Βόρειο Αιγαίο: Με τη “σφραγίδα” της Ε.Ε. διατηρείται μειωμένος ο ΦΠΑ στα νησιά

Την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο και την αποσύνδεση του από το προσφυγικό – μεταναστευτικό, προβλέπει η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Με την νέα οδηγία, όπου καθίσταται πλέον μόνιμο το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ανοίγει ο δρόμος και για την επαναφορά του σε όλα τα υπόλοιπα νησιά, όπου είχε καταργηθεί από το 3ο μνημόνιο, αλλά και για νέες μειώσεις ΦΠΑ, στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά, για μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

Η μεγάλη μάχη για να πάρει την τελική μορφή της η νέα Οδηγία, δόθηκε στο Ecofin τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου και επετεύχθη συμφωνία των κρατών-μελών μετά από 3  χρόνια διαπραγματεύσεων και θα ισχύσει σε όλα τα κράτη-μέλη από το 2025. Από τις 5 Απριλίου έγινε επίσημο κείμενο, με τη μορφή που πήρε μετά την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και της διαπραγματευτικής του ομάδας του υπουργείου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, μίλησε στην ΕΡΤ Αιγαίου για τους αγώνες των νησιωτών και τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια τα νησιωτικά επιμελητήρια, καθώς και το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης, στο οποίο ο κ. Μυρσινιάς είναι αντιπρόεδρος. «Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη για τους νησιώτες και δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, να σταματήσει αυτή η αδικία», τόνισε ο κ. Μυρσινιάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος