Το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Eυδοξία Λυμπέρη

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Υπουργός Επιχειρήσεων Κουάσι Κουάρτενγκ επιβεβαίωσε με αναρτήσεις του στο τουίτερ την είδηση.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου έως το τέλος του 2022.

«Αυτή η μετάβαση θα δώσει στην αγορά, τις επιχειρήσεις και τις αλυσίδες εφοδιασμού περισσότερο από αρκετό χρόνο για να αντικαταστήσουν τις ρωσικές εισαγωγές – οι οποίες αποτελούν το 8% της ζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτό το έτος για να εξασφαλίσουν μια ομαλή μετάβαση, ώστε να μην επηρεαστούν οι καταναλωτές.

«Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί επίσης με εταιρείες μέσω μιας νέας Ομάδας Εργασίας για το Πετρέλαιο για να τις υποστηρίξει ώστε να κάνουν χρήση αυτής της περιόδου για την εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, καθώς και σημαντικά αποθέματα.

«Πέρα από τη Ρωσία, η συντριπτική πλειοψηφία των εισαγωγών μας προέρχεται από αξιόπιστους εταίρους όπως οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και ο Κόλπος (Περσικός).

«Θα συνεργαστούμε μαζί τους φέτος για να εξασφαλίσουμε περαιτέρω προμήθειες.

Η αγορά έχει ήδη αρχίσει να εξοστρακίζει το ρωσικό πετρέλαιο, με σχεδόν το 70% αυτού επί του παρόντος να μην μπορεί να βρει αγοραστή.

«Τέλος, ενώ το ΗΒ δεν εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο – αποτελεί το 4% της προμήθειας μας – διερευνώ τις επιλογές για να τελειώσει και αυτό εντελώς».

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κάνει μια ανακοίνωση σήμερα το απόγευμα για την απαγόρευση, αλλά δεν αναμένεται να παρουσιάσει σχέδια για τον απογαλακτισμό του Ηνωμένου Βασιλείου από το ρωσικό φυσικό αέριο, αναφέρουν βρετανικά μέσα.

Η Βρετανία όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες που προηγήθηκαν στην απαγόρευση, δεν είναι βαριά εξαρτώμενη από την Ρωσία στο πετρέλαιο. 

Μόνο το 13% των εισαγωγών πετρελαίου του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν από τη Ρωσία το 2020.

Η είδηση ότι ο Πρωθυπουργός Τζόνσον επρόκειτο να κάνει την ανακοίνωση για το δραστικό μέτρο στο πλαίσιο των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, αναφέρθηκε αρχικά από το Politico, το οποίο επικαλέστηκε τρεις αξιωματούχους του Whitehall.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος