Ουκρανία: Ανελέητοι βομβαρδισμοί πόλεων – Διπλωματικό μπρα ντε φερ

Ο βομβαρδισμός αστικών κέντρων συνεχίζεται με δριμύτητα καθώς ολοκληρώνεται η τρίτη εβδομάδα της εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία. Στο Κίεβο συγκλονίζουν οι εικόνες με την εν ψυχρώ εκτέλεση από Ρώσους στρατιώτες “αμάχου”. Δραματική είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη με τον αποκλεισμό ασθενών και γιατρών, ως ομήρων, σε νοσοκομείο της πόλης. Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το διπλωματικό μπρα-ντε-φερ με τη Μόσχα να ζητά μοντέλο ουδετερότητας και το Κίεβο να θέλει εγγυήτριες δυνάμεις. Στο στόχαστρο των επιθέσεων οι κατοικημένες περιοχές, της ουκρανικής πρωτεύουσας, όπου παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, οι Ρώσοι απτόητοι συνεχίζουν να χτυπούν, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη.

Δωδεκαώροφη πολυκατοικία χτυπήθηκε το πρωί κοντά στο κέντρο της πόλης , με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι, ενώ 35 χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν από τα διαμερίσματά τους, καθώς είχε ξεσπάσει φωτιά. Τμήμα της κατέρρευσε όπως φαίνεται σε εικόνες που μεταδίδει η ΕΡΤ . Μεγάλες ζημιές υπέστη και γειτονική εννιαώροφη πολυκατοικία.

Το μεγαλύτερο μέρος του 12ώροφου κτιρίου καταστράφηκε ολοσχερώς. Αυτοκίνητα θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια. Μεγάλες ζημιές υπέστησαν και τα γύρω καταστήματα.

“Ελπίζαμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ στο Κίεβο. Δεν έχουμε στρατιωτικούς στόχους εδώ. Είναι απλώς μία κατοικημένη περιοχή, δεν υπάρχουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις” λέει κάτοικος της περιοχής στην απεσταλμένη της ΕΡΤ.

Ψυχολόγοι έσπευσαν στο σημείο για να προσφέρουν βοήθεια στους σοκαρισμένους ενοίκους.

“Δόξα τω Θεώ είμαστε ζωντανοί και δεν έχουμε τραυματιστεί. Η μητέρα μου είναι ανήμπορη επειδή δεν βλέπει. Περπατάει με βοήθημα βάδισης, αλλά καταφέραμε να αντιδράσουμε γρήγορα και να βγούμε έξω” λέει ένοικος της πολυκατοικίας που χτυπήθηκε.

Οι επιθέσεις με πυραύλους Κρουζ είχαν ξεκινήσει νωρίτερα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Πυκνός καπνός αναδυόταν από διάφορα σημεία του Κιέβου, όπου ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις 7 το πρωί της Πέμπτης.

Σοκ προκαλεί βίντεο από ντρόουν, που δημοσιοποίησε το ZDF και δείχνει Ρώσους στρατιώτες να εκτελούν άμαχο ο οποίος έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Σύμφωνα με το γερμανικό κανάλι, η εκτέλεση του πολίτη, που ταξίδευε με μία γυναίκα κι ένα παιδί έγινε στις 7 Μαρτίου σε αυτοκινητόδρομο, λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου.

Άλλο βίντεο από ουκρανικά μέσα δείχνει τανκ να σημαδεύει και να σκοτώνει πεζό στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, 20.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη με ΙΧ. Η κατάσταση ωστόσο είναι τραγική για χιλιάδες άλλους που παραμένουν. Οι τοπικές Αρχές καταγγέλλουν ότι ρωσικά στρατεύματα κρατούν ομήρους το προσωπικό και τους ασθενείς σε περιφερειακό νοσοκομείο.

“Είναι αδύνατον να βγεις από το νοσοκομείο. Πυροβολούν συνεχώς. Καθόμαστε στο υπόγειο…Οι Ρώσοι έχουν φέρει 400 άτομα από γειτονικά κτίρια στο νοσοκομείο μας. Δεν μπορούμε να φύγουμε” λέει εργαζόμενος περιφερειακού νοσοκομείου της Μαριούπολης.

Νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών και στο Χάρκοβο. Δύο πολυκατοικίες καταστράφηκαν και τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ισοπεδωμένη και η πόλη Οκτίρκα στη βορειοδυτική περιοχή της Σούμι. Ο σιδηροδρομικός σταθμός έχει καταστραφεί ολοσχερώς ενώ στόχος των επιθέσεων υπήρξε ακόμη και νηπιαγωγείο.

Στο Μικολάιφ, τραυματισμένοι στρατιώτες που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή περιγράφουν τις δραματικές ώρες που έζησαν.

“Δεν καταφέραμε να φύγουμε επειδή μία οβίδα χτύπησε το όχημά μας. Οι συμπολεμιστές μου πήδηξαν έξω και κατάφεραν να φύγουν. Εγώ όμως δεν μπόρεσα επειδή το μισό μου πόδι είχε διαλυθεί”.

Κι ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες των δύο εμπόλεμων πλευρών, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σερεγκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν είναι εύκολες αλλά υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό.

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων είχε εμφανιστεί νωρίτερα και ο Ουκρανός πρόεδρος

Πάντως η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την ιδέα της εφαρμογής ενός αυστριακού ή σουηδικού μοντέλου ουδετερότητας, που προωθεί το Κρεμλίνο.

Δεν είμαστε μόνοι διεμήνυσε ο Ουκρανός πρόεδρος μετά τη συνάντηση που είχε στο Κίεβο με τους πρωθυπουργούς της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας.

Αποστολή – Ουκρανία: Ευτυχία Πενταράκη

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος