Η Heineken φεύγει από τη Ρωσία

Ο κολοσσός της μπύρας Heineken ανακοίνωσε χθες ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία με εκτιμώμενο κόστος 400 εκατομμυρίων ευρώ, αφού αρχικά ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει μόνο νέες επενδύσεις και εξαγωγές στη χώρα αυτή. Έτσι, η ολλανδική εταιρεία εντάχθηκε σε μια σειρά από δυτικές μάρκες που κλείνουν εργοστάσια τους στη Ρωσία λόγω της επίθεσής της στην Ουκρανία, ενώ η κίνηση της Heineken πιθανότατα θα αυξήσει την πίεση στον Δανό αντίπαλο Carlsberg, ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης ρωσικής ζυθοποιίας Baltika, αναφέρει το βρετανικό πρακτορείο Reuters. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η ιδιοκτησία των επιχειρήσεων της Heineken στη Ρωσία δεν είναι πλέον βιώσιμη και εφικτή υπό τις παρούσες συνθήκες», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση, προσθέτοντας ότι δεν θα επωφεληθεί από οποιαδήποτε μεταβίβαση ιδιοκτησίας, ανέφερε το Tanjug.

Η Heineken είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός μπύρας στη Ρωσία, όπου κατέχει τις τοπικές μάρκες Bochkarev, Okhota και Tri Medveda. Η εταιρεία δήλωσε ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει τη Ρωσία με «εύρυθμο τρόπο» και ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί σε μειωμένη κλίμακα κατά τη μεταβατική περίοδο, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος εθνικοποίησης. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι θα εγγυηθεί τους μισθούς των 1.800 Ρώσων εργαζομένων της μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και ότι αναμένει ότι η διαγραφή κεφαλαίων και άλλων μη ταμειακών δαπανών θα τους κοστίσει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Αν και η Heineken είναι ο κορυφαίος παίκτης στη ρωσική αγορά ζυθοποιίας, οι πωλήσεις της εκεί αντιπροσωπεύουν μόνο το 2,0 τοις εκατό των συνολικών εσόδων της εταιρείας. Οι μετοχές της Heineken σημείωσαν άνοδο 0,8% στα 88,16 ευρώ κατά την πρωινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Η Carlsberg, με μερίδιο 27,3% στη ρωσική αγορά, συνεχίζει να πουλά μπύρα με το σήμα Baltic, αλλά ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι είχε ξεκινήσει μια στρατηγική αναθεώρηση της επιχείρησής της στη χώρα αυτή και ότι ανέστειλε τη ρωσική παραγωγή της μάρκας της μπύρας αυτής με το ίδιο όνομα.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μπύρας στη Ρωσία είναι μια κοινοπραξία που ανήκει στην τουρκική εταιρεία Anadolu Efes και τη βελγική εταιρεία InBev. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η InBev ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να πουλά την μπύρα Badweiser στη Ρωσία και ότι θα εγκαταλείψει τα κέρδη της κοινοπραξίας, η οποία διαθέτει 11 ζυθοποιίες και 3.500 υπαλλήλους στη χώρα αυτή.

Πηγή: Politika.rs

Επιμέλεια – Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος