Μπέρμποκ – Λε ντριάν στο Βερολίνο – Άμεση αντίδραση πυγμής και αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ουκρανία

Μήνυμα ενιαίου μετώπου μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού στην απάντηση της Ευρώπης και της Δύσης στη ρωσική επιθετικότητα έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας.

Βερολίνο, 2022-02-23, Γιώργος Παππάς

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνου, η Αναλένα Μπέρμποκ και ο Ζαν Ιβ λε Λεντριάν, υπογράμμισαν την αποφασιστικότητα και την ταχύτητα, με την οποία η ΕΕ αντέδρασε με κυρώσεις στην αναγνώριση από τον Ρώσο πρόεδρο της ανεξαρτησίας των ουκρανικών επαρχιών Ντόμπας και Λουγκάνσκ.

Η Αναλένα Μπέρμποκ είπε ότι είναι ένα στοχευμένο πακέτο σκληρών κυρώσεων εις βάρος τραπεζών αλλά και προσώπων που εμπλέκονται στην απόφαση της Μόσχας. Το πακέτο αυτό «μπορεί να συμπληρωθεί και να επεκταθεί ανά πάσα στιγμή», ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης.

Για την απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει τον ρωσο-γερμανικό αγωγό Nord Stream 2, η Μπέρμποκ είπε ότι «ήταν σημαντικό για την γερμανική κυβέρνηση να πάρει αμέσως την απόφαση και να δείξει καθαρά τις συνέπειες της απόφασης της Μόσχας».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, λε Ντριάν, κατηγόρησε τον Πούτιν για «αναθεωρητισμό», και ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και το γερμανό καγκελάριο Σολτς. Εκτίμησε ότι με τον Πούτιν «όλα είναι πιθανά, ακόμα και το χειρότερο σενάριο». Το πρώτο πακέτο κυρώσεων τίθενται άμεσα, από σήμερα σε ισχύ και χαρακτήρισε σημαντικό ότι συμπεριλαμβάνονται πρόσωπα που συμμετείχαν στην απόφαση, «τα μέλη της Ντούμα θα έχουν πλέον δυσκολίες», είπε ο Λε Ντριάν προαναγγέλλοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα.

Η ΕΕ αντέδρασε με πυγμή αποφασίζοντας τις κυρώσεις εντός 24ων ωρών και αλληλεγγύης στην Ουκρανία, είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, η ενότητα των 27 εκφράστηκε με την ομόφωνη έγκριση των κυρώσεων.

Η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχεται την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, «η Ρωσία είναι απομονωμένη», διαπίστωσε η Μπέρμποκ.

Ταυτόχρονα, και οι δύο υπουργοί τόνισαν την ετοιμότητα διαλόγου. «Το απλωμένο χέρι είναι ακόμα εδώ», είπε ο Λεντριάν. Και η Μπέρμποκ τόνισε την «ετοιμότητα διαλόγου ανά πάσα στιγμή, για να περιφρουρήσουμε την ειρήνη στην Ευρώπη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος