Στις 24 Μαρτίου έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Πιθανή επίσκεψη Μπάιντεν στις Βρυξέλλες

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα διεξαχθεί την Πέμπτη 24 Μαρτίου στο αρχηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί η τακτική Σύνοδος της Συμμαχίας σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

«Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν
να στέκονται μαζί» επισήμανε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, στη σχετική ανάρτησή του στο Twitter.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Tζο Μπάιντεν, αναμένεται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανώς στις 23 Μαρτίου, για συνομιλίες με τους ηγέτες χωρών – μελών του ΝΑΤΟ με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, o Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να επισκεφθεί και την Πολωνία, όπου η ανησυχία έχει κλιμακωθεί μετά την ρωσική επίθεση σε βάση εκπαίδευσης μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα, που στοίχισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα πει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα στείλουν δυνάμεις στην Ουκρανία, όμως θα υπερασπιστούν «κάθε ίντσα» νατοϊκού εδάφους.

Την Τρίτη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ανησυχία  ότι η Μόσχα θα οργανώσει προβοκάτσια, πιθανώς με χημικά όπλα, στην Ουκρανία. Παράλληλα, τόνισε ότι η Κίνα πρέπει να στηρίξει το διεθνές δίκαιο και να καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι η χώρα του αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει μια ανοιχτή πόρτα στο ΝΑΤΟ για να γίνει μέλος του και ως εκ τούτου προτείνει έναν τρόπο για να προστατευθεί η ίδια ξεχωριστά, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εγγυήσεις ασφαλείας.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κυρώσεις σε Μπάιντεν και Μπλίνκεν επιβάλλει η Μόσχα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος