Η Ισπανία έτοιμη να υποδεχτεί δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες

Λόγω γεωγραφικής απόστασης, ως αυτή την ώρα στην Ισπανία έχουν καταφθάσει περίπου 2.000 Ουκρανοί πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, καθώς οι άνδρες άνω των 18 ετών παρέμειναν στην Ουκρανία για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

Όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης Χοσέ Λουίς Εσκριβά, ως αυτή την ώρα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας τουλάχιστον 12.000 προσφύγων σε κατοικίες δημόσιας προστασίας. Οι 6.000 διατίθενται από το κράτος και οι υπόλοιπες 6.000 από τις Αυτονομίες. Όπως υποστήριξε «θα διατεθούν πολύ περισσότερες αν χρειαστεί».

Η Ισπανία έτοιμη να υποδεχτεί δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες που φθάνουν στην Ισπανία έχουν άμεσα άδεια διαμονής και εργασίας για ένα έτος (η οποία μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα έτος), καθώς και κατοικία, ιατρική βοήθεια, εκπαίδευση, κοινωνική πρόνοια και οικονομική υποστήριξη. Τουλάχιστον 5.000 νοσοκομειακές κλίνες θα διατίθενται αποκλειστικά για Ουκρανούς πρόσφυγες. Στη συνέχεια, και αν δεν έχουν συγγενείς που να μπορούν να τους φιλοξενήσουν, το σύστημα υποδοχής θα αναλάβει την υποστήριξή τους είτε μέσω των κέντρων υποδοχής είτε μέσω των 19 μεγάλων ΜΗΚΥΟ της Ισπανίας.

Η ουκρανική διασπορά στην Ισπανία ανέρχεται περίπου στις 110.000 και είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ε.Ε. και μέχρι τώρα οι Ουκρανοί που είναι ήδη εγκατεστημένοι στην Ισπανία φροντίζουν και εκείνοι για την υποδοχή συγγενών τους.

Ο Πέδρο Σάντσεθ λίγο πριν αναχωρήσει για την Γαλλία για την άτυπη σύνοδο επισκέφθηκε ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Ποθουέλο ντε Αλαρκόν της Μαδρίτης. Η υπουργός Άμυνας που τον συνόδευε ανακοίνωσε ότι το απόγευμα θα προσγειωθεί στην στρατιωτική βάση του Τορεχόν, αεροπλάνο που μεταφέρει παιδιά με διαφορετικές ασθένειες από την Ουκρανία τα οποία θα συνεχίσουν τις θεραπείες τους σε νοσοκομεία της Ισπανίας.

Ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος