Ο Ίλον Μασκ θέλει να δημοσιοποιείται ο αλγόριθμος του Twitter αλλά αυτό δεν είναι τόσο απλό

Ο Iλον Μασκ ισχυρίζεται ότι η προσπάθεια του να εξαγοράσει το Twitter αφορά στην ελευθερία του λόγου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla έχει αναρτήσει πολλές δημοσκοπήσεις στους περίπου 80 εκατομμύρια ακόλουθούς  του στο Twitter σχετικά με το θέμα και είπε σε συνέδριο αυτή την εβδομάδα ότι πιστεύει ότι η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης είναι σαν την πλατεία μιας πόλης που μπορεί να προάγει την παγκόσμια ειρήνη, αν υπάρχει περιορισμένη αστυνόμευση.

Το βασικό στοιχείο του επιχειρήματός του, αν πετύχει την εξαγορά των 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι να δημοσιοποιήσει τον κωδικό που καθορίζει τι βλέπουν οι άνθρωποι στο Twitter για να διασφαλίσει ότι η πλατφόρμα είναι δίκαιη. Ο αλγόριθμος καθορίζει την προτεραιότητα με την οποία τα tweets εμφανίζονται στους χρήστες, είτε επεκτείνοντας είτε περιορίζοντας τον αριθμό των εκατομμυρίων χρηστών που τα βλέπουν.

Συγκεκριμένα, είπε ότι θέλει να κάνει ανοικτό στο κοινό τον αλγόριθμο που προτείνει, ένα tweet να προωθηθεί ή να υποβιβαστεί, ή να είναι διαθέσιμο στους χρήστες  για προβολή και βελτίωση. Αυτό, είπε, “θα βοηθήσει στην αποτροπή της παρασκηνιακής χειραγώγησης”.

Η πρόταση του Μασκ αντιπροσωπεύει πιθανώς μια υπεραπλούστευση του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργούσε το tweeter για να δημοσιοποιηθούν αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με ερευνητές που μελετούν συστάσεις αλγορίθμων.

Καθώς οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξάνονται, το λογισμικό που μεταφέρει τις μηχανές συστάσεων τους έχει εξαπλωθεί  και έχει γίνει τόσο πολύπλοκο που η ανάλυσή του θα απαιτούσε πρόσβαση σε ένα γιγαντιαίο όγκο δεδομένων, τέτοιο που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα είχαν καν πρόσβαση σε έναν υπολογιστή αρκετά ισχυρό για το αναλύσει. Οι αλγόριθμοι στο Twitter, το Facebook και άλλα κοινωνικά δίκτυα επεξεργάζονται δισεκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου και χρησιμοποιούν μυριάδες σημεία δεδομένων για να καθορίσουν πως θα κατατάξουν μια ανάρτηση από τη δημοτικότητά της έως το άτομο που τη δημοσίευσε.

«Ο αλγόριθμος δεν είναι ένα πράγμα», είπε ο Νικ Σίβερν, επίκουρος καθηγητής ανθρωπολογίας στο Tufts που ερευνά τους αλγόριθμους που οδηγούν τις μηχανές συστάσεων. “Τα συστήματα είναι τόσο πολύπλοκα”, λέει, “που οι ίδιες οι εταιρείες τεχνολογίας συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν το πώς το λογισμικό τους έδειχνε σε έναν χρήστη τη μια ανάρτησή του πάνω από μια άλλη.”

«Οι άνθρωποι μέσα στο Twitter θέλουν επίσης να καταλάβουν πώς λειτουργεί ο αλγόριθμός τους», είπε.

Το Twitter, το Facebook και ο Μασκ δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η αδιαφάνεια των αλγορίθμων οι οποίοι τροφοδοτούν αυτό που βλέπουν οι άνθρωποι στους ιστότοπους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κρατά έντονο το ενδιαφέρον ιδιαίτερα των συντηρητικών χρηστών οι οποίοι ισχυρίζονται χωρίς στοιχεία ότι οι πλατφόρμες είναι προκατειλημμένες εναντίον τους.

Οι προσπάθειες του Μασκ να αποκτήσει επιρροή στο Twitter δημιούργησαν έναν αντίκτυπο αυτή την εβδομάδα που είχε ως αποτέλεσμα, να χαίρονται οι δεξιοί , καθώς ορισμένοι εικάζουν ότι μπορεί να προσπαθήσει να μειώσει την αστυνόμευση της παραπληροφόρησης και να επαναφέρει στην πλατφόρμα τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Έχουν γίνει προσπάθειες να γίνουν οι αλγόριθμοι πιο διαφανείς μέσω κανονισμών ρύθμισης. Πέρυσι εισήχθησαν ή επανεισήχθησαν στο Κογκρέσο αρκετά νομοσχέδια που επικεντρώθηκαν ρητά στα προγράμματα λογισμικού που αποφασίζουν τι βλέπουν οι άνθρωποι στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι προσπάθειες προχωρούν επίσης για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγορίθμων παγκοσμίως.

Όταν τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter ήταν στις αρχές της λειτουργίας τους, δεν υπήρχε αρκετό περιεχόμενο που να δικαιολογεί την ανάγκη για έναν πολύπλοκο αλγόριθμο, ο οποίος είναι ουσιαστικά ένα σύνολο κανόνων παρόμοιων με μια μαθηματική εξίσωση που βοηθούν στην ανάλυση του περιεχομένου και στον προσδιορισμό του τι είναι πιο συναφές με τον εκάστοτε χρήστη.

Όμως, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες άρχισαν να συμμετέχουν και να δημοσιεύουν δισεκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου, οι εταιρείες άρχισαν να γράφουν λογισμικό το οποίο να μπορεί να μάθει σε τι ήταν πιο πιθανό να κάνουν κλικ οι χρήστες και στη συνέχεια να ταξινομήσει τις ροές τους ανάλογα.

Εταιρείες όπως το Facebook, η εφαρμογή βίντεο TikTok και το Twitter χρησιμοποιούν όλες κάποια μορφή αλγορίθμου που να καταλαβαίνει τι να δείξει στους χρήστες. Και αυτό σημαίνει ότι όλοι οι  χρήστες σε ένα κοινωνικό δίκτυο δεν βλέπουν το  ίδιο πράγμα.           Οι άνθρωποι που έχουν εμμονή με την ύπαιθρο μπορεί να δουν δημοσιεύσεις σχετικά με τα καλύτερα μέρη για κάμπινγκ για το καλοκαίρι, ενώ ένας λάτρης του μπάσκετ μπορεί να βομβαρδιστεί με δημοσιεύσεις για τα πλέι οφ του ΝΒΑ.

Το Facebook και το Twitter είχαν αρχικά χρονολογικές ροές και αμφότερα δέχθηκαν πρόσφατα πιέσεις να τις επαναφέρουν ως προεπιλογές, ειδικά εν μέσω κριτικής ότι τα συστήματα κατάταξής τους συμβάλλουν στη διάδοση παραπληροφόρησης.

Τα πολύπλοκα μαθηματικά που χρησιμοποιούν οι περισσότερες εταιρείες αποκαλούνται συχνά «μηχανική μάθηση», η οποία είναι στην ουσία μια πολύ φανταχτερή μορφή αναγνώρισης προτύπων. Ένα πρόγραμμα υπολογιστή δεν μπορεί να διακρίνει αν ένα συγκεκριμένο tweet είναι αστείο, ενδιαφέρον ή πολύτιμο. Αλλά αν κοιτάξει εκατομμύρια tweets και ένα σωρό παράγοντες, όπως σε ποιους άρεσε, το μοιράστηκαν και το έκαναν retweet, μπορεί να αρχίσει να προβλέπει ποια tweets είναι πιθανό να τραβήξουν την προσοχή.

Ακόμα κι αν το Twitter δημοσιοποιούσε τη μυστική του φόρμουλα, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών που χρησιμοποιεί για να «εκπαιδεύσει» τους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, ένας ξένος που θα το έβλεπε  δεν θα μπορούσε να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα γι’ αυτή, δήλωσε ο Μάικλ Έκστραντ, επίκουρος καθηγητής επιστήμης υπολογιστών στο Boise State που ερευνά μηχανές συστάσεων.

Ένας ξένος θα πρέπει επίσης να δει και τα υποκείμενα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για να “εκπαιδευτούν” αυτοί οι αλγόριθμοι – τα δισεκατομμύρια bits δεδομένων που δείχνουν ποιος κοίταξε, αν του άρεσε ή αν μοιράστηκε tweets, μεταξύ πολλών άλλων πιθανών παραγόντων.

Η δημοσιοποίηση αυτών των δεδομένων θα εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το απόρρητο, είπαν οι ειδικοί.

«Ο αλγόριθμος είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Ρόμπιν Μπέρκ, καθηγητής της πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder και ερευνητής που ειδικεύεται στους αλγόριθμους συστάσεων. «Το υπόλοιπο παγόβουνο είναι όλα αυτά τα δεδομένα που έχει το Twitter», είπε, τα περισσότερα από τα οποία δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει.

Ο Mασκ θα πρέπει να γνωρίζει καλά την περίπλοκη φύση των αλγορίθμων, είπαν οι ειδικοί. Η Tesla, η εταιρεία που διευθύνει, χρησιμοποιεί αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να αναπτύξει τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Αυτό το εγχείρημα είναι τόσο τεράστιο που η Tesla κατασκευάζει τον δικό της υπερυπολογιστή με ειδικά προσαρμοσμένους ημιαγωγούς για την επεξεργασία όλων των δεδομένων.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι βελτίωσης της διαφάνειας που είναι πιο πρακτικοί, είπαν οι ειδικοί, μερικούς από τους οποίους κάνει ήδη το Twitter. Ορισμένοι επικριτές έχουν καλέσει τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να απλοποιήσουν τους αλγόριθμούς τους, ώστε όταν υπάρχουν ζητήματα, όπως προκαταλήψεις προς συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, να μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο εύκολα. Άλλοι έχουν ζητήσει ανεξάρτητους ελέγχους εντός των εταιρειών.

Το Twitter έχει μια εσωτερική ερευνητική ομάδα που ονομάζεται Μηχανή Μάθησης Κανόνων Συμπεριφοράς, Διαφάνειας και Λογοδοσίας η οποία εξετάζει πιθανές προκαταλήψεις στους αλγόριθμούς της. Έχει δημοσιεύσει έρευνα  για παράδειγμα, σχετικά με το εάν οι αλγόριθμοι που κόβουν αυτόματα φωτογραφίες προφίλ περιείχαν ακούσια προκατάληψη.

Μια ιδέα που εξετάζεται είναι ο διαχωρισμός του Twitter σε πολλούς διαφορετικούς αλγόριθμους. Το Twitter θα μπορούσε να επιλέξει επιχειρηματικούς εταίρους που θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα και θα αναπτύσσει αλγόριθμους προσαρμοσμένους σε συγκεκριμένο κοινό.

Ένας πρώην υπάλληλος του Twitter που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ιδιωτικά θέματα είπε ότι η εταιρεία έχει εξετάσει το ενδεχόμενο μιας «αγοράς αλγορίθμων», όπου οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν διαφορετικούς τρόπους προβολής των ροών τους. Ωστόσο, οι προσπάθειες να προσφερθεί περισσότερη διαφάνεια αποδείχθηκαν δύσκολες, εξαιτίας της σύνδεσης που έχουν οι αλγόριθμοι του Twitter με άλλα μέρη του προϊόντος. Το άνοιγμά του θα μπορούσε να αποκαλύψει εμπορικά μυστικά και να προκαλέσει κατάχρηση, είπε ο πρώην υπάλληλος.

Ο Μπερκ είπε ότι η ιδέα έχει αξία, αλλά θα απαιτούσε μια αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας του Twitter και του τρόπου ροής των δεδομένων του.

Η δημοσιοποίηση του κώδικα του Twitter θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικές παρενέργειες. Όσοι στοχεύουν να τζογάρουν το σύστημα διαδίδοντας παραπληροφόρηση για να επηρεάσουν τις εκλογές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες για να χειραγωγήσουν την πλατφόρμα, λένε οι ειδικοί.

Ακόμα κι αν ο Μασκ τα καταφέρει και ο κώδικας δημοσιοποιηθεί, είναι πιθανό οι επικριτές να συνεχίσουν να είναι δύσπιστοι για το αν είναι ο πλήρης κώδικας και αν κάτι θα μπορούσε να είχε παραλειφθεί.

Ουσιαστικά, ο δισεκατομμυριούχος θα ζητούσε από τους χρήστες του Twitter να τον εμπιστευτούν και πως δεν υπήρχε κανένα κακό παιχνίδι στα παρασκήνια, όπως είναι σήμερα η εταιρεία υπό την τρέχουσα ιδιοκτησία της.

«Είναι πιθανώς αδύνατο να εξαλειφθεί κάθε σκεπτικισμός και κυνισμός.

Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιστεύουν αυτά που λέγονται», είπε ο Έκστραντ.

Πηγή: WP Τεχνολογία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος