Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βόλου: Θα κλείσουν επιχειρήσεις – Χρειάζονται στοχευμένα μέτρα

Array

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου την κατάσταση στην αγορά, ενώ οι εκπτώσεις που ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα δεν προσέφεραν σημαντική ανάσα στους εμπόρους.

Αρκετά είναι τα καταστήματα που είναι άγνωστο αν αντέξουν μέχρι το καλοκαίρι ευελπιστώντας σε μία ανάκαμψη λόγω και του τουρισμού. “Σίγουρα κάποιοι θα κλείσουν ενώ και οι αλυσίδες δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση. Ήδη γνωρίζω για δύο μεγάλες αλυσίδες που ετοιμάζονται για στάση πληρωμών”, ανέφερε ο κ. Οντόπουλος. Επιπλέον και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών σε επίπεδο Θεσσαλίας, Απόστολος Τσακανίκας, ανέφερε ότι πολλοί παραγωγοί έχουν παραδώσει τις άδειές τους, καθώς δεν μπορούν πλέον να αντέξουν το κόστος παραγωγής.

“Είναι η δυσκολότερη χρονιά εδώ και χρόνια, ακόμη και από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Φαντάζομαι, όσο και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, ότι στον πόλεμο περισσότερη δουλειά είχαν οι έμποροι. Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, τα βασικά είδη διατροφής, τα καύσιμα, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση. Και με τις οικονομικές πληγές της πανδημίας να είναι ακόμη ανοιχτές. Οι εκπτώσεις δεν βοήθησαν, ούτε καν τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης που παραδοσιακά δουλεύουν αυτή την περίοδο. Καταστήματα με μεγάλη εμπορική ιστορία στη πόλη έκαναν μηδενικές πωλήσεις πολλές ημέρες”, ανέφερε ο κ. Οντόπουλος.

Το θέμα των ανατιμήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου. Ο κ. Οντόπουλος επισήμανε ότι θα γίνει συνάντηση με τους βουλευτές του νομού για να ενημερωθούν για την κατάσταση στην αγορά. “Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μία παγκόσμια κρίση, όμως μπορούν να γίνουν στοχευμένες κινήσεις για βελτίωση των συνθηκών στην αγορά. Προσανατολιζόμαστε να ζητήσουμε κάποια επιδότηση μέσω προγραμμάτων όπως για παράδειγμα το ΑΝΑΣΑ2 που δεν θα χρειαστεί να επιστραφεί. Το θέμα είναι να αντέξουμε να φθάσουμε στο καλοκαίρι όπου ελπίζουμε τα πράγματα να είναι καλύτερα. Φυσικά μας προβληματίζει ο πόλεμος που ξεκίνησε στην Ουκρανία και η ψυχολογία όλων δεν είναι η καλύτερη”.

Παραδίδουν τις άδειες οι παραγωγοί λαϊκών αγορών

Εδώ και δύο χρόνια ο κ. Τσακανίκας αναφέρεται στο γεγονός ότι το κόστος παραγωγής σταδιακά αυξάνονταν και το εισόδημα των παραγωγών μειώνονταν. “Ήδη μειώσαμε την παραγωγή, ενώ από καιρό έχει σταματήσει και η πίστωση γεωπόνων και άλλων προμηθευτών για την προμήθεια σπόρων ή φυτοφαρμάκων. Με την πανδημία για μεγάλο χρονικό διάστημα, δουλεύαμε οι μισοί και πολλά προϊόντα μας τα πετάξαμε. Ήταν λογικό κάποιοι να μην αντέξουν. Είναι δυνατόν να πληρώνουμε 24% ΦΠΑ για πρώτες ύλες, έλεος! . Οι κυβερνώντες γνωρίζουν ποιοι είμαστε κατά κατ’ επάγγελμα αγρότες, υπάρχει μητρώο. Καλούμαστε να πληρώσουμε και υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και ρήτρα αναπροσαρμογής για να προχωρήσει το πρόγραμμα παραγωγής πράσινης ενέργειας. Έφτασαν τα μπρόκολα να έχουν 3,5 ευρώ στο σούπερ μάρκετ και εμείς να πουλάμε 1,5 ή 2ευρώ. Αν τελικά μας εξαφανίσουν και όλα εισάγονται, τότε και συνάλλαγμα έξω θα βγαίνει και εμείς θα τα πληρώνουμε πανάκριβα και αμφιβόλου ποιότητας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος