ΕΚ: Δυναμική δράση ενάντια στην αύξηση του κόστους της ενέργειας και χειραγώγηση της τιμής του φυσικού αερίου

Τις στρατηγικές για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της χειραγώγησης στην αγορά του φυσικού αέριο θα συζητήσουν σήμερα το απόγευμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αρμόδια επίτροπο Κάντρι Σιμπσον τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έπειτα από τις πρώτες ανακοινώσεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι.

Οι λόγοι των αυξήσεων

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου οφείλεται στη δυναμική της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης, που επιδεινώθηκε από παράγοντες που συνδέονται με την πανδημία και τις γεωπολιτικές εντάσεις, σε συνδυασμό με λιγότερες από τις αναμενόμενες εισαγωγές στην Ευρώπη, ειδικά από τη Ρωσία. Αυτό οδήγησε στην αποθήκευση φυσικού αερίου σε χαμηλότερα από τα μέσα επίπεδα και σε υψηλότερες τιμές ενέργειας, με αποτέλεσμα επίσης την αύξηση των ρυθμών πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στα κράτη μέλη πρόσθετη καθοδήγηση, επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητα ρύθμισης των τιμών σε εξαιρετικές περιστάσεις και ορίζοντας πώς τα κράτη μέλη μπορούν να αναδιανέμουν τα έσοδα από τα υψηλά κέρδη του ενεργειακού τομέα και την εμπορία εκπομπών στους καταναλωτές.

Οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις προσφέρουν επίσης στα κράτη μέλη επιλογές να παρέχουν βραχυπρόθεσμη στήριξη σε εταιρείες που πλήττονται από υψηλές τιμές ενέργειας και να συμβάλλουν στη μείωση της έκθεσής τους στην αστάθεια των τιμών της ενέργειας μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.

Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη σχετικά με τις ανάγκες και το πεδίο εφαρμογής ενός νέου προσωρινού πλαισίου κρίσεων για τις κρατικές ενισχύσεις για τη χορήγηση ενισχύσεων σε εταιρείες που επλήγησαν από την κρίση, ιδίως σε εκείνες που αντιμετωπίζουν υψηλό ενεργειακό κόστος.

Νομοθετική πρόταση τον Απρίλιο

Η Επιτροπή σκοπεύει επιπλέον να υποβάλει έως τον Απρίλιο μια νομοθετική πρόταση που απαιτεί την πλήρωση της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ έως τουλάχιστον το 90% της χωρητικότητάς της έως την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους. Παράλληλα συνεχίζεται η έρευνά στην αγορά φυσικού αερίου για πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού από φορείς εκμετάλλευσης, ιδίως την Gazprom.

Για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις πιθανές επιλογές με έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της μεταδοτικής επίδρασης των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως π.χ με προσωρινά όρια τιμών.

Θα αξιολογήσει επίσης επιλογές για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη την τελική έκθεση του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας ACER.

Το σχέδιο REPowerEU

Η σταδιακή κατάργηση της εξάρτησής από τα ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία, όπως τονίζει η επιτροπή, μπορεί να γίνει πολύ πριν από το 2030. Για να γίνει αυτό, η Επιτροπή προτείνει την ανάπτυξη ενός σχεδίου REPowerEU που θα αυξήσει την ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος σε όλη την ΕΕ με βάση δύο πυλώνες.

Πρώτα από όλα με την διαφοροποίηση προμήθειας αερίου, μέσω υψηλότερων εισαγωγών LNG και αγωγών από μη Ρώσους προμηθευτές και κατά δεύτερον με μεγαλύτερο όγκο παραγωγής και εισαγωγών βιομεθανίου και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου, μειώνοντας ταχύτερα τη χρήση ορυκτών καυσίμων στα σπίτια, τα κτίρια, τη βιομηχανία και το ηλεκτρικό σύστημα, ενισχύοντας την ενεργειακή απόδοση, αυξάνοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτροδότηση και αντιμετωπίζοντας τα σημεία συμφόρησης στις υποδομές.

Εφαρμογή των προτάσεων «Fit for 55»

Η πλήρης εφαρμογή των προτάσεων «Fit for 55» της Επιτροπής θα μείωνε ήδη τα ετήσια αποτύπωμα κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 30%, που ισοδυναμεί με 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2030. Με τα μέτρα στο σχέδιο REPowerEU, θα μπορούσε να αφαιρεθεί σταδιακά τουλάχιστον 155 bcm χρήσης ορυκτών αερίων, που ισοδυναμεί με τον όγκο που εισάγεται από τη Ρωσία το 2021. Σχεδόν τα δύο τρίτα αυτής της μείωσης μπορούν να επιτευχθούν εντός ενός έτους, τερματίζοντας την υπερβολική εξάρτηση της ΕΕ από έναν μόνο προμηθευτή.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε στις 13 Οκτωβρίου ανακοίνωση σχετικά με τις τιμές της ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει μια «εργαλειοθήκη» την οποία η ΕΕ και τα κράτη μέλη της μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν τον άμεσο αντίκτυπο της παρούσας αύξησης των τιμών. Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών στη σύνοδο της ολομέλειας στις 6 Οκτωβρίου και σε συζήτηση στις 20 Οκτωβρίου πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2021.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος