Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Απριλίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η απάντηση της κεμαλικής κυβέρνησης στην τελευταία διακοίνωση των συμμαχικών δυνάμεων ‘’επροκάλεσε δυσμενή εντύπωσιν εις τους συμμαχικούς κύκλους’’ σύμφωνα με την αρθρογραφία της ημέρας. Μόνον η Αγγλία όμως έχει επισήμως τοποθετηθεί. Και είναι προφανές ότι ‘’ο Κεμάλ δεν θ’ απελπισθή και δεν θ’ αποθέση τα όπλα της κακοπιστίας του παρά μόνον όταν αντιληφθή ότι οι Σύμμαχοι είνε συνησπισμένο’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Απριλίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΕΝΩΠΙΟΝ ΜΙΑΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΔΙΑΨΕΥΣΕΩΝ

«Διά των διαψεύσεων της προτιμώσης τον αιφνηδιασμόν πολιτικής μερίδος και διά της κυβερνητικής διαψεύσεως, της ζητούσης να απομακρύνη την σκέψιν τοιαύτης περιπετείας, δεν σώζεται η κατάστασις. Η λύσις είνε μία. Να διεξαγάγη το Κράτος τον αγώνα. Σύμπας ο λαός είνε σύμφωνος προς τούτο. Το Έθνος πρόθυμον θα κινηθή απ’ άκρου εις άκρον. Η δε νίκη και ο θρίαμβος θα μείνη Ελληνικός και ουχί τίτλος προσωπικός ευχερούς πλέον προσπαθείας εναντίον ενός εχθρού, ανικάνου προς σοβαράν δράσιν και μιας Ευρώπης ετοίμου προς μετάγνωσιν διά το τερατώδες αδίκημα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Απριλίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΥΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΝ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

«Κατόπιν δε των τελευταίως σημειωθέντων γεγονότων, επί των οποίων δεν είνε, ατυχώς, επιτετραμμένον να εκταθώμεν, εις την Εθνοσυνέλευσιν επιβάλλεται να εξετάση εάν η σημερινή Κυβέρνησις δύναται να εγγυηθή την συντήρησιν της τάξεως και της ενότητος και εάν είνε ικανή ν’ αποσοβήση την δημιουργίαν νέου διχασμού, ο οποίος, πραγματοποιούμενος, ήθελεν οδηγήση το έθνος εις αναπόφευκτον καταστροφήν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Απριλίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΙΣ ΤΩΝ ‘’ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ’’

ΑΘΡΟΑΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΙΩΝ ΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ – ΘΡΗΝΟΛΟΓΙΑΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ – ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥ

  • Η ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ

«Κατόπιν της εμμονής των σφαγέων εις την τερατώδη αξιωσίν των να διαπραγματυεθούν την ειρήνην με την μάχαιραν επί του τραχήλου των αλυτρώτων Ελλήνων, τους οποίους θέλουν να κρατούν ως ομήρους, ο κ. Γούναρης δεν δύναται παρά να δώση εις τους Συμμάχους την μόνην απάντησιν, ην αξιοί επιτακτικώς ολόκληρος ο Ελληνισμός : ότι η Ελλάς θα μείνη εκεί όπου ευρίσκεται, διότι απλούστατα έχει στοιχειώδες καθήκον να προστατεύση τα τέκνα της από την εξόντωσιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Απριλίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΔΥΣΗΡΕΣΤΗΘΗΣΑΝ ΕΚ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΕΜΑΛΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΣ – ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΕ Η ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ;
  • ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑΣ

«Η Κυβέρνησις, δεσμευμένη διά ρητών υποσχέσεων και κατηγορηματικών υποχρεώσεων, όπως εκκενώση την Μικρασίαν, ζητεί διά της σκηνοθεσίας των ψευδών τηλεγραφημάτων και του αντεθνικού θορύβου, να δυσφημήση πάσαν προσπάθειαν των αλυτρώτων όπως αμυνθούν […] Διότι τι άλλο σημαίνει το αναφερόμενον εις το εκ χανίων δήθεν τηλεγράφημα του Γενικού Διοικητού, ότι, μόλις εγνώσθη ότι ο κ. Βενιζέλος τίθεται επικεφαλής των αλυτρώτων, αμέσως οι ανυπότακτοι προσέρχονται, αν μη ότι οι Φλελεύθεροι κρατούν τα νήματα των εν Κρήτη ανωμαλιών;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Απριλίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΔΥΣΜΕΝΗΣ Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΣ ΕΙΣ ΛΟΝΔΙΝΟΝ ΕΚ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ
  • Η ΝΕΑ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

«Διά την Ελλάδα, ήτι μέχρι της στιγμής παρίσταται θεατής της διπλωματικής αυτής διελκυστίνδας Συμμάχων και Κεμάλ, και αναμένει να ίδη και την συνέχειαν διά της νεάς απαντήσεως των Δυνάμεων, το ζήτημα μένει αμετάβλητον. ΠΟΤΕ την άτιμον ταύτην ειρήνην»

  • Η ΘΡΑΚΗ ΑΠΑΝΤΑ ΕΙΣ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ – Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Απριλίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΣ ΝΕΩΝ ΕΔΑΦΩΝ

«Και έπρεπε να τεθώσιν οι πληθυσμοί εκείνοι υπό την Ελληνικήν σημαίαν μέχρις ου ληφθώσι και περί αυτών αι διεθνείς αποφάσεις, αίτινες θα εξασφαλίσουν την ζωήν και την περιουσίαν όλων εκείνων των κατοίκων της Μικράς Ασίας, τους οποίους απηλευθέρωσεν ήδη ο Ελληνικός στρατός από της σκληράς δουλείας και έσωσεν από της Τουρκικής θηριωδίας και βαρβαρότητος. Αυτή είνε η μεγάλη σημασία, την οποίαν ενέχει η κατάληψις και άλλων εδαφών της Μικράς Ασίας υπό του νικηφόρου στρατού μας, την οποίαν σκοπίμως ΑΠΟΣΙΩΠΑ η Αντιπολίτευσις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Απριλίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ

«Δυνάμεθα να βεβαιώσωμεν ότι ο κ. Βενιζέλος δεν εσκέφθη ποτέ να έλθη εις την Σμύρνην. Προτάσεις συνεργασίας του διεβιβάσθησαν εκ μέρους προσώπου κατέχοντος σημαντικήν θέσιν εις την Μ. Ασίαν. Αλλ’ αι προτάσεις έγιναν επί άλλης βάσεως, της μόνης λογικής. Η συνεργασία αφεώρα την περίπτωσιν, καθ’ ην το Κράτος θα εγκατέλειπε τον αγώνα και οι αλύτρωτοι θα αφίνοντο ελεύθεροι να τον συνεχίσουν ή όχι. Τότε θα εχρειάζετο η συμμετοχή του κ. Βενιζέλου, όχι δε εις την Σμύρνην, αλλά εις την Ευρώπην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Απριλίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΤΙ ΛΕΓΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΙ ΠΕΡΙΠΤΥΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΘΡΑΑΣΥΤΕΡΟΥΣ – ΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ – ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

  • ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΣΤΕΡΓΙΑΔΗΝ

ΖΗΤΗΤΑΙ ΝΑ ΗΓΗΘΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΟΣ – Ο ΠΑΠΟΥΛΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΝ

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Απριλίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Η ΡΩΣΣΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟΝ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

  • ‘’ΤΟ ΣΠΗΤΙ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ’’ – Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ – ΠΩΣ ΖΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΕΝΟΥΑΝ – ΟΛΑΙ ΑΙ ΦΥΛΑΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΛ – ΑΙ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ – ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΝ ΚΟΡΤΕ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Απριλίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Ο ΑΠΑΙΣΙΟΣ ΟΦΙΣ

«Αλλά πρέπει μάλλον να πιστεύωμεν, ότι δεν απεκλείσθη ποσώς η βαθυτέρα μελέτη του ζητήματος υπό των Συμμάχων, επί τη βάσει των πραγματικών δεδομένων, προς τα οποία δεν είνε άσχετος και η Γερμανο-Ρωσσική συνθήκη, ότι αναμφιβόλως θα πεισθώσιν οι πάντες, ότι η ηττημένη Τουρκία, αποτελεί διά τους Συμμάχους όφιν απαίσιον, τον οποίον ουδείς σώφρων θα ηδύνατο να θερμάνη καθ’ οιονδήποτε τρόπον εις τους κόλπους του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Απριλίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΓΙΩ

«Η Γαλλία εμάχετο απελπιστικώς κατά των Γερμανών εις μικράν σχετικώς απόστασιν από των Παρισίων. […] Κατά τας κρισίμους εκείνας στιγμάς ενεφανίσθη εις το μέσον εις μοιραίος Γάλλος, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο πολύς Καγιώ. […] Την έλλειψιν τοιούτου Έλληνος θα την αντικαταστήση η συνισταμένη των δυνάμεων της Ελληνικής ψυχής. […] Αρκεί να υπάρχουν Έλληνες με ψυχήν ακμαίαν και με διαυγή αντίληψιν περί των  κινδύνων, οι οποίοι τον επαπειλούν αν υποκύψη εκουσίως και αδιαμαρτύρητος εις τας συμβουλάς των δήθεν φρονίμων»

  • ΠΩΣ ΕΧΑΘΗ Η ΚΩΝ/ΠΟΛΙΣ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ – ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΜΕΤΕΣΤΡΑΦΗ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Απριλίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΝΕΑ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

«Ο γενικός τόνος της απαντήσεως είναι τόνος παραπόνου ‘’αδικουμένων’’, ‘’απατηθέντων’’, ‘’σφαζομένων’’. […] Οι Σύμμαχοι αναμφιβόλως θ’ ανταπαντήσουν εις τας Κεμαλικάς νέας ταύτας αντιπροτάσεις. Κατ’ ουσίαν ουδέν προσθέτουν αύται νέον εις την προτέραν Κεμαλική απάντησιν – πλήν του ύφους της διακοινώσεως. Πάντως δεν θα είναι η ανταλλαγή εγγράφων η μέλλουσα να προαγάγη την λύσιν του Ανατολικού, εφ’ όσον διά το Ελληνικόν Έθνος μία μόνον λύσις είναι ανεκτή και ουδείς είναι εις θέσιν άλλην να επιβάλη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Απριλίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΣΕΒΑΣΘΗΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

«Αλλ’ αν ο κ. Στράτος και οι λοιποί αντιπολιτευόμενοι θέλουν να σχηματίσουν Κυβέρνησιν με τους Βενιζελικούς ας το είπουν καθαρά. Ας το δηλώσουν ανεπιφυλάκτως. Και τότε το ζήτημα λύεται. Διότι ο κ. Γούναρης είχε το θάρρος να δηλώση, ότι δεν θα υποστηρίξη διά του κόμματός του οιανδήποτε άλλην Κυβέρνησιν, ήτις δεν θα ηδύνατο να στηριχθή επί των ιδίων αυτής δυνάμεων. Ας το είπουν λοιπόν καθαρά, ότι θα συμπράξουν με τον Βενιζέλον. Αλλά δεν το λέγουν, διότι γνωρίζουν, ότι ο Λαός δεν θα τους αφήση, εάν παρά την εντολήν του όντως συμπράξουν με τους Βενιζελικούς, να πατήσουν το κατώφλι του Κοινοβουλίου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Απριλίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΙΝ

«Αλλ’ ο σταθμός του Χόρση διά του οποίου ομιλεί ο Βρεττανικός λέων δεν αποδοκιμάζει μόνον την Τουρκικήν στάσιν. Προβαίνει και εις μερικάς υπομνήσεις. […] Ο Ελληνικός κόσμος είνε βαθύτατα συγκεκινημένος εκ του γεγονότος ότι αναγνωριζεται τέλος εις αυτόν έστω και θεωρητικώς το δικαίωμα του ζην υπό τον ήλιον […] Αλλ’ ό,τι αναγνωρίζεται εν Λονδίνω πρέπει ν’ αναγνωρισθή εις τους Παρισίους και την Ρώμην. […] Διότι ο Κεμάλ δεν θ’ απελπισθή και δεν θ’ αποθέση τα όπλα της κακοπιστίας του παρά μόνον όταν αντιληφθή ότι οι Σύμμαχοι είνε συνησπισμένοι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Απριλίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗΝ ΤΑΞΙΝ ΔΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Απριλίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ
  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ

«Αυτή είναι η ουσία της κεμαλικής απαντήσεως. Να φύγη ο Ελληνικός στρατός διά να σωθούν οι Τούρκοι. Και, επί πλέον, ζητεί όπως η Τουρκία αποβή ανεξάρτητος και εν ασφαλεία επί των εδαφών, άτινα τη ανήκουν, απαλλασσομένη των πολιτικών, οικονομικών και δικαστικώς αλύσεων, αίτινες παρεμποδίζουν την πρόοδον αυτής! Αρνείται ούτω και τας διαφόρους εγγυήσεις διά τους χριστιανούς. […] Η απάντησις δίδεται υπό του Ελληνικού στρατού. Εκτείνεται ούτος και καταλαμβάνει τα υπό των Ιταλών εγκαταλειφθέντα εδάφη, ενώ οι Τούρκοι φεύγουν πρό αυτού, δειλοί ενώπιον του αντιπάλου, όσον γενναίοι ενώπιον του αόπλου, των γυναικών και των παιδίων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Απριλίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΙ ΚΕΜΑΛΙΚΑΙ ΑΥΘΑΔΕΙΑΙ

«Μόνον δε μετά την εκκένωσιν –το περιπόθητον αυτό Κεμαλικόν όνειρον- δέχεται να συζητήση, αλλά και πάλιν μόνον μετά των αντιπροσώπων των τριών Συμμάχων Δυνάμεων, αποκλείων την Ελλάδα να έχη γνώμην. […] Είνε λοιπόν ευνόητον, ότι ούτε αι Σύμμαχοι Δυνάμεις, είνε δυνατόν να πεισθούν εις τα χονδροειδή διπλωματικά επιχειρήματα του Κεμάλ, αλλ’ ούτε και η Ελλάς να παραδεχθή τοιούτον ατιμωτικόν εξευτελισμόν»

  • ΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΝΑΥΠΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1922

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος