Ενέργεια: Η απεξάρτηση της Ευρώπης από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία

Από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην σχεδόν πολεμική κατάσταση που έχει περιέλθει η οικονομία παγκοσμίως μεταφέρθηκε η εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο», με τον Πολυδεύκη Παπαδόπουλο.

Η εκπομπή επισκέφθηκε την ‘αρένα’ που εκτυλίσσεται η ενεργειακή κρίση, για να εξετάσει μια κατάσταση που δεν ξεκίνησε λόγω ουκρανικού, αλλά τώρα έρχεται να χειροτερεύσει λόγω της διεθνοπολιτικής αβεβαιότητας, καθώς και των αποφάσεων της Ευρώπης για γρήγορη απεξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου.  

Και επ΄ αυτών, όπως διαφάνηκε όλο το τελευταίο διάστημα και ειδικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, η ΕΕ μπορεί πιο εύκολα να αποφασίσει ομόφωνα για τις κυρώσεις κατά της Μόσχας από το να συμφωνήσει για τους τρόπους και ρυθμούς απεξάρτησής της από τις ενεργειακές ύλες της Ρωσίας.

Επίσης, υπάρχουν διαφορές των εταίρων  για το αν θα προχωρήσουν σε κοινές αγορές φυσικού αερίου, το πως οφείλει να παρέμβει η ΕΕ ρυθμιστικά στις αγορές για τις ανώτατες τιμές ή το κατά πόσον θα πρέπει να επιδιώξει να αποσυνδέσει την τιμή του ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου. Τελικά, η λήψη των περισσότερων αποφάσεων για τα εν λόγω ζητήματα έχει μετατεθεί να γίνει σε ειδική Σύνοδο Κορυφής μέσα στο Μάιο. 

Ενέργεια: Η απεξάρτηση της Ευρώπης από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία
Χάρης Δούκας-Αν. Καθηγητής ΕΜΠ

Το που ακριβώς βρίσκονται τα θέματα αυτά, το εάν μπορεί να υπάρξει πιο κοινή ενεργειακή πολιτική των 27 και το κατά πόσον η απόφαση για απεξάρτηση από τη Ρωσία διατηρεί και τη δέσμευση της ΕΕ για απεξάρτηση συνολικά από τα ορυκτά καύσιμα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, εξετάστηκε με τη συμμετοχή του Χάρη Δούκα, Αν. Καθηγητή Ενεργειακής Πολιτικής και Διαχείρισης Ενέργειας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος