Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Απριλίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Το διάβημα των πρεσβευτών των τριών Συμμάχων προς την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επισπεύσει την απάντησή της, προκαλεί για μία ακόμη φορά ανησυχία και πικρία στην κοινή γνώμη. Σταδιακά, επισημοποιείται η εξίσωση νικητή και ηττημένου, η επιβολή των όρων του Κεμάλ στην ελληνική πλευρά…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Απριλίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΝ ΔΙΑΒΗΜΑ

«Και εάν δε ακόμη η Κυβέρνησις ετόλμα ν’ αναλάβη την ευθύνην της αποδοχής όρων ως οι αναφερόμενοι εν τη διακοινώσει των Συμμάχων υπουργών, η απόφασίς της δεν θα είχεν ουδέν κύρος διά το κυρίαρχον Σώμα, αλλά δεν θα έπρεπε να έχη και απέναντι των Συμμάχων οίτινες αναμφιβόλως διατελούσιν εν γνώσει των ειδικών συνθηκών, αίτινες περιορίζουσιν εντός στενώς διαγραφομένων ορίων την εντολήν και τα δικαιώματα των αντιπροσωπευόντων την Ελλάδα»

  • ΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΩΝ – Η ΕΠΙΔΕΙΧΘΕΙΣΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΔΕ ΑΣΤΟΡΓΙΑ – ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΗ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Απριλίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ

«Άλλως τε, ο Ελληνικός Λαός και ο ελεύθερος και ο αλύτρωτος και ο κινδυνεύων να παραδοθή εις την μάχαιραν του Τσέτη, έδωσεν ήδη την απάντησίν του εις τους τερατώδεις όρους της ατιμωτικής ειρήνης. Την έδωσε διά της ομοφώνου εξεγέρσεώς του εναντίον του στραγγαλισμού των δικαίων του, διά του γενικού συναγερμού προς άμυναν της υπάρξεώς του, διά της ακλονήτου αποφάσεώς του, να μη χάση όσα απέκτησε διά ποταμών αίματος και διά του ιερού κύρους των συνθηκών. Την απάντησιν αυτήν δεν δύναται να μη λάβη υπ’ όψιν η Κυβέρνησις, εάν θέλη να λέγεται ελληνική»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Απριλίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Ο ΠΑΝΣΛΑΥΙΣΜΟΣ ΩΣ… ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ

«Η παρεχομένη παρά των Ρωσσικών Σοβιέτ υποστήριξις του Κεμάλ εις ουδέν άλλο αποβλέπει ή εις το να διατηρηθή το Τουρκικόν καθεστώς εν Μικρά Ασία και εν Κωνσταντινουπόλει, μέχρις ου ανασυγκροτηθή η Ρωσσία και δυνηθή ούτω να διεκδικήση κατόπιν τας υπό του Ελληνικού στρατού απελευθερωθείσας και κατεχομένας σήμερον χώρας ως ιδικάς της, ως έπραξε κατά το παρελθόν, όχι πλέον ως σοβιετική, αλλ’ ως απολυταρχική και εφάμιλλος της Κεμαλικής Τουρκίας. Αυτός είνε ο ΑΠΩΤΕΡΟΣ ΣΚΟΠΟΣ του Τσιτσερίν και των Σοβιέτ και τούτον γνωρίζει βεβαίως ο Κεμάλ, και εκμεταλλεύεται μεθοδικώτατα εξαπατών τους πάντας και τα πάντα διά να επιτύχη του ιδικού του σκοπού»

  • ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΙΝ ΤΗΣ ΓΕΝΟΥΗΣ – ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ – Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Απριλίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΒΗΜΑ ΕΙΣ ΤΟ ΚΕΝΟΝ

«Προ πάσης λοιπόν απαντήσεως της Ελλάδος θα έπρεπε να κανονισθή το ζήτημα της ανακωχής. Την δέχεται ή δεν την δέχεται η Τουρκία του Κεμάλ; Δέχεται να εγκαταλείψη όλην την σειράν των μωροπονήρων σκέψεων αίτινες διετυπώθησαν εις την τελευταίαν της διακοίνωσιν και αίτινες αποτελούν επανάστασιν κατά της λογικής; Ιδού το ζήτημα. […] Εφ’ όσον τούτο δεν κανονίζεται η συνιστωμένη επίσπευσις της Ελληνικής απαντήσεως δεν δικαιολογείται καθ’ ημάς, η δε κυβέρνησις θα σκεφθή βεβαίως καλά προτού κάμη βήμα εις το κενόν. Εκτος εάν γνωρίζη όσα ημείς δεν γνωρίζομεν»

  • ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟΝ ΔΙΑΒΗΜΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος