Στο επίκεντρο της Ομογένειας η Θεσσαλονίκη

Την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή τίμησαν χθες στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, σε κοινή συνεδρίαση η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής και αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού. 

Η Θεσσαλονίκη βρέθηκε  για μερικές ημέρες στο επίκεντρο της Ομογένειας, τόνισε ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης, ο οποίος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο χρέος της μνήμης και στα μηνύματα που στέλνει η μικρασιατική τραγωδία, αλλά και στην προσφορά των Ελλήνων της Διασποράς στον ελληνισμό. Υπογράμμισε την ιδιαίτερη σύνδεση της  Θεσσαλονίκης με την φετινή επέτειο, ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια σε εξέλιξη για τον απεγκλωβισμό των ομογενών από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

«Έχουμε πάντα σε ξεχωριστή θέση στο μυαλό μας τους απόδημους, μοιραζόμαστε άλλωστε μαζί τους την ίδια αγάπη για τη μητέρα πατρίδα» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, ενώ για το θέμα της επετείου δήλωσε: «Η Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα των ξεριζωμένων Ελλήνων από τα απέναντι παράλια, σημείο αναφοράς και τόπος υποδοχής τους, έχει ιδιαίτερους λόγους να συνδέεται με τη φετινή επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή ένα τραγικό κεφάλαιο στην Ιστορία της χώρας μας, με οδυνηρές συνέπειες για τους Έλληνες. Η  παραδειγματική καταγραφή πτυχών της Μικρασιατικής Καταστροφής θα αποτελέσει για τις ερχόμενες γενιές πηγή ιστορικής και πολιτικής διδαχής», σημείωσε ο πρόεδρος της Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης καλωσόρισε του ομογενείς βουλευτές στη Θεσσαλονίκη και τους ευχαρίστησε για τους αγώνες τους για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων της Ελλάδας. «Εκατό χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή και σχεδόν πενήντα χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο, οι Έλληνες δεν ξεχνάμε. Και δεν διαγράφουμε πικρές σελίδες της ιστορίας μας» τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Τη χαρά των Θεσσαλονικέων που υποδέχονται τον απανταχού ελληνισμό εξέφρασε και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημειώνοντας ότι η «προσφυγομάνα» Θεσσαλονίκη αποδίδει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον προσφυγικό ελληνισμό «που ξεριζώθηκε» και «κουβαλάει τις μνήμες και την υπερηφάνεια του».

Ομιλητές στη συνεδρίαση ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργος Βαρυθυμιάδης και ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Κώστας Σαμουρκασίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδα Αντώνης Οραήλογλου, και ο εκπρόσωπος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Πολύβιος Στράντζαλης. 

Σήμερα, Τετάρτη, ακολουθεί η ημερίδα «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη: Αναπτυξιακός και Γεωστρατηγικός ρόλος», τις εργασίες της οποίας συντονίζει ο κ. Αναστασιάδης. Αύριο Πέμπτη 17 Μαρτίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα η αντιπροσωπεία της ΠαΔΕΕ θα επισκεφθεί την Παναγία Σουμελά και τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας και της Πέλλας.

(Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, GRTimes.gr)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος