Ισπανία – Δημοσκόπηση CIS : Μπροστά οι Σοσιαλιστές, όμως μειώνεται 3 μονάδες η διαφορά τους με το Λαϊκό Κόμμα

Μία νέα δημοσκόπηση του CIS ( Ινστιτούτο Κοινωνιολογικών Ερευνών) δίνει μεν την πρωτιά στο PSOE ( Σοσιαλιστές) όμως μειώνει την απόστασή του από το PP ( Λαικό Κόμμα) κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση που διενεργεί το CIS μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας του Λαϊκού Κόμματος, του Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό που καταφέρνει να ανεβάσει το ποσοστό του κόμματός του και να φρενάρει την συνεχή άνοδο της ακροδεξιάς Vox. Το Λαϊκό Κόμμα εξασφαλίζει 27,2%, σχεδόν τέσσερις μονάδες επιπλέον από τον περασμένο μήνα. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1-9 Απριλίου οπότε είναι φανερή η επίπτωση του αποτελέσματος του έκτακτου συνεδρίου του PP, που ανέδειξε ως νέο ηγέτη τον Φεϊχό.

Με βάση την δημοσκόπηση και σε ότι αφορά στην πρόθεση ψήφου, το PSOE θα κέρδιζε τις εκλογές με ποσοστό 30,3% (πέφτουν 1,2 μονάδες από τον προηγούμενο μήνα), ακολουθεί το PP με 27,2% (αύξηση 4 μονάδες), η ακροδεξιά Vox εξασφαλίζει 14,4 % (πέφτει 2 μονάδες), οι UP ( Ουνίδας Ποδέμος) εμφανίζονται με ποσοστό 10,7% (χάνουν 1,1 μονάδες από τον προηγούμενο μήνα). Οι φιλελεύθεροι Θιουδαδάνος (C´s) πέφτουν στο 2% και έτσι εξηγείται η μία μονάδα που δίνουν στο PP ενώ το κόμμα Más País μπαίνει μπροστά από τους Θιουδαδάνος με ποσοστό 2,1%.

Σε αυτή την πρώτη δημοσκόπηση από τότε που ο Φεϊχό ανέλαβε τα ηνία του PP, είναι ότι το μπλοκ των δεξιών κομμάτων ξεπερνά το μπλοκ των αριστερών κομμάτων. Υπό αυτή την έννοια, το άθροισμα των PP, Vox και Cs φθάνει το 43,6% έναντι 43,1% για το PSOE, Unidas Podemos και Más Páis.

Τέλος όσον αφορά στη βαθμολογία των πιο δημοφιλών ηγετών, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ συνεχίζει να προηγείται με βαθμολογία 5,36, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό εξασφαλίζει 5,2 μονάδες μπροστά από τον Πέδρο Σάντσεθ που ακολουθεί με 4,65.

Οι δημοσκοπήσεις του CIS πραγματοποιούνται κάθε μήνα και παρακολουθούν τις αντιδράσεις του εκλογικού κοινού με βάση όλες τις εξελίξεις στην πολιτική, την οικονομία αλλά και πρόσφατα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ανταπόκριση – Μαδρίτη : Δώρα Μακρή

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος