Στη μάχη κατά της αισχροκέρδειας και των τεχνητών ελλείψεων έχουν μπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, σαρώνοντας την αγορά. Επιπλέον, από σήμερα λειτουργεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων και πρώτων υλών έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα αποθέματά τους.
Συνεχίζεται το ράλι των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα διατροφής, δυσκολεύοντας όλο και περισσότερο τον οικογενειακό προγραμματισμό. Οι καταναλωτές μειώνουν τις ποσότητες που φρούτων και λαχανικών που αγοράζουν στις λαϊκές αγορές και αναζητούν ότι είναι πιο φθηνό.
Οι παραγωγοί από την πλευρά τους αδυνατούν να απορροφήσουν τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής των προϊόντων τους. Κάποιοι παραγωγοί έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους.
Στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι τιμές έχουν πάρει φωτιά, όπως διαπιστώνουν καθημερινά οι καταναλωτές και καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε αυτά.
Στην στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στοχεύει η κυβέρνηση. Την ώρα που οι ανατιμήσεις τον Μάρτιο διαμορφώθηκαν στο 55% σε ηλιέλαιο, από 10-35% στο αλεύρι και 10% στη ζάχαρη, ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα μέσω της οποίας πρέπει να δηλωθούν από επιχειρηματίες οι διαθέσιμες ποσότητες που υπάρχουν σε συγκεκριμένα προϊόντα, κυρίως πρώτες ύλες όπως σιτάρι, καλαμπόκι, άλευρα, ηλιέλαιο.
Η καταγραφή αυτή θα πρέπει να επικαιροποιείται κάθε πέντε εργάσιμες ημέρες, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των αποθεμάτων και να αποτρέπεται κάθε κερδοσκοπική προσπάθεια των επιχειρήσεων.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΟΓΛΟΥ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΟΛΓΑ ΝΙΚΟΥ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος