To μεγαλύτερο μέρος του πολέμου στην Ουκρανία ήταν μέχρι στιγμής οι μάχες στο έδαφος όμως ο αγώνας για την κυριαρχία στους ουρανούς είναι εξίσου σημαντικός. Το BBC πήρε αποκλειστική συνέντευξη από έναν Ουκρανό αξιωματικό αεράμυνας για τη μάχη του ελέγχου των ουρανών της Ουκρανίας.
Ο λοχαγός Βασίλ Κράβτσουκ έχει μόνιμα ζωγραφισμένο στο πρόσωπο ένα χαμόγελο, κάτι που προκαλεί έκπληξη για έναν άνθρωπο που έχει αντέξει 50 ημέρες πολέμου. Μίλησαν μαζί του μέσω σύνδεσης – βίντεο από τη βάση του σε άγνωστη τοποθεσία.
Γνωρίζει ότι οι επόμενες εβδομάδες δεν είναι για ανάπαυλα. Η Ρωσία μπορεί να μάτωσε στις φιλόδοξες πλην ματαιωμένες προσπάθειές της να καταλάβει το Κίεβο, αλλά με την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς να βρίσκεται πλέον σταθερά στο στόχαστρο της Μόσχας, οι άνδρες και οι γυναίκες της Ταξιαρχίας Αντιαεροπορικών Πυραύλων του Ντνίπρο θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην επόμενη φάση του πολέμου.
Η υπεράσπιση του ουρανού της Ουκρανίας από τις ρωσικές επιθέσεις αποδεικνύεται ήδη μεγάλη πρόκληση. Όπως είπε ένας άλλος ουκρανός αξιωματικός αεράμυνας στο BBC, είναι σαν να προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις μια γιγάντια μυγοσκοτώστρα με μεγάλες τρύπες. «Δεν μπορούμε να καλύψουμε ολόκληρο τον εναέριο χώρο», λέει απλά ο λοχαγός Κράβτσουκ.
Το γεγονός ότι κάθεται ακόμη και εδώ και μας μιλάει είναι αξιοσημείωτο ειδικά δεδομένου του γεγονότος ότι «πολλές εγκαταστάσεις αεράμυνας καταστράφηκαν πλήρως ή εν μέρει» τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Είναι μια σπάνια δημόσια παραδοχή από τις ουκρανικές δυνάμεις ότι υπέστησαν σημαντικές απώλειες στα πρώτα στάδια του πολέμου. Όμως, παρά τις απώλειες αυτές , οι αεράμυνες που επέζησαν εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται με καλά αποτέλεσματα.
Η Oριξ, η οποία παρακολουθεί τις στρατιωτικές απώλειες κατά τη διάρκεια του πολέμου, λέει ότι η Ουκρανία έχει καταστρέψει ή αιχμαλωτίσει τουλάχιστον 82 ρωσικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων τζετ, ελικοπτέρων και drones. Οι αντίστοιχες απώλειες αεροσκαφών της Ουκρανίας ανέρχονται σε 33. Πράγματι, οι επιτυχίες τους έχουν μπερδέψει στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι προέβλεψαν ότι η Ρωσία θα πετύχει γρήγορα την αεροπορική υπεροχή έναντι της Ουκρανίας.
Η Ρωσία είχε ήδη ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον αέρα, αναπτύσσοντας περισσότερο από τριπλάσιο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών από την Ουκρανία. Το αμερικανικό Πεντάγωνο λέει ότι ρωσικά αεροσκάφη έχουν εκτελέσει περίπου 250 στρατιωτικές αποστολές και πραγματοποιούν περίπου 30 αεροπορικές επιδρομές κάθε μέρα. Δυτικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να λένε ότι η Ρωσία δυσκολεύεται να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή. Από την άλλη ο γερασμένος στόλος της Ουκρανίας, που αποτελείται κυρίως από μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, παλεύει να ανταγωνιστεί, εκτελώντας στην καλύτερη περίπτωση περίπου 10 στρατιωτικές αποστολές την ημέρα.
Η Ουκρανία γνωρίζει ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στον αέρα. Γι’ αυτό κάλεσε επανειλημμένα τις χώρες της Δύσης να κλείσουν τους ουρανούς της. Αλλά η επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στο Ντονμπάς παρουσιάζει μια νέα, πιο δύσκολη πρόκληση.
Ο Τζάστιν Μπρονκ, ανώτερος ερευνητής αεροπορικών δυνάμεων στο Royal United Services Institute, λέει ότι η Ρωσία είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερη άνεση πρόσβασης στον εναέριο χώρο πάνω από την ανατολική περιοχή από την υπόλοιπη χώρα, λόγω της εγγύτητάς της στον ρωσικό ελεγχόμενο εναέριο χώρο. Προκειμένου να κερδίσει τη μάχη εδώ, η Ουκρανία χρειάζεται ένα μείγμα όπλων μεγάλου, μεσαίου και μικρού βεληνεκούς για να πετύχει αυτό που είναι γνωστό ως «διαστρωματική άμυνα».
Η Δύση έχει παράσχει σημαντικό αριθμό πυραύλων εδάφους-αέρος μικρότερου βεληνεκούς. Μόνο οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει 2.000 Stingers. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχε επίσης έναν αδιευκρίνηστο αριθμό πυραύλων υψηλής ταχύτητας Starstreak. Αλλά ενώ ο λοχαγός Kράβτσουκ λέει ότι η χώρα του είναι ευγνώμων για αυτά τα όπλα που εκτοξεύονται από τον ώμο, γνωστά ως Manpads, λέει ότι είναι αποτελεσματικά μόνο στην πρώτη γραμμή.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα Manpads ( φορητά συστήματα αεράμυνας) είναι πιο αποτελεσματικά εναντίον αεροσκαφών που πετούν χαμηλά. Η Ρωσία χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας και πραγματοποιεί βομβαρδισμούς σε μεγάλο ύψος. Ο λοχαγός Kράβτσουκ είπε στο BBC: «Τώρα μας λείπουν συστήματα αεράμυνας μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς… δεν έχουμε αρκετά».
Μια νέα σειρά ρωσικών επιθέσεων στο Ντονμπάς θα ασκήσει ακόμη μια σοβαρή πίεση στην περιορισμένη αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας. Και ενώ το επίκεντρο του πολέμου έχει στραφεί στην Ανατολική Ουκρανία, η υπόλοιπη χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται προστασία. Στο έδαφος, έχουμε ενδείξεις ότι η Ουκρανία στέλνει πρόσθετα συστήματα αεράμυνας προς τα ανατολικά τις τελευταίες ημέρες. Αλλά δεν έχει την πολυτέλεια να αναδιατάξει όλα τα συστήματα αεράμυνας στην περιοχή του Ντονμπάς. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη μισή Ουκρανία εντελώς χωρίς προστασία», λέει ο λοχαγός Kράβτσουκ.
Η Ουκρανία πρέπει να χρησιμοποιήσει την αεράμυνα της όχι μόνο για να στοχεύσει ρωσικά αεροσκάφη, αλλά και ρωσικούς πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους. Έχουν κάποια επιτυχία, αλλά δεν μπορούν να καταστρέψουν τα πάντα. Ο Κράβτσουκ εκτιμά ότι η μονάδα του καταρρίπτει μεταξύ 50-70% των ρωσικών πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς. Για παράδειγμα, λέει ότι όταν η Ρωσία εκτόξευσε έξι πυραύλους γύρω από το Ντνίπρο πρόσφατα, κατάφεραν να σταματήσουν τους τέσσερις.
Αυτό εξακολουθεί να δείχνει ότι σε ένα σημαντικό βαθμό τα καταφέρνουν. Το Πεντάγωνο λέει ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 1.550 πυραύλους από την έναρξη του πολέμου. Η Ρωσία λέει ότι χρησιμοποιεί επίσης υπερηχητικούς πυραύλους. Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας δεν μπορεί να κάνει πολλά εναντίον αυτών, καθώς ταξιδεύουν με πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου.
Αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι, χωρίς σημαντική υποστήριξη, η Ουκρανία θα δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να αμυνθεί απέναντι στις ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος.
Ανώτερος αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών είπε στο BBC ότι η αεράμυνα μεγάλης και μεσαίας εμβέλειας ήταν στην κορυφή της λίστας των αιτημάτων της Ουκρανίας για περισσότερες προμήθειες όπλων: «Είναι πολύ σαφείς στο ότι χρειάζονται πυρομαχικά αεράμυνας… χρειάζονται όντως αυτά σε μεγάλες ποσότητες. Και όπως μας είπε ο λοχαγός Κράβτσουκ «Οι προηγούμενοι πόλεμοι έχουν δείξει, οτι όποιος κυριαρχεί στον αέρα κερδίζει τον πόλεμο».
Πηγή: BBC
του πολεμικού ανταποκριτή Τζόναθαν Μπιλ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος