Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Μαρτίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Ενώ η Ελλάδα, αποδεχόμενη την προτεινόμενη από τους Συμμάχους ανακωχή, φαίνεται διατεθειμένη να επιδείξει για μία ακόμη φορά καλή θέληση, ο Κεμάλ ‘’ο ηττημένος εμφανίζεται προβάλλων όρους, ως να ήτο νικητής’’ . Να μην τεθεί θέμα Θράκης φέρεται να ζητάει η Ελλάδα, η οποία ωστόσο έχει αποδεχθεί την εκκένωση της Σμύρνης από τα ελληνικά στρατεύματα…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Μαρτίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΩΧΗΣ

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΣ – ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Μαρτίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΩΧΗΝ
  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ – Η ΕΛΛΑΣ ΕΔΕΧΘΗ ΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ;

ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΩΡΖΟΝ. Η ΑΓΓΛΙΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Ο λόρδος Κώρζον ομιλών εν τη διασκέψει των υπουργών, εδήλωσεν ότι η Ελληνική Κυβέρνησις εδέχθη την μεσολάβησιν των Δυνάμεων και την εκκένωσιν της Σμύρνης υπό τον ρητόν όρον ότι διά της αναθεωρήσεως της Συνθήκης των Σεβρών δεν θα ετίθετο ζήτημα Θράκης»

  • ΝΑ ΤΕΘΗ ΖΗΤΗΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Μαρτίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ

«Ο Κεμάλ, ο ηττημένος εμφανίζεται προβάλλων όρους, ως να ήτο νικητής, ενώ ημείς οι νικηταί, οι κύριοι της στρατιωτικής καταστάσεως, φαινόμεθα διατεθειμένοι να επιδείξωμεν μόνοι καλήν θέλησιν, ωσάν να μη υπάρχη άλλος τρόπος λύσεως, παρά εκείνος, τον οποίον άνευ όρων θα μας υπαγορεύσουν οι Σύμμαχοι. […] Ο Ελληνισμός δεν θα πληρώση την ανικανότητα των σημερινών κυβερνητών του, τα σφάλματα των Συμμάχων και τα έξοδα της Ανατολικής ειρήνης, αλλ’ εξωθούμενος εις τα έσχατα, θα λάβη τας αποφάσεις, τας οποίας εμπνέει η απόγνωσις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Μαρτίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΑΓΚΥΡΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΝΑΚΩΧΗΝ

ΑΞΙΟΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩΜΕΝ ΤΟ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΣΑΡ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ

  • Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

«Δεν ηξεύρομεν πότε θα έλθη η ημέρα, καθ’ ην η Εθνοσυνέλευσις θα διαλυθή εις τα εξ ων συνετέθη. Ηξεύρομεν όμως, ότι σήμερον ουσιαστικώς είνε ανύπαρκτος και ότι, όταν απέλθη εις τα ίδια, θα αφήση μίαν ιστορίαν, διά την οποίαν θα ερυθριά το κοινοβουλευτικόν πολίτυεμα εν Ελλάδι. Η λαϊκή αγανάκτησις θα της αποδώση τας τιμάς. […] Εν τω μεταξύ θα παρουσιάζη το θέαμα της σημερινής εσχάτης καταπτώσεως. Θα γίνεται πανταχού αλλού λόγος περί εκκενώσεως της Σμύρνης και μόνον αυτή δεν θα αισθάνεται την ανάγκην ούτε καν να ζητήση πληροφορίας περί της απειλουμένης εθνικής συμφοράς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Μαρτίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο ΚΕΜΑΛ ΖΗΤΕΙ Ν’ ΑΠΟΣΥΡΘΩΜΕΝ ΕΙΣ ΠΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΟΥΣΑΚ
  • ΕΦ’ ΟΣΟΝ ΕΙΝΕ ΚΑΙΡΟΣ. ΠΡΟΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ

«Η Ελλάς δύναται να δεχθή ανακωχήν. Αλλά ποτέ υπό τους προταθέντας όρους. Οι κύριοι Στρατιωτικοί και προσωπικώς ο κ. Παπούλας αναλαμβάνουν τρομεράς ευθύνας. Αλλά ποτέ συγχρόνως με ΑΝΑΚΩΧΗΝ ΑΝΩΔΥΝΟΝ θα δεχθή η Ελλάς προκαταβολικώς και όρους ειρήνης και δη την εκκένωσιν. ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΧΩΡΙΣΘΟΥΝ. Από την ψυχήν και την συνείδησιν της ευθύνης της Συνελεύσεως και των Στρατιωτικών παραγόντων εξαρτάται το παν κατά την τραγικήν ταύτην ώραν. Ας μη φανούν ανάξιοι του Έθνους και των Δικαίων αυτού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Μαρτίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΕΝΑ ΑΡΘΡΟΝ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ‘’ΤΑΪΜΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ’’

«Δεν επεβαρύναμεν άλλο τι Έθνος του κόσμου, εν τη εφαρμογή των όρων μιας Συνθήκης υπογραφείσης επισήμως υφ’ όλων των ενδιαφερομένων. Το μόνον όπερ ζητούμεν, είνε όπως και ο υπόλοιπος κόσμος αναγνωρίση το γεγονός, ότι οι εν Μικρά Ασία Ελληνικοί πληθυσμοί απηλευθερώθησαν, και ότι θα ήτο απαισία απάρνησις ολοκλήρου του πολιτισμού του παρελθόντος αιώνος η εκ νέου απόδοσίς των εις την δουλείαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Μαρτίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ !

«Ήδη αρχίζει να διαφαίνεται μία λύσις όχι πολύ σύμφωνος με το πνεύμα, υπό το οποίον θα επεθύμει το Έθνος να λυθή το ζήτημα. Την περαιτέρω ευθύνην δεν επιτρέπεται ν’ αναλάβη η Κυβέρνησις, τόσον μάλλον, καθ’ όσον έως τώρα έχει να επιδείξη καμμίαν επιτυχίαν, ώστε το παρελθόν να εγγυάται διά το μέλλον. Αντιθέτως, η Εθνοσυνέλευσις έχει υποχρέωσιν να παρέμβη και να δώση εις την Κυβέρνησιν να εννοήση ότι την τελικήν γνώμην ούτε οι υπουργοί ούτε το κόμμα των δύνανται να δώσουν, αλλά όλοι οι αντιπρόσωποι του Ελληνικού λαού, ο οποίος ολόκληρος επολέμησε και θα πολεμήση ακόμη, αν παρουσιασθή ανάγκη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Μαρτίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΑΠΟΚΡΟΥΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΙΝ

«Κείται πλέον εκτός πάσης αμφιβολίας, ότι η ανακωχή επροτάθη με βάσιν την εκκένωσιν της Μικρασίας υπό του Ελληνικού στρατού. […] Η Μικρασία πρέπει να σωθή. Αν όμως σωθή χάρις εις τας ιδίας της δυνάμεις και την συνδρομήν των Ελλήνων εκείνων, οι οποίοι δεν σκέπτονται και δεν αισθάνονται όπως ο κ. Γούναρης, τόσον το χειρότερον δι’ αυτόν και διά τους μετ’ αυτού…»

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΜΑΚΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΝΑΚΩΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΕΝΩΣΕΩΣ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧ. ΝΟΤΑΜ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Μαρτίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΙΝ

«Είνε προφανές ότι εάν η απάντησις του εχθρού είνε καταφατική, το ζήτημα της ειρηνεύσεως θέλει ακολουθήσει τον παρά των Συμμάχων διαγραφέντα δρόμον. Αλλ’ εάν η απάντησις του εχθρού είνε αρνητική, τουθ’ όπερ θα είνε το ίδιον, εν τοιαύτη περιπτώσει θέλομεν ευρεθή προ νέας φάσεως του ζητήματός μας, ήτις δεν δυνάμεθα βεβαίως να γνωρίζωμεν από τούδε πού θέλει φέρει ημάς»

  • ΠΟΙΟΝ ΟΡΟΝ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗΝ ΤΗΣ ΑΝΑΚΩΧΗΣ

ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩΜΕΝ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗΝ ΠΡΟΥΣΣΗΣ-ΟΥΣΑΚ. ΤΗΛ/ΦΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΚΕΜΑΛ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Μαρτίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ –Πώς έκρινε την περί ανακωχής πρότασιν των συμμάχων
  • Η ΠΡΟΤΑΣΙΣ ΑΝΑΚΩΧΗΣ

«Η Κυβέρνησις είνε απολύτως επιφυλακτική εις το ζήτημα της απαντήσεως, ήτις θέλει δοθή εις την Συμμαχικήν πρότασιν περί ανακωχής. Εν τούτοις, καθ’ ημιεπισήμους Κυβερνητικάς πληροφορίας, η Ελλάς θα αποδεχθή την πρότασιν περί ανακωχής, διατυπώνουσα επιφυλάξεις τινάς, όσον αφορά στρατιωτικάς λεπτομερείας των όρων της ανακωχής»

  • Η ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Μαρτίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΕΙΣ ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΩΝ

«Ας το πάρωμεν απόφασιν. Αι ημέραι της ευτυχίας διά την Ελλάδα μας έδυσαν, και ανατέλλουν αι σκοτειναί και δύσκολοι. Έτσι το ήθελεν η Μοίρα. Διότι και η περίπτωσις των σφαλμάτων, μοιραία είναι και αυτή. […] Αλλά δυστυχώς τας συνεπείας των κυβερνητικών σφαλμάτων, εις ώρας μάλιστα κρισιμωτάτας, καλούμεθα να τας πληρώσωμεν όλοι ομού, πταίσαντες και μη πταίσαντες, υπεύθυνοι και ανεύθυνοι»

  • ΤΟΝ ΛΟΓΟΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Μαρτίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ

«Και ο τηλέγραφος αναγγέλλει ήδη εκ Κωνσταντινουπόλεως, ότι ο Κεμάλ απήντησεν εις την πρότασιν της Διασκέψεως δηλών, ότι αποδέχεται μεν αυτήν, αλλ’ υπό ένα όρον : ν’ αποσυρθούν τα Ελληνικά στρατεύματα εις την γραμμήν Προύσσης – Ουσσάκ. Εις τι αποβλέπει, τούτον τον όρον προβάλλων; Είναι ηλίου φαεινότερον. Ζητεί να παραδώσωμεν προκαταβολικώς εις αυτόν το Δορύλαιον, την Κιουτάχειαν και το Αφιόν Καραχισσάρ. […] Ο Κεμαλικός ούτος όρος, ούτε καν δύναται να συζητηθή παρ’ ημών. Απλή συζήτησίς του θα ισοδυνάμει προς πλήρη και καθαράν απόφασιν εγκαταλείψεως της Μικράς Ασίας εις την εκδίκησιν του Κεμαλικού στρατού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Μαρτίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΑΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕΝ ΠΑΝΤΕΣ

«Ο Ελληνικός Λαός εν μόνον οφείλει να γνωρίζη. Ότι δεν θα ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗ η Μικρά Ασία, ούτε θα ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ εκείθεν ο Ελληνικός στρατός. Πλειότερα επί του παρόντος, είνε αδύνατον να λαχθώσιν άνευ σοβαρού κινδύνου ζημίας των εθνικών μας υποθέσεων. Ας ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕΝ από σήμερον πάντες οι Έλληνες πλειότερον από της χθες, και ας έχωμεν ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΝ και ΠΕΠΟΙΘΗΣΙΝ εις τον βασιλέα ημών και την υπεύθυνον της Χώρας Κυβέρνησιν»

  • ΜΟΝΟΝ ΕΑΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Μαρτίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΜΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΚΟΠΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ

«Δεν ηδυνήθημεν μέχρι της στιγμής ταύτης να εξηγήσωμεν τους λόγους διά τους οποίους οι κ. Στράτος και Μπούσιος ηθέλησαν ν’ αρνηθούν εις την κυβέρνησιν το δικαίωμα να δώση εις την περί ανακωχής πρότασιν των Συμμάχων απάντησιν κατόπιν συνεννοήσεως μετά των αρμοδίων στρατιωτικών παραγόντων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Μαρτίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΟΧΙ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΙΝ
  • ΖΗΤΟΥΜΕΝ ΕΙΡΗΝΗΝ

«Η παρούσα γενεά δεν δύναται να δεχθή να θυσιασθή εις τα μεγάλα όνειρα των πατριωτών εις την ιμπεριαλιστικήν πολιτικήν των Βενιζέλων και την ‘’αυτοτελή’’ προς τους Μεγάλους υποδούλωσιν των Γουναρέων και των άλλων εκ του ασφαλούς παζαρευόντων τα τομάρια του λαού πολιτικών. […] Ζητούμεν ταχείαν, μόνιμον, ειλικρινή και διαρκή ειρήνην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Μαρτίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΣΗΜΕΡΟΝ ΕΠΙΔΙΔΕΤΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΩΧΗΝ
  • Η ΑΝΑΚΩΧΗ

«Ο Ελληνικός λαός ποθεί την ειρήνην. Αλλά αξιοί όπως η Ελλάς μη εξέλθη εκ της συνθήκης της ειρήνης ηττημένη, αφού εξήλθε θριαμβευτικώς νικήτρια εκ του πολέμου. Αξιοί ειρήνην ακαταίσχυντον, ασφαλίζουσαν παν Ελληνικόν δίκαιον και εγγυωμένην εις πάντας τους Ελληνικούς πληθυσμούς, όσοι είνε πεπρωμένον ακόμη να ζώσιν έξω του Βασιλείου της Ελλάδος, ζωήν ανθρωπίνην και όχι κτηνώδη, ζωήν αυτοδιοικήσεως και ισοπολιτείας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 12 Μαρτίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΠΟΛΥ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ

«Η αποχώρησις του στρατού μας, κατέχοντος ισχυρώς τα καταληφθέντα εδάφη, δεν είνε όσον νομίζουν ευχερής και δυνατή. […] Το Ανατολικόν ζήτημα πολλάς ακόμη έχει να υποστή φάσεις, πριν ή καταλήξη εις την τελεσίδικον και οριστικήν διαμόρφωσίν του. Διά τούτο η Ελλάς και πρό πάντων οι Έλληνες, αντί να απαισιοδοξούμεν προκαταβολικώς, ας παρακολουθήσωμεν με ενιαίον μέτωπον την εξέλιξιν»

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΓΟΡΑ ΝΑΥΛΩΝ

Πτώσις των τιμών εις την αγοράν Ρίβερ-Πλέϊτ – Οι μεσίται του Λονδίνου εν αμηχανία – Οι Ιάπωνες και οι Γερμανοί εξακολουθούν αγοράζοντες παλαιά σκάφη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος