤΟ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΝ
  • ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΟΝΙΣΤΡΑΣ

«Η παρουσία του κ. Γούναρη όσον ολιγοήμερος και αν είνε, ήτο απαραίτητος, δύναται δε να καταστή και χρήσιμος. Διότι έρχεται να προσδώση νέας ηθικάς δυνάμεις εις τον εν προσδοκία εξαντλούμενον λαόν, αλλά κυρίως διά να αντλήση εκ του λαού δυνάμεις, όπως τας χρησιμοποιήση εν τη συνεχιζομένη εν Ευρώπη πάλη του εθνικού μας ζητήματος»

  • ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ – ΑΙ ΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΝΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΣ ΤΟ ΕΛΠΙΣΩΜΕΝ

«Η πορεία της κυβερνήσεως, όπως και των πληρεξουσίων διαγράφεται τόσον σαφώς υπό των τωρινών κρισίμων περιστάσεων, ώστε δεν ελπίζομεν απλώς, αλλά και πιστεύωμεν ότι δεν θα είνε διαφορετική της εμπιστοσύνης με την οποίαν τους ετίμησεν η Πατρίς»

  • Η ΚΙΝΗΣΙΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος