Περισσότερα διαδικτυακά, λαογραφικά σεμινάρια ζητά από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης

«Ανεκτίμητα παραγωγική και υποδειγματική» χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης την πρωτοβουλία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης να πραγματοποιήσει διαδικτυακά σειρά σεμιναρίων λαογραφίας για τον  Ποντιακό Ελληνισμό που απευθύνονται ειδικά στους Ομογενείς.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή του Συλλόγου προς το Δημοκρίτειο που αναδημοσιεύει η ομογενειακή ιστοσελίδα «Δορυφόρος», πρόκειται για το σεμινάριο “Εισαγωγή στη Λαογραφία-Λαογραφία του Ποντιακού Ελληνισμού“ με διδάσκουσα την Δρ. Λαογραφίας Ευσταθιάδου Μυροφόρα,  το οποίο ολοκληρώθηκε στο διάστημα από τις 15 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους μέχρι τις 2 Απριλίου.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Εργαστήριου Μελέτης-Καταγραφής-Διάσωσης Ποντιακής Διαλέκτου, με διευθυντή τον Δρ. Ηλία Πετρόπουλο, του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών. 

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΠΝ, Δημήτρης Λαμπρόπουλος συγχαίρει τους εμπνευστές της παρουσίασης, διότι, όπως αναφέρει, «εγκαρδιώνει τον απόδημο ελληνισμό και προδίδει νέες δυνατότητες (αναγκαίας) επιμόρφωσης του, όπως παρακινεί την επίσης απαραίτητη παίδευση της πολιτικής του συνειδητότητας».

Η γνωριμία με τη λαογραφία του τόπου καταγωγής των αποδήμων Ελλήνων μέσα από μια επιστημονική προσέγγιση, σημειώνει ο ίδιος, είναι απαραίτητη καθώς, με την πάροδο του χρόνου, οι μνήμες του λαϊκού πολιτισμού των Ελλήνων αλλοτριώνονται και, σε κάθε περίπτωση, η προσέγγιση των εθνοτοπικών σωματείων στην Ευρώπη σε χορό, τραγούδι και λαογραφικές συνήθειες, δεν διαθέτει συνήθως τα απαραίτητα  επιστημονικά χαρακτηριστικά που θα της προσδώσουν την αξιοπιστία.

Όπως αναφέρει, μετά τη σειρά των σεμιναρίων του Δημοκριτείου, όσοι τα παρακολούθησαν μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές, διαχέοντας τη πληροφορία στην οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες.

Με βάση την παραπάνω εμπειρία, ο κ. Λαμπρόπουλος κάνει λόγο για μια «ευχάριστη έκπληξη και υποσχόμενη εφαρμογή» που ίσως θα πρέπει να εξεταστεί στο επίπεδο της σχέσης «Ελληνικά Πανεπιστήμια – Απόδημοι» και καταλήγοντας προτρέπει για έναν επόμενο κύκλο ανάλογων σεμιναρίων για τους απόδημους Έλληνες στην Ευρώπη. 

Επιμέλεια: Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη

Πηγή: Δορυφόρος-Europa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος